Nå får flere høre historien om den latviske Schindler
Žanis Lipke er mannen som reddet 60 jøder i landet der jødeforfølgelsene var på sitt mest brutale.
Latvia er det landet i Europa der størst andel av den jødiske befolkningen ble drept under Holocaust. Før krigens utbrudd bodde det over 90.000 jøder i landet, over halvparten av dem i hovedstaden Riga.
Lokalbefolkningen samarbeidet
I motsetning til Danmark, der lokalt politi og fiskere hjalp jøder til sikkerhet i Sverige før tyske styrker rakk å få kontroll, ble jødeforfølgelsene i Latvia i stor grad møtt med likegyldighet fra lokalbefolkningen. I boken «Europa» av historikeren Geert Mak beskriver en tysk offiser jødehatet som rådet i landet. Han omtaler latviske bønders hat mot jødene som «uhyrlig».
Mange latviere valgte å samarbeide med nazistene og ugjerningene fikk ikke stor oppmerksomhet etter krigen heller. Minnesmerker for jødiske massegraver kom først på plass i 1989.
Smuglet ut jøder
Žanis Lipke var en vanlig arbeider på et havnelager i Riga. Etter tyskernes invasjon i 1941 ga han seg ut for å jobbe som vareleverandør for det tyske luftvåpenet. Alibiet ga ham tilgang til Rigas jødiske getto der de fleste jødene som ikke allerede var henrettet ble flyttet.
Lipke hentet jøder ut fra gettoen og smuglet dem ned til sin egen kjeller. Der hadde han bygget en stor bunker som fungerte som skjulested. Av de få hundre som overlevde jødeutryddelsene i Latvia var 60 av dem folk som hadde søkt ly under Lipkes hus.
Minner om Schindler
Historien om Lipke som ga slipp på egen trygghet for å hjelpe jøder som stod på randen av utryddelse har flere likhetstrekk med den mer kjente Oskar Schindler. Tsjekkeren Schindler reddet 1.200 jøder ved å ansette dem på fabrikken sin. Også han søkte bånd til nazistene for å få tillit nok til å kunne få adgang til områdene jødene ble bosatt. Oskar Schindler fikk denne tilliten ved å være medlem av det tyske nazistpartiet.
Både Žanis Lipke og Oskar Schindler har blitt anerkjent som «rettferdige blant nasjonene», en utmerkelse gitt av det israelske holocaustmuseet Yad Vashem. Og selv om Schindler reddet langt flere jøder, gjorde også Lipke alt han kunne med få ressurser tilgjengelig. Han hadde ingen fabrikk som Schindler, men kun en bunker under huset og en kone som kunne stelle de som skjulte seg der.
En lite kjent historie
Historien om Schindler ble godt kjent etter krigen. Det gjorde ikke historien om Lipke.
Etter andre verdenskrig ble Latvia en del av Sovjetunionen og historien om «den latviske Schindler» kom ikke frem i dagens lys før etter Berlinmurens fall i 1989. Han har i dag fått et eget minnesmerke etter seg i Riga.
I 1993 kom filmen Schindlers liste ut, noe som gjorde at tsjekkerens heltedåder ble allmennkunnskap. I fjor kom The Mover ut, filmen om Lipkes redningsaksjon. Denne vises nå på ulike jødiske filmfestivaler i Nord-Amerika og Europa.
Brutal Forfølgelse
The Mover gir oss også innblikk i brutaliteten i jødeforfølgelsene i Latvia med scener fra Rumbula-massakren, der Lipke er maktesløs tilskuer. I november 1941 ble 30.000 jøder drept i en Rumbula-skogen utenfor Riga. Historien om massakren var lite kjent mens Sovjetunionen styrte i Latvia, men det har nå kommet et minnesmerke som viser at dette er en jødisk massegrav.
The Mover viser hvordan jøder må kle av seg før de går døden i møte i skogen. Regissøren beskriver dette som en av filmens sterkeste scener.
Ifølge Geert Mak er andelen jøder som overlevde Holocaust i Latvia den laveste i hele Europa. Bare 1.9 prosent levde til å se freden. 60 av dem takket være Žanis Lipke.