TOMMEL OPP: Facebook er verdens største sosiale nettverk. Nå ønsker de å bli kirkenes foretrukne plattform på nett.

Nå frir Facebook til kirkene

Betalt medlemskap, forbønnsfunksjon og digital kollekt er noe av det som skal lokke kirkene til verdens største digitale plattform.

Publisert Sist oppdatert

Facebook ønsker å være kirkenes foretrukne plattform. Det kommer fram gjennom en rekke nylige initiativ fra teknologigiganten.

Hillsong-samarbeid

Ifølge The New York Times har Hillsong-pastor Sam Collier samarbeidet med Facebook i forbindelse med oppstarten av Hillsong Atlanta.

Da menigheten åpnet tidligere i sommer var det ifølge en pressemelding fra kirken «i partnerskap med Facebook». Gudstjenestene strømmes eksklusivt på plattformen.

Det er ikke kjent hva samarbeidet består i utover det, men Collier sier at både kirken og teknologigiganten har lært av hverandre.

Hillsong-samarbeidet er bare ett av flere fremstøt Facebook har gjort den siste tiden. Tidligere i vår ble det kjent at plattformen tester ut bønne-funksjoner hvor man kan be om forbønn i Facebook-grupper og respondere på andres forbønnsønsker.

Eksklusivt innhold

Denne uken ble det klart at Facebook har invitert det amerikanske kirkesamfunnet Church of God in Christ med på et prøveprosjekt hvor medlemmer kan betale en månedlig sum for eksklusivt innhold.

Med over seks millioner medlemmer er kirkesamfunnet det største i den amerikanske pinsebevegelsen.

Leder for sosiale medier iChurch of God in Christ, Angela Clinton-Joseph, sier til New York Times at Facebook har gitt dem tilgang til betalingsløsningen.

Denne skal ifølge avisen kunne gi medlemmer tilgang til innhold som egne budskap fra biskopen til en foreslått sum på 10 dollar, omtrent 88 norske kroner.

I tillegg skal man få mulighet til å gi kollekt til kirken mens man strømmer gudstjenesten på Facebook.

Et tredje forslag om å tillate annonser i gudstjenesten ble angivelig avvist av kirkesamfunnet.

Inviterte religiøse ledere

Facebook skal også tidligere ha innledet samarbeid med det presbyterianske kirkesamfunnet i USA, samt skaperne bak YouVersion, verdens mest nedlastede bibel-app.

I forrige måned inviterte Facebook ledere fra flere kirkesamfunn og religioner til møtet «Faith Summit». I tillegg til ledere for evangeliske kirkesamfunn var både katolske og muslimske ledere til stede.

Der ble blant annet bruk av VR-teknologi (virtuell virkelighet) i trosopplæring diskutert.

Bekymret for personvernet

Jarle Haugland, daglig leder i Tro og Medier, ønsker engasjementet fra Facebook velkommen.

– I utgangspunktet er det veldig positivt at en så stor plattform ønsker å legge til rette for kristen aktivitet, sier Haugland til Dagen.

SUPPLEMENT: Jarle Haugland ønsker ikke at det skal være et krav å ha Facebook-konto for å være en del av kirken.

Han mener samtidig at kirkenes virksomhet på Facebook først og fremst bør fungere som et supplement til annen virksomhet.

– Jeg er skeptisk til at vi skal legge opp til at man må eller bør ha en konto på Facebook for å ta del i kirkens arbeid.

Haugland er også bekymret for personvernet på de sosiale plattformene.

– Teknologiselskaper som Facebook og Google samler enorme mengder informasjon om oss. Det bekymrer meg, sier Haugland.

Facebook har de siste årene måttet tåle mye kritikk for hvordan selskapet håndterer personopplysninger, og både EU og amerikanske myndigheter har iverksatt granskning av selskapet.

– Bør være gratis

– Facebook tester løsninger hvor kirker kan gi medlemmer eksklusivt innhold mot en fast sum. Tror du det er aktuelt for norske kirker?

– Det håper jeg virkelig ikke. Det kristne budskapet bør i så stor grad som mulig være tilgjengelig gratis for alle, sier Haugland.

– Her er nok den amerikanske og den norske kulturen annerledes, legger han til.

Til Facebook for trøst

Nona Jones, som også er en kristen forkynner, leder Facebooks satsing for samarbeid med kirker og religiøse organisasjoner. Hun ønsker at Facebook skal være en plass man finner trøst og fellesskap.

– Jeg vil at Facebook skal være et sted som folk kan gå til når de er nedfor, deprimert eller isolert, og med én gang finne en gruppe som bryr seg om dem, sa Jones nylig i en intervju ifølge The New York Times.

Powered by Labrador CMS