Nå handler det om mye mer enn bibelskolepoeng
Stortinget ber om en gjennomgang av hele poengsystemet til høyere utdanning etter at KrF fremmet forslag om å gi tilleggspoeng til bibelskoleelever.
– Ingen partier hadde egentlig dette temaet på agendaen, men når KrFs forslag først kom opp, bruker vi anledningen til å ta en gjennomgang av hele systemet, sier saksordfører Roy Steffensen (Frp) i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget til NTB.
Kristelig Folkeparti (KrF) fremmet i vinter et forslag om at også elever ved landets bibelskoler skulle få to tilleggspoeng.
Spørsmålet ble først tatt opp under Dagens politikerdebatt under ungdomsfestivalen UL på Ålgård i fjor. Spørsmålet om hvorfor bibelskoleelever ikke fikk to tilleggspoeng møtte stor forståelse blant alle de åtte stortingspartiene som deltok i paneldebatten.
– Formålet med bibelskoler og måten disse i dag organiseres på, er svært lik folkehøgskolene og bidrar på samme måte som folkehøgskolene til å danne elevene og forberede dem til videre studier og yrker, heter det i forslaget.
Komiteen avgir sin innstilling tirsdag. Der ber en enstemmig komité, inkludert KrF, Kunnskapsdepartementet om å gjennomgå dagens system og vurdere om det bør åpnes for andre muligheter til å få tilleggspoeng enn de som finnes allerede.
Håper på tilleggspoeng
Forslaget om å sende saken over til regjeringen kom fra saksordfører Roy Steffensen. Ideen fikk han etter at han var tilhører i salen under UL-debatten på Ålgård i fjor sommer.
– Jeg fikk med meg at partiene enten ville støtte forslaget eller se alt i sammenheng, derfor benyttet jeg muligheten til å foreslå det siste, sier han til Dagen.
KrFs Hans Fredrik Grøvan sier til Dagen at han håper denne løsningen vil føre til at bibelskoleelever får to tilleggspoeng.
– Det er iallefall er sak KrF vil arbeide hardt for, sier han.
I dag kan søkere til høyere utdanning skaffe seg ekstra opptakspoeng på en rekke måter: Ved å gå på folkehøgskole, gjennomføre militær- eller siviltjeneste eller gå på fagskole.
I tillegg finnes det egne kjønnspoeng på enkelte studier, samt realfagspoeng, språkpoeng og alderspoeng.
– Alt alternativt kan ikke gi poeng
SVs representant i komiteen, Mona Fagerås, sier hun er skeptisk til å skulle utvide poengordningen til kun bibelskoleelever.
– Det synes vi ble veldig rart, da mener vi også andre skoler som faller under voksenopplæringslovens bestemmelser, må få støtte. Dette gjelder blant annet en del kunstskoler. Vi synes derfor det er ryddigst at vi får en helhetlig gjennomgang, sier Fagerås til NTB.
Hun sier hun er usikker på om hun mener poengordningen bør utvides ytterligere.
– Det er sikkert masse som kan sammenlignes med et år på folkehøyskole, men hvis alle som gjør noe alternativt et år skal få tilleggspoeng, så blir det jo litt rart, sier hun.
Aps representant Nina Sandberg sier Aps utgangspunkt er at det er viktig å kvalifisere unge til utdanning.
– Vi ønsker i utgangspunktet ikke en innstramming, men et system som favner flest mulig. I dag er systemet litt uoversiktlig, og vi ønsker en forenkling. Vi ønsker også å se på om ordningen med kjønnspoeng er for dårlig utnyttet og kan brukes mer, sier Sandberg.
NTB-Birgitte Iversen og Dagen