Nå kan de få bot hvis de nekter å ta imot kontant betaling
Selv om loven har vært tydelig i flere år, har ikke brudd fått konsekvenser for lovbryterne. Det blir nå endret.
Fra 1. oktober 2024 blir det ikke lenger lovlig for bedrifter å nekte kontantbetaling, og virksomheter som gjør det kan nå risikere bøter, melder TV 2.
Dette er resultatet av en lovendring som ble vedtatt i mai og som nå trer i kraft.
– På høy tid
Kim René Hamre (23), lederen av interesseorganisasjonen «Ja til kontanter», har lenge kjempet for at kontanter skal forbli et lovlig og tilgjengelig betalingsmiddel.
Med over 64.000 medlemmer på Facebook, er organisasjonen en av de mest aktive på området.
– Dette har vi kjempet for lenge, og det er på høy tid at lovendringen kommer. Mange har vært opprørt over at de har blitt nektet å betale med kontanter, sier Hamre til tv-kanalen.
Loven gjør det nå obligatorisk for butikker og andre næringsdrivende å akseptere kontantbetaling, så lenge beløpet ikke overstiger 20.000 kroner.
– Nå vil vi merke en reell forskjell
Selv om loven har vært tydelig i flere år om forbrukernes rett til å betale med kontanter, har det hittil ikke vært noen økonomiske sanksjoner for dem som bryter den.
Hamre mener at det først er da forbrukerne vil merke en reell forskjell.
– Det er først når bedriftene blir bøtelagt for å nekte kontanter at vi virkelig vil se endringen i praksis, sier han.
– Vårt største gjennomslag
Da Dagen intervjuet Hamre for to år siden uttrykte han solidaritet med de eldre som en av årsakene til sitt engasjement:
– Selv klarer jeg meg stort sett greit uten kontanter. Men jeg synes det er forferdelig gjort mot de som har bygget dette landet når de mange steder nektes å betale med sedler og mynter. Det opprører meg, sa han.
I en oppdatering på Facebook skriver Kim Hamre følgende om lovendringen.
«Altfor lenge har eldre og ikke-digitaliserte blitt skjøvet mer og mer ut av samfunnet vårt, som blir stadig mer digitalisert, og det har blitt vanskeligere for de som ikke klarer eller evner å holde følge med utviklingen.
Men vi i JA til kontanter/JA til kontanter (NO) har kjempet for denne saken i mange år nå, og nå trer vårt største gjennomslag hittil i kraft fra oktober!
Dette var noe Solberg-regjeringen ikke evnet å gjøre noe med da de satt i regjering, så vi er veldig glade for at denne regjeringen har tatt tak i det.»
Forbrukerrådet: Viktig skritt for rettferdighet
Hamre mener videre at Forbrukerrådet ikke har gjort jobben sin på dette feltet tidligere.
Guro Sollien Eriksrud, fagsjef i Forbrukerrådet, framhever derimot at Forbrukerrådet har påpekt misforholdet i mange år. De har lenge mottatt klager fra forbrukere som har blitt nektet å betale med kontanter.
– Mange opplever å stå uten mulighet til å kjøpe varer eller tjenester hvis de ikke kan bruke digitale betalingsmetoder. Dette har vi påpekt i flere år, og lovendringen er et viktig steg mot en mer rettferdig behandling av alle forbrukere, sier Eriksrud til TV 2.
Hamre vil jobbe videre med problematikken politisk. Han er nå Hordaland Senterungdom sin ungdomskandidat til Stortinget. Neste steg for Hamre blir å kjempe for at kontanter også skal kunne benyttes hos legevakten og innen kollektivtrafikken.