Tros- og livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) varsler at den omstridte «kirkebenkreglen» vil bli revurdert.

Nå kan det snart bli lov med 200 deltakere på gudstjenester

Regjeringen snur og vil revurdere regelen om fastmonterte seter. Norges Kristne Råd mener det burde skjedd før.

Publisert Sist oppdatert

Det sier tros- og livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til avisen Vårt Land.

Den omdiskuterte regelen har gjort at kirker og menigheter med løse benker eller stoler har blitt begrenset til å bare ha 50 deltakere på gudstjenester. Arrangementer med fastmonterte seter, som kinoer eller konsertsaler, har kunnet ha 200 deltakere.

Etter massiv kritikk fra Kirke-Norge velger regjeringen nå å sende tiltaket tilbake til Helsedirektoratet for en ny vurdering.

– Å samles til gudstjeneste er en svært viktig del av mange menneskers liv og blir enda viktigere i krisetid. Jeg er derfor glad for at det blir tatt en ny runde på dette, slik at begrep blir lettere å forstå, og at det å samles til gudstjeneste blir noe av det første vi kan gjøre når vi kan åpne samfunnet mer opp, skriver Ropstad i en e-post til Dagen.

Han skriver at regjeringen har sett et behov for krav som oppleves «mer logiske».

– Regjeringen vil sende et oppdrag til Helsedirektoratet for å vurdere om krav til fastmonterte seter for å ha inntil 200 deltakere på arrangement, bør erstattes med andre krav, for eksempel krav til tilviste faste sitteplasser, skriver KrF-statsråden.

I regjeringens nye tiltak i januar ble regelen skjerpet, og livssynsamfunn fikk bare ha 10 deltakere på arrangement.

– Positivt og viktig

Regjeringens u-sving gir generalsekretær i Norges Kristne Råd, Erhard Hermansen, håp om at regelen snart er historie.

– Jeg tenker at det er et positivt og viktig signal. Dette er noe vi har jobbet md helt siden regelen kom i november, og vi har vært opptatt av å få fram at denne regelen medfører forskjellsbehandling, sier Hermansen.

– Dere reagerte umiddelbart da regelen kom i november. Burde regjeringen ha snudd tidligere?

– Ja, det burde de ha gjort. Samtidig var vi opptatt av forutsigbarhet i jula, slik at vi ikke brukte resurser på noe som ble avlyst noen dager før. Det er positivt og viktig at Ropstad nå tar tak i dette.

Han mener det vil være en fordel for både kirkene og smittevernet dersom det nå åpnes for at kirkene kan samle opptil 200 deltakere.

– I jula så vi at mange flyttet arrangementene sine fra kirkehus til konserthus for å kunne ha flere deltakere, men erfaringen viste at man ivaretok smittevernet på en bedre måte i åpne kirkebygg, enn i konserthus med lange stolrader, avslutter Hermansen. .

Powered by Labrador CMS