Nå kan du hente vaksinepasset ditt
Fra i dag av kan nordmenn hente ut sitt eget koronasertifikat. Erna Solberg lover at sertifikatene ikke skal fungere begrensende, men bare gi lettelser.
Fra 11. juni kunne nordmenn logge inn og hente ut et bevis på at de er vaksinerte. En usynlig signatur skal bekrefte at sertifikatet er gyldig. Fra klokken 15 fredag ettermiddag vil reisende kunne bruke sertifikatene.
Statsminister Erna Solberg (H) understreker i en pressemelding at sertifikatet ikke skal brukes til å sette begrensninger, men til å gi lettelser.
– For eksempel at man kan delta på større arrangementer enn hva som er tillatt uten bruk av koronasertifikat, eller åpne tilbud som ellers ville vært stengt, sier hun.
Det er vedtatte endringer i smittevernloven som gjør at sertifikatet nå kan tas i bruk i Norge. Regjeringen opplyser at det norske regelverket er foreslått å være begrenset til seks måneder. Bruken av sertifikatet skal opphøre når smittesituasjon og vaksinasjonsnivå tilsier det.
Klokka 15 fredag starter politiet å kontrollere koronasertifikat som er utstedt i Norge på grenseovergangene. Samtidig sier justisminister Monica Mæland at det er nødvendig med fortsatt utvidet kontroll på grensen.
– Vi må unngå importsmitte og en potensiell ny nedstenging som en konsekvens av økt reiseaktivitet, som vi så i forbindelse med jul og nyttår, sier Mæland til NTB.
– Det handler rett og slett om at vi må vite hvem som kommer, og om man skal i karantene eller ikke. Dette er tungvint for oss alle, og vi skal ikke ha dette systemet lenger enn nødvendig. Men nå er det fortsatt nødvendig, sier hun videre.
Gjenåpningskaos
Frp-leder Sylvi Listhaug mener at regjeringens plan for gjenåpning vil skape kaos når grensene åpnes ytterligere fra klokken 15 fredag ettermiddag.
– Hvis det som nå gjengis i mediene er riktig, er det fullstendig kaos. Dette er ingen gjenåpningsplan. Dette er gjenåpningskaos. Helt åpenbart burde det vært planlagt bedre for gjenåpning enn dette, sier Listhaug.
Hun mener at regjeringen lenge har visst at Norge skal åpne opp igjen, og burde planlagt bedre og satt inn flere folk.
Mer informasjon
Regjeringen har varslet pressekonferanse mandag for å informere mer om hvordan koronasertifikatet skal brukes innenlands.
Da regjeringen hadde koronasertifikat ute på høring kom det hele 9.000 høringssvar. Ifølge Dagbladet var mange av svarene regnet som hatefulle og sterkt kritiske.
– Koronasertifikatet er noe som angår mange og har utvilsomt skapt et stort engasjement, sa statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i Helse- og omsorgsdepartementet.
– Vi har mottatt enkelte uttalelser som er av mindre hyggelig karakter og enkelte som er innsendt under falskt navn. Det er en høy terskel for å unnlate å publisere høringsuttalelser. Dersom vi finner direkte trusler eller hatprat, vil vi vurdere å anmelde det, fortsetter han.
Problemer i New York
Vaksinepass er et hett tema over store deler av verden. To millioner mennesker i staten New York har fått IBMs vaksinepass, Excelsior. Nå planlegges det en kjempekonsert i Central Park i august og byen har for alvor våknet til liv igjen.
Samtidig tårner problemene seg opp. Innbyggere sliter med å bli godkjent, falske vaksinepass er i omløp og staten får kritikk for å ha større planer med det hele.
Mer enn vaksine
New Yorks guvernør Andrew M. Cuomo godkjente passet ved hjelp av utvidede fullmakter under koronapandemien. Guvernørens fullmakter er redusert i tiden etter at kontrakten med teknologi-giganten IBM ble signert i mars.
Nå skriver New York Times at myndighetene har større ambisjoner for Excelsior-appen enn bare å slippe befolkningen inn på konserter, i kirker og på museum.
IBM er bedt om å lage et «veikart» til en fremtid der alle de 20 millioner innbyggerne i staten har et «digitalt helsesertifikat».
– Den ambisiøse visjonen står i kontrast med den begrensede bruken staten har beskrevet for sine innbyggere så langt, skriver New York Times' reporter Sharon Otterman.
Kritikk
I likhet med andre vaksinepass har IBMs app møtt sterk kritikk. Kostnaden får særlig kritikk, men også usikkerheten knyttet til hva appen skal brukes til. Albert Fox Cahn i antiovervåkningsprosjektet S.T.O.P. skriver på Twitter at dette er et mønster.
– Apper installeres for et formål og så utvides de til et annet, skriver han.
Digitale førerkort, legitimasjon og andre formål kan være aktuelle, i tillegg til helseinformasjon.