Nå kan Kurt Ove for første gang stemme på egenhånd ved kirkevalget
– En revolusjon for folk med funksjonsnedsettelser, sier Kurt Ove Mæland om det digitale kirkevalget.
– Det var spennende å stemme digitalt helt på egen hånd, uten hjelp fra andre som man ofte må ha i et fysisk valglokale. Den eneste som hørte meg trykke på send-knappen på datamaskinen var førerhunden min, humrer Mæland spøkefullt.
For Kurt Ove ble derfor valget reelt hemmelig og gjennomført på demokratisk vis
– Slik har nok ikke alle med fysiske utfordringer opplevd det tidligere i et valglokale under kirkevalget, sier Kurt Ove.
Stemme fra sofakroken
Han er blind og en av mange mennesker med ulike funksjonsnedsettelser som for første gang har mulighet til å avlegge stemme digitalt.
Det betyr at over en halv million kirkemedlemmer som lever med ulike funksjons-utfordringer har fått en ny kanal hvor det er mulighet for å påvirke ved årets kirkevalg.
Dersom de ikke kommer seg fram til lokalet, ser dårlig eller ikke klarer å gjennomføre valget på egen hånd, kan det hele nå gjøres i ro og mak fra sofakroken hjemme.
Podkast om kirkevalget
Kristent Arbeid Blant Blinde og svaksynte (KABB) har vært en sentral pådriver i arbeidet med å finne gode digitale løsninger i forbindelse med avstemningen.
Kurt Ove Mæland lager på vegne av KABB podkasten «Blindebukk», og i en av de siste utgavene har han testet kirkevalget.
Han er godt fornøyd med måten det fungerer og tror det kan medvirke til at flere velger å avlegge stemme.
– Mobliløsningen er ikke helt optimal, men alt fungerte perfekt da jeg avla stemme ved bruk av datamaskinen min, sier han til Dagen.
– Mange som ikke kan se, har nå muligheten til stemme helt på egen hånd, uten å måtte be om hjelp i et stemmelokale. Det var en god følelse å trykke på send-knappen og vite at jeg hadde fullført hele prosessen selv. Jeg opplevde det hele som veldig ryddig, fortsetter Mæland.
Testpanel
Generalsekretær Øyvind Woie i KABB er ikke i tvil om at et digitalt forhåndsvalg bidrar til å styrke kirkedemokratiet.
Han peker på at det er viktig å bruke den kirkelige stemmeretten, og særlig etter Kirkemøtets vedtak om funksjonshemmedes rett til likeverdig deltakelse og inkludering.
– Nå kan du være med å påvirke hvem som skal bestemme i din lokale menighet og kirke. Du kan heie fram kandidater som du tror kan gjøre kirken mer tilgjengelig og tilrettelagt, understreker generalsekretæren.
Var raskt på ballen
Woie opplyser at KABB var raskt på ballen etter at det ble klart at Den norske kirke for første gang skulle gjennomføre et digitalt kirkevalg i 2023.
– KABB tok initiativ til å styrke den universelle utformingen av valgverktøyet som skal brukes. Vi har hatt fire testere med synstap og leseutfordringer som har prøvd ut løsningen, forteller Woie.
Han legger til at organisasjonen er fornøyd med tilpasningene som er foretatt underveis i utprøvingen, men det gjenstår å se om dette fungere like godt for alle funksjonsvariasjoner på syns- og lesefeltet.
Stemme hemmelig
Woie vektlegger betydningen av at digitalt valg bidrar til at mennesker med bistandsbehov nå i praksis kan stemme hemmelig.
Det har ikke alltid vært tilfelle når funksjonshemmede med bistandsbehov oppsøker et valglokalet for å avgi sin stemme i et kirkevalg.
– Funksjonshemmede har krav på hjelp, men det er ikke alltid de får den bistanden de trenger.
– Hjelpen er heller kanskje ikke alltid like grei å få når vedkommende som skal hjelpe med å finne valgliste og se hva den som er synshemmet ønsker å stemme – og vedkommende hjelper kan faktisk stå på listen. Da er det ikke lett å stryke, kumulere og gi tilleggstemmer til andre, forklarer Woie.
Informasjonsjobb
Kurt Ove Mæland er glad for den kraftige forbedringen som er gjort for at enda flere skal ta del i kirkevalget, men peker samtidig på at det er en stor informasjonsjobb Den norske kirke har foran seg,
– Etter min oppfatning er det å nå ut med informasjon om muligheten til å forhåndsstemme digitalt minst like viktig som det å avlegge selve stemmen. Informasjon er nøkkelen til å få dette til å fungere slik kirken ønsker, understreker Mæland.
– Hva tenker du om et lignende system opp mot politiske valg?
– Det er så langt bare kirken som har gått foran og utviklet en alternativ måte å avlegge digital forhåndsstemme på. Jeg mener det må være mulig å hente inspirasjon fra kirken med tanke på å finne digitale løsninger i forbindelse med politiske valg. Løsningene som er valgt nå, ser til å fungere på en trygg og sikker måte, svarer han.
Personlig oppmøte
KABB understreker at det ikke er alle som oppfatter digital avstemning som enklest og best. For dem er muligheten til å avgi stemme ved personlig oppmøte i valglokale slik den alltid har vært.
Velgere har krav på hjelp til å avlegge stemme om en av ulike grunner har behov for det.