Nå kommer ny privatskolelov: Slik rammes friskoler og bibelskoler
Nå kan det bli vanskeligere å etablere nye friskoler.
Fredag sendte kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) ny privatskolelov til behandling i Stortinget.
Lovforslaget, som ble sendt på høring i desember i fjor, slår fast at departementet skal legge vesentlig vekt på kommunens mening når nye privatskoler skal godkjennes. Dermed vil det være lettere for et kommunestyre å stoppe etablering av en privatskole.
I tillegg reduseres statsstøtten til bibelskolene fra 75 prosent til 65 prosent, som varslet i statsbudsjettet fjor høst. Samtidig flyttes tilskuddsbestemmelsen til forskrift, slik at det ikke vil være nødvendig med lovendring ved eventuelle fremtidige endringer i tilskuddet.
Lovforslaget sendes til Stortinget fredag, og kan dermed behandles i Stortinget før sommeren.
– Dramatisk
Lovforslaget er i tråd med Hurdalsplattformens løfte om at regjeringen vil «styrke lokale folkevalgte sin mulighet til å si nei til nye privatskoler og utvidelser».
– Det er lokalpolitikerne som kjenner sine skoler, sitt nærmiljø og sine elever best. Vi må legge større vekt på deres vurdering av hva som gir et best mulig skoletilbud for elevene i sin kommune eller sitt fylke, sier Brenna i en pressemelding.
Jorunn Hallaråker Heggelund, generalsekretær i Kristne Friskolers Forbund (KFF), uttalte da lovforslaget ble kjent at endringen er dramatisk for friskolene. Han frykter det kan bli forskjeller ut fra hvem som har politisk flertall i hver kommune.
– Det vil nå bli vilkårlig om foreldre får mulighet til å velge et alternativ til den offentlige skolen. Det bidrar til å svekke grunnleggende rettigheter som foreldre og elever har, sier Heggelund i en uttalelse til Dagen.
Vil utrede ytterligere innstramminger
I lovforslaget varsler også regjeringen at de vil utrede en lovendring som kan sikre lokalpolitikere innflytelse over hvor mange elever de ulike friskolene skal få ha.
Også det reagerer KFF sterkt på.
– Det er vanvittig. Noen elevers drømmer om skolevalg skal kunne knuses av en politiker. Og forutsigbar drift for skolene vil i realiteten bli en umulighet, sier Heggelund.
En slik innstramming vil i tilfelle sendes ut på høring på vanlig måte, opplyser regjeringen.
Bibelskole-kutt
For bibelskolene, og andre skoler som er godkjent etter kapittel 6A i privatskoleloven, betyr lovendringen at regjeringen kan fastslå i forskrift at skolene får dekket 65 prosent av driftskostnadene per elev, mot 75 prosent tidligere.
Innsparingen ble allerede vedtatt i statsbudsjettet i fjor, men krever en lovendring for å iverksettes. Kuttet er beregnet til å spare staten 10,3 millioner i år.
– Det er skuffende at kunnskapsdepartementet ikke ser verdien av at unge mennesker får mulighet til å ha et litt annerledes år før de tar steget fullt ut i voksenlivet. De gjør det nå langt dyrere for unge mennesker få få gå på en bibelskole. Jeg håper Stortinget retter opp i dette, sier Heggelund.