Nå lover hun bedre rammevilkår for kristne barnehager
Regjeringen vil prioritere mindre barnehager i ny strategi. Konkurstruet menighetsbarnehage jubler, mens kjedene reagerer.
Forrige uke løsnet kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) startskuddet for arbeidet med en ny strategi for barnehagesektoren fram mot 2030.
Regjeringen har satt ned et forum bestående av ti aktører i sektoren, som har fått i oppdrag å konkretisere hvordan kvaliteten i landets 5.500 barnehager kan heves.
Arbeidet skal være ferdig i løpet av høsten.
Bedre rammevilkår for noen
I en pressemelding uttalte Brenna at regjeringen ønsker strengere økonomisk kontroll over de store, private aktørene.
Samtidig er hun tydelig på at regjeringen vil styrke de små, ideelle barnehagene.
– Vi vil sikre at offentlig tilskudd og foreldrebetaling går til barnehagedriften. Derfor ønsker vi et strengere regelverk og et finansieringssystem som sikrer bedre demokratisk styring og kontroll med sektoren, og som gir enkeltstående og ideelle barnehager bedre rammevilkår, uttalte Brenna.
Vil styrke de små
Dagen har bedt Kunnskapsdepartementet utdype hva dette vil si for den kristne barnehagesektoren – som inneholder både enkeltstående barnehager og kjeder.
– I Hurdalsplattformen har regjeringspartiene skrevet at vi vil gi små privateide og ideelle barnehager bedre rammevilkår. Dette inkluderer også de kristne barnehagene, de fleste av disse driver på ideell basis eller er små privateide aktører, skriver statssekretær Halvard Hølleland (Ap) i en e-post til Dagen.
– Regjeringen ønsker et nytt regelverk som skal stoppe utviklingen der kommersielle konsern eier stadig flere barnehager. Vi vil heller styrke de mindre barnehagene og støtte opp under de som driver på ideell basis, forteller han.
Hølleland understreker at det er for tidlig å si hvilke følger dette vil få for de kristne barnehagekjedene som ikke tar ut utbytte.
– Nødvendig for å overleve
– Dette høres veldig bra ut, sier Hilde Sundnes.
Hun er styrer i Bedehusbarnehagen – en liten, enkteltstående barnehage i Bergen – som eies og drives av Bedehuset Karmel.
Nå er håpet at regjeringens strategi skal redde økonomien til barnehagen som i dag har 36 barn.
– Denne strategien er nødvendig for at vi skal klare å overleve. De rammevilkårene vi har hatt er ikke til å leve av, og de tre siste årene har vi gått i minus. Vi vurderer framtiden vår hvis det ikke kommer en ending i hvordan rammene tildeles.
– Hvor lenge kan dere drive med dagens ordning?
– Skulle det fortsette som nå uten at det skjer noe, så ser det ut til at vi har to år igjen. Samtidig ønsker jeg å være positiv. Vi har et unikt tilbud med en høy kvalitet som trekker barn og foreldre langveis fra.
Spent på fortsettelsen
Sundnes forteller at hun leste forumets mandat «med stor glede».
– Men jeg er spent på hva de definerer som små barnehager. Det høres fint ut i rapporten, men det må konkretiseres.
Hun har selv flere forslag til hva som må på plass i den nye strategien, blant annet å øke administrasjonstilskuddet, oppjustere utdanningsstøtten til ansatte og heve kapitaltilskuddet til vedlikehold av bygg.
Sundens sier signalene fra regjeringen har vært en positiv overraskelse. Hun har fryktet at den rødgrønne regjeringen ville gjøre livet vanskelig for alle kristne barnehager.
– Jeg er bekymret. Jeg har en oppleves av at man ut på venstresiden ikke er så veldig glad i de som formidler det som har med tro å gjøre, forteller hun.
Skuffelse blant kjedene
I NLM Barnehagene AS står jubelen ikke i taket.
Daglig leder Harald Berge Breistein sier at han deler ønskene om høyere kompetanse og mindre profitt i barnehagesektoren.
– Men jeg tenker at det beste grepet regjeringen kan gjøre, er å gi tilstrekkelige og forutsigbare tilskudd til hele sektoren. Mangfold og kvalitet er viktig, men skal man få det til er det viktig å også legge til rette for det, sier Breistein.
NLM Barnehagene drifter totalt 35 barnehager på vegne av Misjonssambandet.
– Tror du at dere blir en del av regjeringens løft?
– Nei, ikke ut fra det vi hører. Hvis de tenker at ideelle kjeder ikke skal være med, er jeg veldig undrende til det, sier barnehagelederen og utdyper:
– Vi utgjør en viktig del av mangfoldet. I tillegg har barnehagekjeder en større mulighet til å løfte kvaliteten i barnehagene våre, enn det man har mulighet til dersom man står alene.