– Nå må han gi seg, sier Sp om nytt abortutspill fra Ropstad
KrF-lederen tror de rødgrønne partiene vil flytte grensen for fri abort til uke 18. – Bare tull, svarer fra Kjersti Toppe i Senterpartiet.
KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad innleder valgkamp-sommeren med å sende et kraftig varsku til velgerne om hva han frykter vil skje med abortgrensene dersom venstresiden vinner valget.
– Dersom det blir et rødgrønt flertall, er det en stor sjanse for at det blir liberaliseringer i abortloven, sier KrF-lederen til Dagen.
– Fire av fem partier på venstresiden ønsker endringer, og vi har sett under landsmøtene at dette er en viktig sak for både SV og Ap. Det er ikke en symbolsak, mener han.
Spår kompromiss
I dag går grensen for selvbestemt abort ved uke 12. Etter det må kvinnen møte i en nemnd for å få innvilget abort.
Senterpartiet, Arbeiderpartiet og SV er uenige om hvor grensen for selvbestemt abort bør gå.
Sp vil beholde dagens grense, mens Ap vil utvide den til uke 18. SV ønsker fri abort fram til fosteret er levedyktig, som i dag vil bety 21 uker pluss 6 dager.
Ropstad mener det taler for at partiene blir enige om et kompromiss der de utvider grensen til uke 18.
– Jeg frykter at uke 18 blir sett på som et moderat kompromiss. Nestleder Marit Arnstad har sagt at Senterpartiet stiller sine representanter fritt i abortsaken, og det betyr at man ikke vet hvor mange av dem som støtter en utvidelse til uke 18, advarer han.
SV-leder Audun Lysbakken uttalte til VG i etterkant av partiets landsmøte, at det ikke er realistisk med utvidelser helt til uke 22, men at de vil kjempe for å utvide til uke 18.
Har ikke et uketall
I det nye programmet som ble vedtatte på KrFs landsmøtet i mai, slår partiet fast at de vil «ivareta rettsvernet for enkeltmennesket fra unnfangelse».
– I hvilken uke ville dere satt grensen for selvbestemt abort, Ropstad?
– Vi har en tydelig formulering på at vi ønsker å erstatte dagens lovverk med en ny lov som forsterker rettsvernet for ufødt liv. Så har vi sagt at vi vil konsentrere debatten rundt å få ned aborttallene. Der har vi fått dem ned fra cirka 15.000 til 11.000.
– Tror du ikke mange lurer på hvor dere ville satt grensen?
– Jeg tror folk ser KrFs langvarige engasjement. Akkurat nå går debatten på om vi skal gjøre radikale utvidelser til uke 22, og der har vi en tydelig mening.
Tror Senterpartiet gir seg
Senterpartiet har gått høyt ut og lovet å kjempe for dagens abortlov.
I høst tok partileder Trygve Slagsvold Vedum initiativ til et bredt abort-forlik i Stortinget, og flere i partiet har sagt at det er uaktuelt å ta abortsaken inn i regjeringsforhandlingene.
I den forrige rødgrønne regjeringen var det en kjent sak at Senterpartiet var bremsekloss i verdispørsmål som bioteknologi.
– Hvorfor skal ikke Senterpartiet klare å holde tilbake en endring i abortloven etter valget, Ropstad?
– Fordi fire av fem partier ønsker en endring. Jeg tviler ikke på Sps engasjement i denne saken, men man skal ikke undervurdere hvor viktig denne saken er for resten av venstresiden. Det har vært en kampsak for Ap veldig lenge, mener han.
Sp: – Bare tull å komme med
Ropstads uttalelser faller ikke i god jord hos Senterpartiets Kjersti Toppe.
Hun reagerer kraftig på Ropstads kompromiss-teori.
– Jeg får lyst til å si til Ropstad at nå må han gi seg, sier Toppe.
– SV har langt på vei avlyst forslaget om uke 22. Så et scenario med et kompromiss på uke 18 er bare tull å komme med. Vi ser ikke for oss et kompromiss i denne saken i det hele tatt, forteller hun.
Senterpartiets landsmøte har derimot vedtatt å utrede nemndordningens «arbeidsmåte, rolle og navn».
– Betyr så mye for så mange i Sp
– Har ikke Marit Arnstad sagt at dere vil stille representantene fritt?
– Det har vi pleid å gjøre, men det betyr ikke at vi ikke vil kjempe for partiprogrammet vårt i regjeringsforhandlinger. Det må være hvis det skulle skje at vi tapte i forhandlingene, og en representant kom med en sånn sak til Stortinget.
– Men dere har jo sagt at dere ikke vil ta abortsaken inn i regjeringsforhandlingene?
– Nå kan ikke jeg si hva som kommer til å skje, men jeg ser ikke for meg i det hele tatt at vi kaster abortstandpunktet vårt. Dette betyr så mye for så mange av oss i Sp. Vi har sittet i regjering med Ap og kjempet for verdisakene før, og det må velgerne tro på.
– Er dere uenige internt om dette skal være en sak i regjeringsforhandlinger eller om det er noe Stortinget skal avgjøre?
– Nei, vi er ikke uenige. Jeg er enig i det Marit Arnstad har sagt. Vi vil ikke bruke abortsaken som en brekkstang for en regjeringsplattform, samtidig er vi tydelige på at vi ikke vil akseptere en liberalisering.
Inviterer til samarbeid
Hun mener Ropstad ikke bør snakke så høyt om tapte verdikamper.
– Vi klarte å unngå endringer i bioteknologiloven i åtte år, men etter tre år med KrF i regjering, er den endret.
Toppe mener KrF kan takke seg selv for at abortloven «er satt i spill».
– KrF må vokte seg for å rote og ødelegge den balansen som er i dagens abortlov ved å provosere den andre siden unødvendig. Da får vi en rekyl tilbake, som er kanskje det vi ser nå.
Hun mener KrF har et ansvar for å hegne om dagens abortgrense og inviterer partiet til et samarbeid.
– Men da må KrF legge bort sitt ønske om en mer restriktiv lov, for det er faktisk ikke mulig i dagens Norge. Vi kan derimot hegne om dagens abortlov, men da må man slutte å skape sånne unødvendige politiske konflikter, sier Toppe.
– Jeg blir irritert over at han holder på med det fremdeles. Vi er tross alt på samme lag.