Nå skal det bli enda enklere å ta abort

I går fylte abortloven 40 år. Nå utredes tiltak for å senke abortterskelen ytterligere.

Publisert Sist oppdatert

Til nå har abort måttet skje i regi av offentlige sykehus. Flere helseaktører er positive til at pillene i fremtiden skal deles ut av privatpraktiserende gynekologer.

I både Danmark og Sverige kan man derimot få gjennomført medikamentell abort hos avtalespesialister, som er gynekologer med avtale med regionale helseforetak.

Ny studie

Norske kvinner er svært positive til dette behandlingstilbudet, viser en større undersøkelse i tidsskriftet til Den norske legeforeningen. Av de 406 kvinnene som selv har gjennomgått behandlingstilbudet, svarte 390 at de ville valgt hjemmeabort i regi av avtalespesialist på nytt.

42 prosent av kvinnene svarte at aborten hadde vært lettere enn forventet, 37 prosent at den hadde vært som forventet, mens 20 prosent opplevde den tøffere enn forventet.

– Positive

Hildegunn Bomnes Åslaug, direktør for veiledningstjenesten Amathea, er positiv til å innføre ordningen.

– Jeg synes rapporten er oppløftende lesning. Sykehus har mye stress og en mengde jobb de skal gjøre på mange arenaer. Tilbakemeldingen fra kvinnene i rapporten kan ikke bli bedre. De får færre å forholde seg til og helsepersonell som ringer opp og tar kontakt. Det styrker kvaliteten på den relasjonelle siden av behandlingen.

– Formidler kunnskap

– Verdens helseorganisasjon anbefaler aborttilbud med lav terskel. Beveger oss i retning av det?

– Vi er pålagt ved lov å formidle kunnskap på en god, trygg og sikker måte. Det er meget bra når kvaliteten på behandlingen blir såpass god som denne studien viser. Jeg tenker at dette bør bli et tilbud over hele landet, sier Åslaug og legger til:

– Man skal alltid lytte til brukerne. De kjenner dette best, og de får god nok informasjon og får gode etterundersøkelser. Alle disse tingene er slik vi ønsker at det skal være.

Lavterskeltilbud

Det toårige prøveprosjektet som forskningsrapporten baseres på, ble startet etter initiativ fra Norsk gynekologisk forening i 2010. Ordningen ble utprøvd mellom mars 2015 og 2017.

Forslaget skapte diskusjoner da det ble foreslått tilbake i 2010. Laila Dåvøy, tidligere stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti, sa til Aftenposten at det etiske aspektet knyttet til abort blir mer og mer fraværende, og at hun er bekymret for ytterligere utvidelse.

Var kritiske

Hanne Charlotte Schjelderup, leder i Jordmorforbundet NSF, skriver i en e-post til Dagen at det er et poeng at kvinner gjennomfører abort raskt og uten komplikasjoner.

Jordmorforbundet var kritisk til ordningen da den ble foreslått i 2010, og har ennå ikke konkludert om de vil støtte prøveordningen.

– Hva tenker dere om at privatpraktiserende gynekologer skal dele ut abortpiller til kvinner?

– Jordmorforbundet er opptatt av at abort må være lett tilgjengelig og at det ikke må utsette kvinner for eventuelle traumer – kvinnens valg av abort er vanskelig nok i seg selv. Jordmorforbundet mener at metodene for å utføre abort bør være enkle, fleksible og valgfrie innenfor rammen av medisinsk forsvarlighet, skriver hun.

– Færre komplikasjoner

Schjelderup trekker frem at medisinsk abort har færre komplikasjoner og få senvirkninger.

– Samtidig er det en relativt stor andel kvinner som blir overrasket over hvor smertefull medikamentell abort er, noe også denne studien viser, skriver hun videre.

– Pillene tas ikke på sykehus, men i kvinnenes hjem. Hvordan stiller Jordmorforbundet seg til dette?

– I praksis erfarer jordmødre at de fleste har behov for oppfølging og en god del smertelindring i forbindelse med slik type abort når de utføres på sykehusene. Vi erfarer at medisinsk abort også kan være en stor, psykisk påkjenning for en del kvinner. Det er viktig at disse kvinnene fanges opp og får nødvendig helsehjelp av jordmor eller lege så tidlig som mulig. Det er også svært viktig at kvinnen informeres grundig av jordmor eller lege om hva hun kan forvente av kroppslig reaksjon, smertenivå og blødningsmengde slik at hun er tilstrekkelig forberedt på hva som venter henne ved en abort.

Powered by Labrador CMS