Nå skal israelske varer fra Vestbredden og Golanhøyden merkes: – Ikke en boikott
Regjeringen har bestemt at israelske næringsmidler skal merkes dersom de kommer fra områder Norge ikke anerkjenner som en del av Israel.
«Næringsmidler med opprinnelse i områder okkupert av Israel skal merkes med hvilket område produktet kommer fra».
Det skriver Regjeringen på sine egne nettsider.
Frem til nå har israelske produkter vært merket med Israel som opprinnelsesland, dette endres det nå på.
På Regjeringen.no står det at «Norge anser de israelske bosetningene på okkupert område som folkerettsstridige». Varer produsert av israelske personer og selskaper på Vestbredden skal fra nå av ha en egen merking der det står produktet kommer fra en bosetning.
– Ikke en boikott
Utenriksminister Anniken Huitfeldt mener endringen ikke har noe med boikott av Israel å gjøre.
– Norske forbrukere har rett til å vite om et næringsmiddel som selges i Norge, er produsert i Israel eller i et område okkupert av Israel, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) til NTB.
– Det er på ingen måte snakk om en boikott av Israel. Vi mener at boikott er feil politikk. Norge har et godt forhold til Israel. Det skal vi fortsatt ha, understreker hun.
Anerkjenner 67-gresene
Norge anerkjenner ikke Golanhøyden, Øst-Jerusalem eller Vestbredden som deler av Israel. Alle produkter produsert av israelske selskaper her skal nå tydelig merkes, slik at forbrukeren kan se hvor varen kommer fra.
Israel tok kontroll over høydedraget Golanhøyden i Seksdagerskrigen i 1967. Området var tidligere kontrollert av Syria. Det bor også flere hundretusen israelere i Øst-Jerusalem og på Vestbredden. Områdene var tidligere kontrollert av Jordan.
Norge anerkjenner Israel som området landet kontrollerte før utbruddet av Seksdagerskrigen, altså uten Golan, Øst-Jerusalem, Vestbredden eller Gaza.