Nå skal konvertitter få forklare seg
Regjeringen foreslår at alle konvertitter skal få møte i nemnd og kunne ta med seg vitner fra menigheten.
I dag sender Justis- og beredskapsdepartementet et forslag om endringer i utlendingsforskriften ut på høring. Regjeringen ønsker å styrke retten til nemndsmøte-behandling med personlig fremmøte i saker om religiøs konvertering.
– Dette er en veldig viktig sak for KrF, sier fungerende KrF-leder Olaug Bollestad.
Endringsforslagene går ut på at alle saker hvor asylsøkere søker om opphold på grunnlag av konvertering skal få et personlig fremmøte med nemnd. De foreslår også at det skal lages en særregel hvor det skal gis rett til å føre vitner fra menigheten i Norge som søkeren er tilknyttet til.
– Jeg mener derfor det er rett og viktig at regjeringen nå sender et signal om at vi vil styrke konvertitters mulighet til å få sin sak godt vurdert i Norge. Slik at mennesker som har rett på beskyttelse skal få bli. På denne måten bidrar vi til å ta vare for trosfriheten. Dette var en sak som KrF løftet inn i regjeringserklæringen og som nå følges opp, sier hun.
Seier i Granavolden
«Sikre at det avholdes nemndsmøte med personlig oppmøte og at det gis mulighet til å føre vitner under nemndsmøte i Utlendingsnemnda i asylsaker der troverdigheten ved en konvertering er ett av vurderingstemaene. Den utvidede adgangen til personlig oppmøte gjelder kun én gang i hver sak»
– Tror du flere kommer til å få opphold av disse endringene?
– Det kan jeg ikke svare på. Men jeg er opptatt av at vi som samfunn forstår konverteringens betydning. Vi er nødt til å forstå konsekvensene av hva det vil si å sende en troende til forfølgelse. Om man ikke forstår dette så forstår man ikke troens betydning, sier Bollestad.
– Hva skjer med de sakene som allerede er blitt behandlet men hvor ikke søkeren fikk rett på personlig fremmøte?
– Det har jeg ikke oversikt på. I utgangspunktet har ikke dette tilbakevirkende kraft. Det er også en av grunnene til at vi sender forslaget ut på høring slik at det kommer innspill som dette, og problemstillinger vi kan ta stilling til, sier hun.
– Har hatt dårlig forståelse
Jan Bygstad, prest i Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn (DELK) i Bergen, har jobbet lenge med konvertitter. Han driver blant annet en bibelgruppe for hovedsakelig iranske konvertitter i og gir asylsøkere norsk- undervisning.
– Disse forslagene er et steg i riktig retning siden det vitner om at man begynner å ta konvertering mer på alvor. Hos Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) har det vært en tendens til å se på asylsøkerne som konverterer som folk som bare er interessert i å få opphold, i stedet for virkelig å tro, sier Bystad som også er aktiv i Kristent Interkulturelt Arbeid (KIA).
Presten mener UNE har hatt dårlig forståelse og tilretteleggelse av konverteringsspørsmål.
– UNE har vist seg å ha liten kompetanse når det gjelder religiøse spørsmål. For eksempel så innkaller man alltid sakkyndige og eksperter når man står ovenfor folk som har sykdom eller psykiatriske problem. Når det gjelder konvertitter derimot har man ikke kalt inn sakkyndige. I stedet synes det som om det har vært en allmenn skepsis mot religion som har gjort seg gjeldende, sier Bygstad.
– Positivt steg
I følge World Watch List 2020, som i Norge publiseres av Åpne Dører, viser det seg at i store deler av verden blir kristne utsatt for forfølgelse og blir angrepet for å utøve sin tro.
Jon Ole Martinsen i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) mener at det er bra at regjeringen foreslår å endre sin praksis.
– Dette er et veldig positivt steg i riktig retning. Det at konvertitter nå skal få personlig fremmøte i nemnd med mulighet for å føre vitner er med å bidra til at man kommer frem til et riktig resultat i konverteringsspørsmålet, sier han.
Martinsen mener det er viktig at uttalelser fra medlemmer av menigheten vektlegges i bevisvurderingen, ettersom de har fulgt klagerens trosvandring og kjenner hans trosidentitet. For NOAS er det viktig at staten ikke pålegger konvertitter som blir sendt tilbake å måtte holde troen sin skjult for å unngå forfølgelse.