Nå skal tvillingabort på bordet

– Vi har diskusjoner om tvillingabort internt i Høyre, men vi har ikke landet ennå, sier helsepolitisk talsperson Sveinung Stensland (H).

Publisert Sist oppdatert

Siden 2002 har det blitt utført tvillingabort i Norge, men i begrenset omfang. Nå er spørsmålet om tvillingabort igjen satt på dagsorden etter at statsminister Erna Solberg (H) åpnet for å forhandle om endringer abortloven hvis KrF ønsker å gå inn i dagens regjering.

Sonderingene mellom KrF, Venstre, Høyre og Frp er så vidt i gang, og forbud mot tvillingabort er én av sakene KrF ønsker å få gjennomslag for.

– Er i tvil

– Jeg var en av dem som mente at vi ikke skulle endre loven da fosterreduksjon var tema i Stortinget for to år siden. Dette er fordi loven er et kompromiss som har stått seg i over 40 år, sier helsepolitisk talsperson i Høyre, Sveinung Stensland.

– Jeg er i tvil om hva som er rett, og i Høyre er det lov å reflektere rundt dette, fortsetter han.

– Har du noe forståelse for KrF sitt syn?

– Absolutt. Den viktigste innvendingen er at abort på ett av to fostre, innebærer en risiko for det gjenlevende barnet, sier Stensland og legger til:

– Hvis en blokkerer for tvillingabort, så kan det hende at paret tar abort på begge. Dette er et klassisk dilemma.

Frp fristiller

– Nei, og det kommer det nok ikke til å bli, sier Åshild Bruun-Gundersen, helsepolitisk talsperson i Frp og forklarer:

– Partiet er fristilt i samvittighetsspørsmål og av den grunn kommer vi ikke til å ta en kollektiv beslutning.

– Hva tenker du selv om selvbestemt tvillingabort?

– Det finnes mange grunner for å utføre en fosterreduksjon. Det kan være en alvorlig tilstand ved det ene barnet, eller en risiko hvis man for eksempel er gravid med firlinger. Skal man først endre lovverket, er det vanskelig å ta høyde for alle situasjoner, sier Bruun-Gundersen.

– Hvis man ikke har mulighet for fosterreduksjon før uke tolv, er jeg redd en familie kan velge å avbryte hele svangerskapet, fortsetter hun.

Usikkerhet

Selv om tvillingabort har vært utført i Norge i over femten år, har det likevel rådet usikkerhet om abortloven åpnet for selvbestemt tvillingabort av friske fostre.

I 2016 kom det derfor en tolkningsuttalelse fra lovavdelingen i Justisdepartementet. Den konkluderte med at dagens abortlov også åpner for at kvinner kan abortere én av flere friske fostre innenfor grensen for selvbestemt abort.

Omstridt

At kvinner har en slik mulighet mener KrF og Senterpartiet at ikke er greit. For to år siden fremmet helsepolitikerne Olaug Bollestad (KrF) og Kjersti Toppe (Sp) et forslag om forbud. Dette fikk ikke flertall i Stortinget.

Tidligere denne uken bekreftet Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) at loven må endres hvis tvillingabort skal forbys. Han har fått embetsverket i departementet til å se på saken.

– De konkluderte med at det vil kreves en lovendring for å endre dagens fortolkning av abortloven. Det gjelder både den delen av paragraf 2 c som av noen oppleves som diskriminerende, og retten til fosterreduksjon, sa Høie til NTB.

Nål i hjertet

I dag utføres alle fosterreduksjoner på Nasjonalt senter for fostermedisin ved St. Olavs Hospital i Trondheim. Inngrepet skjer under ultralydveiledning. En nål føres inn i livmoren, og legen injiserer et medikament inn i hjertet til fosteret slik at det dør. Den døde tvillingen blir liggende i livmoren sammen med sin bror eller søster, som utvikler seg videre.

Antallet fosterreduksjoner øker, og fra januar til oktober i år ble det utført ti tvillingaborter i Norge. I tillegg til to inngrep ved trillingsvangerskap.

Farer

Men hvilke farer for komplikasjoner er det ved fosterreduksjon, og når gjøres et inngrep? I et brev til helsedepartementet i fjor som Dagen har fått innsyn i, svarer Helsedirektoratet på flere spørsmål.

Ifølge direktoratet er det fagmiljøenes ønske at en tvillingabort tidligst utføres etter tolv fullgåtte uker på grunn av tekniske og medisinske årsaker. Dette er med andre ord etter grensen for selvbestemt abort i Norge, men abortforeskriften åpner for å utsette et abortinngrep i «kortere tid» uten at det nemndbehandles, hvis dette er av medisinske grunner.

«Det er ikke mulig å finne internasjonale anbefalinger om det optimale tidspunktet for fosterreduksjon», skriver helsedirektoratet.

Abortrisiko

Direktoratet skriver også om faren for det gjenlevende fostret ved en tvillingabort. I 2014 anslo fagmiljøene at abortrisikoen var 15 prosent. Helsedirektoratet mener imidlertid at dette kan være lavere og skriver:

«Internasjonal litteratur viser lavere risiko, og det er godt dokumentert at risiko reduserer med antall inngrep. Noen viser til resultater med abortrisiko på 6-9 prosent, mens en amerikansk klinikk med over 1000 utførte fosterreduksjoner rapporterte en abortrisiko på 5,4 prosent i 2002.

Videre anslår direktoratet at risikoen for skader på det gjenlevende fosteret til å være «under en prosent», sett at tvillingaborten utføres av kompetant personale.

Skal man utføre en tvillingabort med to friske fostre «skal en alltid velge det fosteret som ligger lettest tilgjengelig», skriver Helsedirektoratet.

Powered by Labrador CMS