Nå vil de ha en inkluderingsdugnad
Venstre, Frp og Høyre vil at ideelle og sosiale entreprenører skal bidra mer for å inkludere flere i arbeidslivet.
– Vi vil sette i gang en inkluderingsdugnad, sier statsminister Erna Solberg (H).
– Vi må bort fra festtaler og over til virkemidler, sier Siv Jensen, Frp-leder og finansminister.
Sammen med Venstre-leder Trine Skei Grande er de blitt enige om å sørge for å få flere inn i arbeidslivet.
De er samlet på Jeløya i Moss kommune i Østfold de neste dagene for å arbeide seg sammen til en felles politisk plattform og muligens en trepartiregjering.
– Vi går i sirkel, men det går framover, smiler Skei Grande.
Inkludering
Torsdag ettermiddag presenterte de en felles fanesak: senke terskelen for å få jobb i Norge for personer med funksjonshemninger, enkelte innvandrergrupper og unge som ikke har fullført en utdanning.
– Jeg er her fordi vi må gjøre Norge rausere. Å lage et ordentlig inkludering er et riktig skritt i den retningen. Det vil hindre utenforskap, sier Skei Grande.
Jensen pekter på den kommende eldrebølgen og at det viktig at flere jobber for å finansiere velferdssamfunnet.
De tre kvinnene vil komme med nye tiltak og invitere partene i arbeidslivet med på dugnaden. Tiltak som allerede er i gang skal videreføres og styrkes.
– Vi må styrke ordninger som lønnstilskudd og arbeidstrening. Så må vi jobbe systematisk for at flere idelle og sosiale entreprenører skal få løse flere utfordringer i arbeidsmarkedet framover. Staten som arbeidsgiver skal gå foran med et godt eksembel, sier Solberg.
Snur alle steiner
Forhandlignene foregår på Hotell Jeløy Radio på Jeløya utenfor Moss, med partiledere, nestledere og en rådgiver fra hvert parti.
– Vi forhandler og forhandler... alle stener snus, skrev statsminister Erna Solberg på sin Instagram-konto onsdag kveld, ledsaget av et bilde av stort sett smilende forhandlingskamerater i et grønt møterom på hotellet.
Litt flere smil var det torsdag morges da Solberg postet bilder med teksten «God stemning på Jeløya!» på sin Facebook-side.
De skal allerede ha snakket om å forbygge utenforskap og å sikre velferdsstaten. De har også vært innom innvandring, kultur og landbruk, ifølge TV2. Vanskeligere saker mellom de tre partiene er asylpolitikk, miljøavgifter, skattenivå og oljeboring.
Strategien er å gå gjennom alle politiske områder den første forhandlingsuken, og så gå dypere inn i problemområder neste uke.
Blir de enige om en regjeringsplattform, kommer diskusjonen om statsrådsposter for Venstre og muligens en ny departementsstruktur.
Kravlistene
De borgerlige partiene fant sammen i flere saksområder den forrige stortingsperioden, men statsministeren peker på at Norge nå går «inn i en annen økonomisk situasjon med høyere økonomisk vekst og lavere ledighet».
Solberg er opptatt av digitalisering, klima og å få flere innvandrere i jobb.
Frp-leder og finansminister Siv Jensen er opptatt av lave skatter og avgifter, streng innvandrings- og integreringspolitikk, gode veier og kollektivtrafikk, samt korte helsekøer og verdig eldreomsorg.
Venstre-leder Trine Skei Grande har forhandlingsmandat om å ta Norge i en «grønnere, rausere og mer sosialliberal retning». Hun har også med seg krav fra miljøbevegelsen om å hindre oljeboring i sårbare havområder, og å stanse ny rullebane på Gardermoen, ifølge Aftenposten.
Eggdonasjon
Før jul signaliserte Solberg overfor Dagen at bioteknologi-spørsmål kunne komme opp i regjeringsforhandlingene, men at det er opp til Stortinget å behandle bioteknologimeldingen før regjeringen på ny skal ta stilling til kontroversielle spørsmål som eggdonasjon. Høyre er i gang med en intern debatt om nettopp eggdonasjon, som partiet skal ta stilling til på landsmøtet i april.
Frp og Venstre er for eggdonasjon. Dersom Høyre velger å gå mot eggdonasjon, kan det hende en trepartiregjering vil splittes i dette spørsmålet, ifølge Solberg.
Møtte motstand
Partiveteran Odd Einar Dørum og nestleder Terje Breivik var blant en tredjedel som på Venstres landsstyremøte før jul stemte mot å gå i regjering. Noen Venstre-folk er skeptiske til å samarbeide med Frp, og særlig statsråd Sylvi Listhaug.
– Jeg vil også jobbe for at regjeringen blir grønnere og rausere. Men hva mer er det vi vil få på kjøpet? Og hvor mye grønnere og rausere er det å gjøre Amundsen, Listhaug og Sandberg, uttalte Ivar Bergundhaugen, Venstres gruppeleder i Kristiansand, til Fædrelandsvennen.
Dørum uttalte etterpå at håper regjeringsforhandlingene likevel lykkes, nå som Venstre har bestemt seg for å prøve.
Han peker på at partiet er opptatt av «offensiv miljøpolitikk, et godt og bredt offentlig utdanningssystem, kamp for et rettferdig og inkluderende arbeidsliv og bedre integrering», skriver NTB.