Nær millionomsetning og godt belegg på Hald: – En kjempeseier
Laget mener de har greid å gjøre om Hald i Mandal til et sommerlig samlingssted med økonomisk bærekraft.
Generalsekretær Karl-Johan Kjøde er i solrike sørlandske omgivelser på Hald like utenfor Mandal sentrum. Her har han vært hotelldirektør og altmuligmann for en sommer og hatt hendene fulle med ulike slag feriegjester i noen hektiske uker.
Han sitter midt i en gruppe håndplukkede elever fra videregående skoler landet rundt. De er samlet til første del av Lagets Lederakademi. For Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag (NKSS) er dette en nykomling som erstatter den gamle lederskolen og et tegn på at Laget er i omstilling.
Kjøde legger ut for de utvalgte om stedets bakgrunn og de historiske bygningene som dels stammer fra slutten av 1700-tallet. Hald har huset sjørøvere som drev såkalt kaperfart med statlig velsignelse, men i nyere tid også vært bibelskole i en årrekke. Nå er det om å gjøre å ta Lagets ledertrening inn i en ny tid.
Millionomsetning
Før sesongen uttalte Kjøde til Kristelig Pressekontor at «Dette blir som en leir i hotellform». Han sa Hald egner seg utmerket som samlingspunkt for folk som har hjerte for Laget.
– Hvordan har sommeren vært?
– Den har vært hektisk og veldig morsom. Vi har hatt fullt hus i hele juli, og vi holder på å nå en omsetning på 1 million kroner. Det er en kjempeseier i seg selv, mener Kjøde.
Laget tok i år over hotelldriften fra et selskap de hadde en avtale med om drift av stedet, men som de var mindre fornøyd med. De bestemte seg derfor for å si opp avtalen og overta sommerdriften selv – med generalsekretæren som feriedirektør. Det mener de har vært en suksess selv om de ferske hotelldriverne har vært nødt til å lære underveis.
– Vi har lånt litt fra det som er gjort før, og staben har gjort dette til en fest. I praksis er det kona mi, Katrine, som har vært operativ leder for stedet, og hun har gjort dette på en utrolig flott måte. De andre som har jobbet her, har også gjort en fenomenal jobb, skryter Kjøde.
Han har prøvd å gjøre seg mest mulig overflødig, men ikke sluppet helt unna fysisk innsats. Han har hatt fingrene borti oppvask, romvask og klesvask, og gressklipping er det også blitt.
Samlingssted
Mye har ellers dreid seg om å treffe folk og snakke med dem.
– Det har vi fått til. Det har gått mest i bekjente, men også en hel del lagsvenner som har bodd her og benyttet anledningen til å møtes etter den lange koronatiden, sier Kjøde.
– Er Hald blitt det samlingsstedet dere hadde sett for dere?
– Ja, det vil jeg si. Treffbiten har fungert. Hald har vært et samlingssted for Laget før også, men ikke om sommeren. Det har vært noen stevner her, og så har stedet vært bibelskole for Laget i mange år. Derfor kjenner mange en tilhørighet til Hald, sier sommerdirektøren.
Han melder om 26 fulle rom i hele juli, og masse folk som har grepet sjansen til å stikke innom. For mange lagsvenner har det vært tid for gjensyn.
– Vi håper å etablere tradisjoner framover, for dette er et flott sted å være og å møtes. Det er for eksempel fantastisk for barnefamilier, sier Kjøde som selv er far til to mindreårige.
Han reklamerer med ny og fin motorvei mellom Kristiansand og Mandal innen neste sommer og at avstanden til Dyreparken da blir kortere. Det gjør Hald enda mer attraktivt.
Overskudd
Kjøde hevder ikke at driften av et slikt sted med til dels mye eldre og vernet bygningsmasse er god business, men det høye belegget har gitt god omsetning. Hvor stort overskuddet blir, er foreløpig uklart.
– Vi er spent på det. Vi skal ut med moms, betale lønn og dekke driftskostnader. Jeg tror det blir et solid overskudd, sikkert flere hundre tusen, og det er sårt tiltrengte penger for Laget, sier Kjøde som forteller at de etter en disputt valgte å avslutte avtalen med de tidligere driverne. Det har gitt bedre driftsresultat i år er enn i fjor.
– Vi har hatt betydelig økt inntekt og mer enn doblet belegget.
– Hvordan vet dere dette?
– Her bygger vi på rapporter fra nettstedet hotels.com. Vi overtok kontoen fra dem som drev Hald før, og det er den eneste målemetoden vi har, sier Kjøde som snakker med KPK mellom slagene på lederakademiet hvor han er sterkt involvert.
Lederakademi
Lagets Lederakademi erstatter den tradisjonelle lederskolen som har vært drevet i flere tiår, men som ble lagt ned for et par år siden. I pusterommet etterpå er et nytt konsept for ledertrening kommet på plass. I starten av august gikk startskuddet – på flotte Hald.
– Vi tar nå opp igjen tråden fra det vi har drevet med og har vår første ledertreningsskole i Sør-Norge på et par år, sier Kjøde som forteller at dette innvarsler en ny tid.
– Vi la ned ledertreningsskolen fordi vi ikke hadde klart å fornye oss i tilstrekkelig grad. Alt har sin tid, og vi tenkte vi kanskje kunne lykkes med noe annet og lage noe som bedre treffer nerven hos ungdom i vår tid, sier Kjøde.
Deltakerne på akademiet er nøye plukket ut gjennom skriftlige og muntlige intervjuer i en grundig søknadsprosess der ikke alle slipper igjennom. Derfor er det kremen av Lagets lederemner vi møter på Hald denne augustdagen, 25 i tallet. Gjennom det kommende året blir det tre fysiske samlinger og to Zoom-samlinger, og alle 25 får hver sin personlige mentor som skal følge dem gjennom skolevinteren.
– Vi vil blant annet introdusere deltakerne for lærere, helsepersonell, ledere i ulike samfunnssektorer og for eksempel for stortingsrepresentanter. Vi vil vise hvordan man som kristne kan påvirke samfunnet ved å være i disse rollene. De fleste havner i roller som er mindre framskutte, men de kan likevel være ledere på sin måte, mener Kjøde.
Han ser akademiet som et viktig ledd i arbeidet med å omforme Laget.
– Vi må skape en lagsbevegelse for vår tid, sier Kjøde som gjerne vil være en Nehemja som bygger noe nytt og holdbart som kan vare lenge.
– Da trenger vi ambisiøse planer og en klok eiendomsforvaltning. Det er en av grunnsteinene i planen vår. Vi vil skape verdier slik at vi kan ansette flere medarbeidere så lagsarbeidet kan vokse. Vi har ikke samme bevegelsesmoment nå som vi hadde i våre glansdager, men det kan komme. Jesus vil vekke folk også i vår tid, og kanskje kan det skje gjennom en slik satsing som den vi gjennomfører nå, sier lagsgeneralen.