Når blir fine ord usunne?
Misjonsbladet Utsyn har jaktet på historier om åndelig manipulering. Det viste seg at det var få av dem i egne rekker.
I fjor gjennomførte Norsk Luthersk Misjonssamband en arbeids- og miljøundersøkelse blant sine ansatte. 11 prosent svarte at de hadde opplevd å bli åndelig manipulert av andre ansatte. En prosent oppga å ha gjort det selv. Det var bakgrunnen for at Utsyn i siste utgave stiller spørsmålet: Når blir fine ord og radikalt engasjement til usunn maktbruk?
I jakten på historier fra egen organisasjon har redaksjonen kontaktet nøkkelpersoner i NLM, blant annet de som jobber med sjelesorg. I tillegg har de vært i kontakt med nøkkelpersoner i ulike forsamlinger.
– Det er interessant at det var lite å hente hos sjelesørgerne. Mitt inntrykk er at dette ikke er et problem de møter i stor grad. Vi kom over flere historier enn de som står på trykk, men noen er så ferske og uavklarte at det ble vanskelig å anonymisere dem godt nok eller skrive etisk forsvarlig, sier informasjonsleder Espen Ottosen til Dagen.
– Viktig å vurdere ordbruk
I arbeids- og miljøundersøkelsen ble åndelig manipulasjon definert som en person med åndelig eller formell posisjon som overtaler eller presser en annen til å bli en brikke eller gjenstand for personens eller organisasjonens behov. Det skjer ved hjelp av åndelig språk eller referanseramme.
Ikke generalisere
– Har fokuset på åndelig manipulering skapt en usikkerhet hos talere og forkynnere om hva som er innenfor å si?
– Nei, men det er alltid en fare for ubalanse når man belyser slike tema. Jeg har selv vært predikant i 25 år og har talt mye for tenåringer i ulike sammenhenger. Jeg kan spørre meg selv om jeg har manipulert. Det tror jeg er et sunt spørsmål, men det er uheldig hvis begrepet blir brukt for raskt og lettvint. Noe av dilemmaet er at mennesker kan ha tilhørt det samme kristne miljøet og ha svært ulike historier. Noen kjenner på trygghet og takknemlighet, mens andre husker eksempler på usunn maktbruk. Da er det viktig å ikke generalisere på bakgrunn av enkelthistorier.
– Har du opplevd åndelig manipulering fra talerstolen?
– Jeg tror ikke det. Men det kan jo ha vært noen andre som har hørt ting annerledes enn meg.
På trygg grunn
– Hvor vanskelig er det å skrive en artikkel om NLM med tanke på at dere ikke skal identifisere den det gjelder?
– Det har vært krevende. Vi har lagt vekt på å gi et balansert bilde, og vi har prøvd å sjekke opp fakta. Det har vært et poeng for oss å slippe til den svake part, fordi vi tror leserne vil ha nytte av å lese fortellingene deres.
– Du skriver at flere tok kontakt. Hvor mange var det?
– Vi fikk rundt fem henvendelser av ulik art.
– Noen er veldig frimodige når det gjelder å utfordre mennesker, til en konkret oppgave eller til et misjonskall. Bør man slutte med det?
– Jeg tenker at det ikke er så mye som skal til før man er på trygg grunn. Det går an å si at «jeg har en oppfordring som jeg ber deg tenke gjennom,» og samtidig understreke at det er den andre som har det siste ordet og må kjenne etter hva som er rett.
Geir Otto Holmås mener kristne skal søke Guds nærvær, men at det innen noen karismatiske bevegelser har dannet seg en...Posted by Dagen on Saturday, March 17, 2018