KALT LØGNER: – De groveste er dem som mener det er riktig å drepe palestinske barn, fordi de vil vokse opp og bli terrorister, sier TV2-reporter Fredrik Græsvik om kritikken fra israelvenner. Her i sitt hjem i Bergen.FOTO: Bjørgn Olav Hammerstad

Når kristne netthater journalister

Kristne som hater på internett er ikke mange, men gjør mye ut av seg. TV2s Fredrik Græsvik fikk nok etter Gaza-dekningen.

Publisert Sist oppdatert

«Hatet fra israelelskerne er mer enn jeg orker. (...) Jeg skal ikke plage noen av dere med antall drepte barn. La meg være i fred. Og la meg slippe mer hat», skrev TV2-journalist Fredrik Græsvik på Twitter i slutten av juli.

LES OGSÅ:– Bare ti prosent kristen hets

Sommerens opphetede debatt om TV-journalisters objektivitet og integritet førte til rekordstor og massiv kritikk direkte til Græsvik og NRK-reporter Sidsel Wold.

Mens Israel bombet Gaza, rapporterte de begge hjem om drepte palestinere og bombete sykehus. Græsvik la også ut meldinger på sosiale medier om tallet på drepte palestinske barn, etter hvert som privatperson, da han fikk kritikk for å gå utover sin rolle som journalist på internett.

I løpet av sommeren fikk han rundt 2000 meldinger med sterk kritikk og sjikane, ifølge Græsvik selv. Til slutt gikk han ut i ferie.

«Herlig å slippe deg som nyhetsreporter! Mest patetetiske reporter ever! Ta laaaang ferie du! Skal se om vi ikke får samlet sammen noen kroner så du kan bade og rulle deg rundt i gresset noen måneder ekstra...», skriver en mann på TV2-reporter Fredrik Græsviks profil i starten av august.

LES OGSÅ: – Ikke akseptabelt å kalle noen for «idiot»

Flest kristne

Wold har blitt kalt «araberhore» og løgner.

«Vært ute med lystløgnan dine om Israel igjen. PS, husk psyke tabeletene», skriver en mann per e-post til Wold.

«(...) du har servert en masse løgn og tull og tøys i nrk til det Norske folk, og du skal en dag svara for all løgnen du har servert !!», skriver en annen mann og MIFF-tilhenger i en e-post.

En annen gang skriver han at «Wold talar den Islamske terror-organisasjonen Hamas si sak».

Græsvik føler seg ganske trygg på at hoveddelen av dem som sender klager til ham er kristne. Han vedgår at det samtidig er «veldig få» som bruker kristen retorikk.

– Noen henviser til at Israel er jødenes land, men det er et helt umulig utgangspunkt for meg å rapportere fra. Det er vanskelig å gå i dialog med dem som klager dersom det er utgangspunktet, da vil du aldri vinne fram med argumenter om at det ikke er dette jeg skal rapportere.

Ingen agenda

– Hvordan skiller du mellom hets og kritikk?

– Det er forbi kritikk når mange beskylder meg for å lyve og ha en agenda, det er hetsing. Jeg har ingen agenda. Jeg er journalist, sendt ut for å rapportere det jeg ser, og det føler jeg at jeg gjør. Det er vondt når man føler man har gjort et skikkelig stykke arbeid, og så blir kritisert av så mange i sommer. Når man dekker denne konflikten blir man hardhudet, men i sommer var det helt vanvittig mye, sier Græsvik.

– Hvor grove er meldingene du får?

– De groveste er dem som mener det er riktig å drepe palestinske barn, fordi de vil vokse opp og bli terrorister. Den type retorikk er forferdelig å se. Når den kommer fra en god del mennesker, blir jeg ganske skremt.

Græsvik sier det kommer mest tilbakemeldinger på sosiale medier som Facebook og Twitter, men også noe på e-post og telefon.

– De få som har turt å sende tekstmelding, ringer jeg opp, men enten svarer de ikke eller så hører jeg ikke noe mer.

LES OGSÅ:– Græsvik gjør det vanskelig for seg selv

Forhold til Vårherre

– Noen skriver bare at jeg er en løgner for å diskreditere meg. Det mener jeg er hets. De må gjerne komme med saklig og begrunnet kritikk, men det har jeg faktisk nesten ikke opplevd i sommer.

– Jeg har ingen agenda når det gjelder Israel annet enn å gjøre jobben og rapportere det jeg opplever.

Det er omtrent bare i Israel-saker han opplever denne type tilbakemelding.

– Wold har fått mye kjeft som går på at hun er kvinne. Som mann slipper jeg unna den delen. Det meste går på at noen vil spre rykte om at jeg ikke er sannferdig i min rapportering. Et par har sagt at jeg skal brenne i helvete og ikke komme til himmelen, men jeg har et avklart forhold til Vårherre. Det får bli en sak mellom meg og min tro. Det går ikke inn på meg, sier TV2-reporteren.

Netthat

Sterk kritikk kan gå over i hatytringer eller hets når man går til angrep på person og ikke sak.

En ytring kan oppfattes ulikt i forskjellige sammenhenger.

Unngå dette ved å tenke gjennom hva du skriver før du publiserer det. Unngå dehumaniserende retorikk. Hold deg til fakta.

En ytring kan oppfattes ulikt i forskjellige sammenhenger.

Powered by Labrador CMS