Når naturen overtar kirken

Den danske kirke har de senere årene blitt utfordret av krav om kirkenedleggelser i storbyene. Men naturen har utfordret 
til nedleggelse av kirker 
lenge før det.

Publisert Sist oppdatert

Fra vindu til dør

Da måtte sognebarna gi opp kampen mot sanden som etter hvert dekket kirkeskipet totalt. I 200 år hadde skauboene forgjeves kjempet mot sandflukten, et naturfenomen som omgjorde stadig større deler av området nord på Jylland til ørken.

I dag er det bare kirketårnet som er synlig over sanddynene. Et av vinduene i tårnet er omgjort til dør, og det går an å klatre trappene opp til det øverste vinduet og få en litt opphøyet utsikt over det som i dag heter Skagen Klitplantage.

Lysestaker og en klokke

Kirkeskipet, eller området det dekket, er markert med røde stolper i sanden. Men den delen av kirkebygget ble revet, etter høytidlig tillatelse fra kongen, og materialene ble solgt til gjenbruk da innbyggerne ikke så noen mulighet til å redde det. Altertavlen og alt annet inventar ble også solgt.

Alterkalken, lysestaker og en klokke ble tatt vare på og er i dag i bruk i den «nye» Skagen kirke, som ble oppført i 1841. Ifølge noen historiske kilder skal den siste begravelsen ved St. Laurentii kirke ha skjedd i 1810. Andre mener at det riktige årstallet skal være 1801.

Danske arkeologer har aldri forsøkt å grave fram restene av Den Tilsandede kirke, som den heter i dag. Men både gulv, alteret og døpefonten antas å ligge begravd under sanden.

Gjentakelsen

På den andre siden av Jylland, ikke langt fra feriestedet Løkken, ble en annen kirke offer for sandens forflytting. Den ble ikke begravd i sand, men sanden under og rundt Mårup kirke ble vasket ut og blåst vekk.

Da kirken sto 10 meter fra å rase i havet, besluttet myndighetene å rive den 800 år gamle turistattraksjonen. Arbeidet pågikk i september og oktober 2008. Da kirken ble bygget sto den to kilometer fra havet.

Naturveileder Torben Stæhr i Skov- og Naturstyrelsen uttalte den gangen til NRK at måten denne kysten er bygd opp på, er enestående på verdensbasis. Derfor vil ikke vernemyndighetene sikre kysten i dette området. Det skal være fri dynamikk i naturområdet.

­­– Nå går kystnedbrytningen så raskt her oppe, at det forsvinner rundt to og en halv meter land i året, sa Stæhr.

I nabolaget står også Rubjerg Knude fyr for fall. Man venter at det vil velte ut i havet innen seks år, etter at det har stått på samme plass i 125 år. Men også det måtte nedlegges allerede i 1968 på grunn av sandforflytningene i området.

Råbjerg Mile

Danske myndigheter har siden 1887 systematisk plantet nye trær over store områder for å prøve å stoppe sandflukten. Flere typer furu har vist seg levedyktige og velegnet i jobben med å ta jorda tilbake.

Men noen steder, som på vestkysten, får naturen regjere. Slik også midt inne på Nord-Jylland. Der ligger Råbjerg Mile, Danmarks største sanddyne i bevegelse.

Hvis du virkelig vil se det danske sandproblemet på nært hold, og i stort format, er det verdt å ta en mils omvei til Råbjerg Mile. Den dekker et område på omlag 2 kvadratkilometer og er 35 meter høy. Sanden flytter seg opptil 15 meter i året mot øst-nordøst og etterlater seg en fuktig sandgrunn som strekker seg helt ut til havet.

Powered by Labrador CMS