Når nonner går på Facebook

Etter år med minkende rekruttering har en nonneorden på Sardinia besluttet å bruke sosiale medier for å bli mer synlige.

Publisert Sist oppdatert

I århundrer har de levd i isolasjon og stillhet. De har tilbrakt livet som nonner i stille bønn, avskåret fra verden i en nonneorden inspirert av Den Hellige Klara på øyen Sardinia i Italia. Nå har de ti gjenværende nonnene som lever bak de høye murene til klosteret i Oristano brutt stillheten og snudd ryggen til noen tradisjoner.

Med egen nettside, Facebook-side og attpåtil telefon, omfavner nonnene internett og sosiale medier, og hever profilen i et forsøk på å sikre at ordenen overlever. I en tid når færre søker seg til katolske ordener, anser nonnene mediebruken som en måte å fremheve arbeidet de gjør, og å tiltrekke seg nykommere.

Mindre rekruttering

Hvis antallet nonner i ordenen fortsetter å falle, kan de bli tvunget til å forlate klosteret.

Søster Maria Caterina, en 42-år gammel tidligere lærer og den yngste av nonnene, står fremst i moderniseringsprosessen. De andre kaller henne for «søster google».

– Det finnes mange måter å bruke internett på for å få nye bekjentskap. Gjennom internett og sosiale medier når vi ut til verden, og teknologien hjelper oss til å kontakte mange folk angående bønner og tilbedelse. Vi forsøker å få forstå dagens språk, sier Caterina til RNS i et telefonintervju.

Tradisjon og telefon

Nonnene avgir et løfte om å leve i lydighet, sølibat og fattigdom.

De står opp kvart over fem hver dag for bønn og daglig messe, og ber åtte ganger om dagen når de ikke syr, passer barn eller steller med auberginer, tomater og andre planter i klosterhagen. De tillater besøkende i klosteret i et par timer om dagen.

– Folk ankommer ordenen for å gi veldedighet og å snakke om problemene sine. Av denne grunnen er vi ikke isolert selv om vi ikke kan forlate klosteret. Og sånn er det ennå.

Fotoutstilling

Nonnene har akkurat gitt ut en bok om livene sine. De har også en fotoutstilling som gir folk en sjelden innsikt i livene deres i klosteret. Fotoutstillingen har allerede tiltrukket seg tusenvis av besøkende.

– Selv om vi har valgt et liv i kloster, betyr ikke det at vi ikke kan henge med i tiden, sier Caterina.

– Vi sier at det ikke er imot prinsippene våre. Heller motsatt; målet vårt er å gjøre oss kjent for verden slik at folk vet hvor vi er og hvordan vi lever. Å bruke datamaskinen eller smarttelefonen, være oppdatert på hva som skjer, og å forstå språket som de andre bruker, er til stor hjelp for dialog med dem som kommer for å treffe oss, eller som spør om hjelp, sier Caterina.

Nonnene har ikke forlatt tradisjonene sine helt. De ber og mediterer ennå, men aksepterer at forandring er nødvendig.

– Mange av de eldre nonnene dør og vi blir kanskje nødt til å flytte til et annet kloster, sier ­Caterina.

Powered by Labrador CMS