Når skal Erna tørre å stå opp mot Tyrkia?
Representantenes hus i USA har vedtatt at Tyrkias massedrap på armenere under Første verdenskrig skal omtales som «folkemord». Det burde Norge ha gjort for lenge siden.
Massakrene på den kristne armenske befolkningen i årene 1915-20 er det nest største folkemordet i verdenshistorien, bare slått av Holocaust i omfang og grusomhet. Ifølge uavhengige anslag kan så mange som opptil 1,5 millioner mennesker ha mistet livet under grusomhetene som de tyrkiske makthaverne påførte den armenske minoriteten i det ottomanske imperiets sluttfase.
Den tyrkiske massenedslaktningen av armenerne er også historiens verste folkemord begått mot kristne. Armenia er som kjent verdens eldste kristne nasjon, der går kristendommens nasjonale røtter helt tilbake til 300-tallet. De muslimske tyrkerne så på de kristne armenerne som en potensiell trussel i konflikten med naboen Russland. Løsningen på det problemet var tvangsdeportasjon og utryddelse i en skala verden til da ikke hadde sett.
Den tyrkiske regjeringen har aldri villet akseptere betegnelsen «folkemord» om den forbrytelsen deres forgjengere gjorde seg skyldige i for et århundre siden. I stedet har de kjempet krakilsk mot alle land som bruker dette ordet om den katastrofen som rammet armenerne.
Tyrkia prøver på ulike måter å intimidere og skremme de som benytter den historisk korrekte beskrivelsen. Likevel er det over 30 land, blant dem Sverige, Frankrike, Tyskland og Italia, som har anerkjent de tyrkiske massedrapene som folkemord.
Og fra og med tirsdag i denne uken er altså verdens mektigste nasjon, USA, også med på den listen. Tyrkia reagerer på sin sedvanlig ampre måte og har innkalt USAs ambassadør inn på teppet i Ankara.
Samtidig hamrer president Recep Tayyip Erdogan løs mot USA: «Et land hvis historie er flekket av folkemord, slaveri og utnyttelse har ingen rett til å si noe som helst om Tyrkia eller å lekse opp for Tyrkia», sier Erdogan.
Men forskjellen på USA og Tyrkia er altså at mens amerikanerne har tatt et oppgjør med de mørke flekkene på sin historie, så er det faktisk straffbart å gjøre det samme i Tyrkia. Der risikerer man å havne i fengsel hvis man kaller massakren på armenerne for et folkemord.
Tyrkia er med andre ord en nasjon som har satt historieforfalskning i system. Ja, de gir fornektelsen av fortidens synder juridisk beskyttelse. Landets eneste nobelprisvinnende forfatter, Orhan Pamuk, er faktisk blant de som har blitt tiltalt etter denne loven.
Mange av våre nærmeste allierte - og til og med det vanligvis så nøytrale Sverige - nekter nå altså å la seg dupere av Erdogans faktaforakt. Men her i Norge tasser vi fortsatt rundt på gummisåler for å ikke hisse opp Tyrkias stadig mer islamistisk inspirerte regjering. Norge nektet å la seg representere på regjeringsnivå da Armenia markerte 100-årsminnet for folkemordet i 2015. Og vi tør fortsatt ikke kalle folkemordet for et folkemord.
Når skal Erna Solberg finne motet til å gjøre det som er rett i denne saken?