Bildet viser verdenslederen Kåre Johan Smith på storskjerm i Brunstad konferansesenter i Stokke i Vestfold. Foto: Berit Roald / NTB

Når Smith får nye venner

Det er et interessant spørsmål hva som skjer med en såpass lukket forsamling som BCC når den skal forholde seg til et fellesskap der de vil oppdage at mange tenker veldig annerledes i mange spørsmål.

Publisert Sist oppdatert

Spør du en gjennomsnittsnordmann hva han forbinder med Brunstad Christian Church eller forkortelsen BCC, får du neppe noe svar. I hvert fall ikke hvis spørsmålet var stilt før onsdag denne uka.

Spør du derimot hva de assosierer med Smiths Venner, vil mange tenke seg litt om og kanskje svare: Påbud om skjørt, forbud mot tv og store barnekull.

Johan Oscar Smith etablerte trossamfunnet tidlig på 1900-tallet, noen år etter et han hadde en sterk åndelig opplevese. Foto: Wikimedia Commons

Her i Dagen ble det denne uken kjent at Brunstad Christian Church, som har vært trossamfunnets navn siden 2011, søker fullverdig medlemskap i Norges Kristne Råd.

Søknaden ble kjent samtidig som NRKs Brennpunkt slapp en dokumentar, der avhoppere forteller om en streng og samtidig omsorgsfull kultur der mye makt er samlet på lederen Kåre Smiths hender.

Brennpunkt-redaksjonen går også langt i å anklage Smith og hans mangeårige makker Bernt Aksel Larsen for misbruk av innsamlede midler.

Det siste er blankt tilbakevist av kirkesamfunnet, som mener at NRK er ført bak lyset og at menigheten nok en gang er utsatt for en bakvaskelseskampanje - angivelig anført av en tidligere Mossad-agent. NRK prøvde, men klart aldri å komme i kontakt med den aktuelle israeleren.

Det hører med til historien at Økokrim i flere etterforsket en pengeoverføring på 17 millioner euro fra et selskap på Kypros, eid av Smith og Larsen. Saken ble i august i år henlagt som intet straffbart forhold bevist.

Mens søkelyset likevel settes på høyt forbruk, gigantiske investeringer og titalls millioner som beveger seg gjennom en selskapskarusell som det er umulig for vanlige menighetsmedlemmer å følge med på, var historien helt annerledes i trossamfunnets første hundre år.

Medlemmene skilte seg ut med nøkternt forbruk og forsaket mange av de goder nordmenn etter hvert tok som en selvfølge. Livet som kristen handlet i stor grad om ikke å la seg prege av denne verden. Det ble gjerne advart mot «billig nåde».

Mens andre kirkesamfunn ble mindre og mindre loviske, var vennene i Den Kristelige Menighed så redd for å bli påvirket av den moderne tid at strategien ble å trekke seg tilbake og ha minst mulig å gjøre med dem som stod utenfor.

Sigurd Bratlie ledet trossamfunnet i en årrekke og ble landskjent da han ble arrestert i Irak i 1978. Foto: Wikimedia Commons

Smiths Venner har stort sett levd utenfor rampelyset, men i 1978 var de på alles lepper. Da ble nemlig deres daværende leder, Sigurd Bratlie, arrestert i Bagdad, anklaget for ulovlig kristen møtevirksomhet.

Saken preget det norske nyhetsbildet vinteren 1978-79, og etter utrettelig innsats fra konge, regjering og diplomati ble Bratlie løslatt. Det skjedde samtidig som vennene var samlet til påskestevne på Brunstad i Sandefjord.

Smiths Venner kjøpte dette stedet allerede på 50-tallet, men anlegget ble fullstendig forvandlet etter at Kåre Smith tok over som trossamfunnets ubestridte leder tidlig i 90-årene. Han er barnebarn av grunnleggeren og får æren for oppbyggingen av det som har fått navnet Oslofjord Convention Center.

Det har krevd gigantisk giverglede og enorm dugnadsinnsats å holde prosjektet gående. Et lite mindretall vil ifølge en intern undersøkelse si at presset har vært større enn gleden.

Dagens leder er kjent for dette sitatet: «Du kan ikke redde verden hvis du er blakk.» I dag bor han ifølge NRK i en fasjonabel villa i samme strøk som filmstjernene Meryl Streep og Kevin Bacon utanfor Connecticut i USA.

I 2004 kom Alf Gjøsund med denne boken, der han fortalte om sin vei ut av Smiths Venner. Foto: Bokomslag

I boken forteller Gjøsund hvordan han ble oppdratt til å forakte andre kristne. Ifølge Gjøsund ble de gjerne omtalt som «de religiøse», som predikerte vranglære og «skjøgedom».

I fjor høst kom det til opphetet debatt i Idretts-Norge om bruk av hallen til vennene. Legitimerer det menighetens syn på homofili å leie anlegget?

Med slike fortellinger som bakteppe, vakte det en viss oppmerksomhet da Kåre Smith i et større intervju med Vårt Land i februar i år kom med signaler om oppgjør med mye av fortiden. Ikke mindre oppsiktsvekkende var navnet på intervjueren.

Alf Gjøsund, av alle, ble den første og kanskje siste journalisten Kåre Smith åpner dørene for. Til avisen uttalte Smith at foregående ledere hadde gitt menigheten en slagside, der forkynnelse om regler og bud ble tatt bokstavelig.

For enkelte skapte samtalen mellom Smith og Gjøsund forventning om en helt ny tid. Intervjuet ble gitt samtidig som BCC hadde fått observatørstatus i Norges Kristne Råd.

Det er et interessant spørsmål hva som skjer med en såpass lukket forsamling som BCC når den skal forholde seg til et fellesskap der de vil oppdage at mange tenker veldig annerledes i mange spørsmål.

NRK har fått tilgang til passordbelagte tv-sendinger fra BCC, der Kåre Smith bare noen uker etter samtalen med Gjøsund sier med ettertrykk at «homoseksuelle» ikke har noe med «å blande seg opp i oss.»

30. mai i år advarer han mot å ha «ugudelige sønner»:

– Det må være et Harmageddon i vårt eget hjem når det gjelder, så ikke ugudeligheten får makt. Sånn må det være i menigheten og. Da må man sette alt inn for Guds rike.

Harmageddon er et bibelsk uttrykk for dommens dag.

Brunstad Christian Church har brukt mye tid denne uka til å forsvare seg mot de siste anklagene. NRK blir anklaget for å stå i ledtog med gruppen som sprer desinformasjon om BCC.

Menighetens nettside anbefaler en tale der Kåre Smith ordlegger seg omtrent som mange av dem han vil treffe på møtene i Norges Kristne Råd:

«Det er takhøyde i menigheten, du skal få si hva du vil og hvem som helst kan komme til meg. Alle ledere bør ha god kontakt med «grassrota» og det som vokser frem i menigheten, slik at de kan være dem til velsignelse og tilskyndelse til det gode.»

Powered by Labrador CMS