STOLTENBERG: – I dag har jeg sett en veltrent, erfaren og profesjonell styrke, roser Jens Stoltenberg i talen til soldatene etter oppvisningen på Camp Morehead. NATOs generalsekretær besøker Afghanistan og var torsdag i Camp Morehead for å møte afghanske spesialstyrker. FOTO: ANNE MARTE VESTBAKKE / NTB scanpix

– NATO har fullført jobben i Afghanistan

Vi har gjort det vi skulle gjøre, mener NATO-sjef Jens Stoltenberg idet alliansen sluttfører sitt skarpe oppdrag i et fortsatt urolig Afghanistan.

Publisert Sist oppdatert

Afghanske spesialstyrker stormer en støvete og mørk bygning i utkanten av Kabul. Noen smell og minutter senere har opprørerne overgitt seg og føres bakbundet ut av landets beste soldater.

I siderommet følger NATOs nye generalsekretær Jens Stoltenberg med. Han er overbevist om at landets sikkerhetsstyrker er i stand til å overta ansvaret for Afghanistans sikkerhet når de internasjonale styrkene avslutter kampoppdraget sitt ved årsskiftet.

Fra da av skal NATO kun være rådgiver og bidra med opplæring.

– I dag har jeg sett en veltrent, erfaren og profesjonell styrke, roser Jens Stoltenberg i talen til soldatene etter oppvisningen på Camp Morehead.

– Ved slutten av året vil dere ta fullt ansvar for sikkerheten. Men dere vil ikke stå alene. NATO og våre partnere vil fortsette å støtte dere, lover han.

LES OGSÅ: Norden inn i NATO

Stort ansvar

Det er ikke et lite ansvar Afghanistans rundt 350.000 soldater og politifolk får.

13 år etter at Taliban ble styrtet fra makten, utgjør opprørerne fortsatt en betydelig trussel.

De har de siste månedene trappet opp angrepene. Og det kommer mer, lyder advarselen. Men Stoltenberg avviser at det er et nederlag at NATO ikke har klart å fjerne Taliban som trussel.

– Det sier noe om at i noen land vil man kanskje leve med den type usikkerhet og konflikter lenge. Men det man har lyktes med, er at Taliban ikke har greid å få kontroll over større områder med befolkningskonsentrasjon, sier Stoltenberg til NTB i Kabul.

– Selv om de fortsatt utgjør en sikkerhetsrisiko, greier de ikke å vinne land, kontrollere store landområder, sier han.

Samarbeid

Samtidig har Afghanistan fått nye ledere, et samarbeid NATO er avhengig av skal lykkes. Det gikk i stå under forrige president Hamid Karzai. Med nyinnsatte president Ashraf Ghani er tonen ny.

Etter langvarig trenering fra Karzai undertegnet Ghani de nye sikkerhetsavtalene med USA og NATO umiddelbart etter maktovertakelsen i høst.

Da de to nykommerne Ghani og Stoltenberg møttes torsdag, varte diskusjonene så lenge at den varslede pressekonferansen ble nesten en time forsinket.

Stoltenberg sier han har stor tro på samarbeidet og avviser at den positive tonen skyldes at forholdet ennå er i en tidlig fase.

LES OGSÅ: Atomvåpen forblir en del av NATOs strategi

Optimist

Ghani jobber fortsatt med å få en regjering på plass, men anlegger en optimistisk tone for et krigsherjet land.

– Når det er enhet og besluttsomhet om å overvinne hindre, har historien vist oss at ingen ting kan hindre oss, sier han til pressen.

– Det er flere mindre hindre, men la meg forsikre dere om våre evner. Afghanistan er her for å holde ut slik vi har gjort i 5.000 år.

Rak rygg

NATOs langvarige Afghanistan-operasjon har kostet dyrt, både i milliarder og i menneskeliv. Den nye alliansesjefen mener likevel NATO går ut med rak rygg.

– NATO går ut med en trygg visshet om at vi har gjort det vi skulle gjøre. Vi skulle hindre at Afghanistan skulle være friområde for internasjonal terrorisme og sørge for at afghanerne er i stand til å overta ansvaret for sikkerheten selv, sier han på sitt første besøk i Kabul siden han ble NATOs generalsekretær.

– Afghanistan er tryggere og sterkere. Derfor kan vi bevege oss over i dette nye kapittelet, mener han.

Powered by Labrador CMS