NATOs generealsekretær Jens Stoltenberg. Foto: REUTERS / NTB scanpix

NATO-sjef Stoltenberg besøker voldelig Afghanistan

Under to måneder før afghanske styrker får ansvaret for sikkerheten alene, viser Taliban igjen muskler. Jens Stoltenberg mener afghanerne er beredt.

Publisert Sist oppdatert

– Her blir det jo bare verre og verre. Om det smeller, kast dere på gulvet, lyder velkomsten fra en soldat til besøkende i Kabul.

Se NRKs reportasje:

Det er under to måneder til NATO avslutter et mangeårig kampoppdrag i Afghanistan. Etter en lang overgangsperiode har afghanske sikkerhetsstyrker fra årsskiftet ansvaret alene med NATO som rådgiver og trener.

– Vi trekker oss tilbake. Vi skal støtte og hjelpe, men ha en langt mindre rolle enn vi har hatt fram til i dag, sier Jens Stoltenberg, som under besøket i Kabul blant annet skal møte den nyinnsatte presidenten Ashraf Ghani.

– På ett tidspunkt må verdenssamfunnet si at vi har skapt de forutsetningene som trengs for å overlate sikkerheten til afghanerne selv. Dit har vi kommet, mener Stoltenberg.

Kostbar

NATOs langvarige Afghanistan-operasjon har kostet dyrt, både i milliarder og i menneskeliv. Men Taliban er ikke slått.

Opprørerne har de siste månedene trappet opp angrepene. Søndag ble viseguvernøren i Kandahar drept, og også i hovedstaden Kabul har det vært dramatiske høstuker.

Det kommer mer, lyder trusselen fra Taliban.

Men Stoltenberg mener afghanerne er klare for oppgavene som venter.

– Afghanske styrker er nå i stand til å ta ansvar for landets sikkerhet på egen hånd, sier han.

– Forutsetningene for å sikre at Afghanistan skal være et demokratisk, stabilt og enhetlig land i fremtiden, er absolutt til stede. Men det er stor usikkerhet og ingen garantier. Det kommer til å være kamper også neste år, men nå er det Afghanistan selv som avgjør, de har sin fremtid i sine hender, sier han.

Opptrapping

PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken frykter «en langtrukken videreføring av det som i realiteten allerede er en borgerkrig».

– Rent militært har det vært en ganske overraskende og omfattende opptrapping fra Talibans side, sier han etter selv å ha besøkt Afghanistan nettopp.

– Men det er vel ingen som kan si med sikkerhet om dette er et sesongfenomen i år eller om det er noe som kommer til å vedvare, sier han.

Opprørerne retter nå i første rekke angrepene mot de afghanske soldatene. Harpviken mener kun deler av sikkerhetsstyrken er beredt.

– Taliban har kapasitet til å utgjøre en betydelig trussel både mot de militære styrkene og sivilbefolkningen, sier han til NTB.

Oppmarsjområde

Elleve år etter at NATO tok ledelsen i den flernasjonale ISAF-styrken, konkluderer Stoltenberg at det var verdt det.

– Verden hadde vært et mer usikkert sted dersom vi ikke hadde vært i Afghanistan, dersom Afghanistan fortsatt hadde vært et oppmarsjområde for internasjonal terrorisme, sier han om NATOS største operasjon noensinne.

Det internasjonale nærværet har gitt sosiale fremskritt for en befolkning som led under Taliban, sier Harpviken, som viser til fremgang innen helse, utdanning og borgerrettigheter. Men militært er ikke krigen vunnet, er hans konklusjon.

– Man har ikke lyktes med på få kontroll på Taliban-opprøret, man har ikke lyktes med å stabilisere landet, sier han før NATOs sorti fra slagmarken.

– Man går nok ut en smule slukøret, konkluderer Harpviken.

Powered by Labrador CMS