Nederlandske jøder får oppreisning
Det nederlandske jernbaneselskapet tjente 23 millioner kroner på å deportere jøder til kosentrasjonsleiren Westerbork. Nå betaler de oppreisning til slektninger og etterlatte.
Beslutningen om å utbetale kompensasjon til slektninger og etterlatte av jødene som ble sendt i konsentrasjonsleir kom etter trussel om rettssak. Salo Muller (83) er en av dem som vurderte rettslige skritt for å få oppreising. Begge hans foreldre ble sendt til Westerbork under andre verdenskrig og senere gasset i hjel i Auschwitz.
– Man kan ikke bare si at dette er 75 år siden. Smertene er der fortsatt, sa han til den nederlandske radiokanalen RTL etter et møte med Nederlandse Spoorwegen.
For åtte år siden ble det franske jernbaneselskapet SNCF pålagt av en domstol å betale kompensasjon for sin rolle i jødedeportasjonene. Over 76.000 jøder ble transportert med franske tog. Nederlandse Spoorwegen ønsket ikke en liknende dom og dette er noe av grunnen til at de nå utbetaler oppreisning. Det skriver BBC.
Tjente 23 millioner
Over 100.000 nederlandske jøder ble drept under andre verdenskrig. Mange av dem ble først deportert med tog til konsentrasjonsleiren Westerbork i Nederland. Derfra ble de sendt til Auschwitz, en utryddingsleir i Polen der over en million mennesker ble drept mellom 1940 og 1945.
I følge den britiske avisen The Guardian mottok jernbaneselskapet Nederlandse Spoorwegen (NS) en pengesum tilsvarende 23 millioner kroner i dagens valuta for å samarbeide med det tyske nazistregimet. I 2005 beklaget direktøren i jernbaneselskapet deres rolle i jødedeportasjonene.
Mørkt kapittel
I en pressemelding skriver Nederlandse Spoorwegen at de opererte tog på vegne av nazistregjeringen i Tyskland under andre verdenskrig, og at dette er en mørkt kapittel i både selskapets og hele Nederlands historie.
Selskapet har nå satt opp en komité som skal finne ut hvordan man skal gjennomføre oppreisningen og hvor mye det vil koste. Erstatningene vil bli betalt ut individuelt.
– Fortsatt vondt
En emosjonell Salo Muller fortalte på nederlandsk TV om sin reaksjon på beslutningen om å innvilge kompensasjon til de etterlatte.
– Dette er noe jeg ikke engang har våget å drømme om. Det viser at jernbaneselskapet anerkjenner at smerten fortsatt er det og at dette fortsatt er vondt for mange jøder, sa Muller.