Butikksjef Øyvind Hus Lutro omsetter for mer på en søndag enn noen av de andre dagene i uken. Allikevel ønsker han ikke amerikanske tilstander i Norge. Foto: Bjørn Olav Hammerstad

Nei til amerikanske tilstander i Norge

Amerikaneren James Hathaway brukte seks måneder på å venne seg til at butikken var stengt på søndag. Nå nyter han det.

Publisert Sist oppdatert

Søndagene hjemme i Atlanta, hvor James Hathaway kommer fra, var travle.

– Folk fartet hele tiden. Frem og tilbake. Folk handlet matvarer og de gikk på kjøpesentre på søndager. De handlet sportsutstyr og klær. Det var en konstant bevegelse. Folk tenkte ofte på hva de trengte å kjøpe, forteller Hathaway.

Han kom til Norge for fire år siden for å studere. I dag er han stipendiat ved Institutt for administrasjon og organisasjonsvitenskap ved Universitetet i Bergen.

Behagelig og lettvint

Mens butikker og handlesentre er åpent på søndager i de fleste byer i USA har Norge klare begrensninger. USA er kjent for sin handelsnæring, og amerikanske produkter selges over hele verden.

Hathaway husker at også han gikk i butikken på søndager i Atlanta.

– Ofte kunne vi stikke innom på vei hjem fra kirken. Vi tenkte ikke så mye over det. Det var helt naturlig å gå på kjøpesenteret for å kjøpe noe eller bare ha noe å gjøre.

Hathaway opplevde det som behagelig og lettvint, og på den tiden tenkte han ikke på at han trengte en pause fra shopping.

– Jeg tenkte heller ikke over at folk flest som måtte jobbe på søndager også kanskje trengte en pause.

LES OGSÅ: – Søndagshandel handler om tilbud og etterspørsel

Tvunget til roe ned

Da Hathaway kom til Norge med sin kone ble han tvunget til å tenke annerledes.

– Da jeg først kom hit tenkte jeg og handlet instinktivt. Det var søndag og jeg måtte på butikken å ha noe, forteller Hathaway.

Han hadde lest om det norske samfunnet og visste at butikkene var stengt på søndager. Likevel opplevde han det som frustrerende.

– Det var irriterende. Jeg var vant til å handle det jeg ønsket når jeg ønsket det.

Det tok et halvt år før amerikaneren vendte seg til tanken om at butikkene var stengt, og ble vant til å planlegge.

– Jeg måtte passe på å handle det jeg trengte på lørdag. Hele samfunnet tvang meg til å slappe av, til å la være å shoppe. I Norge ser jeg flere familier som går på tur sammen, på fjellet eller i parken. Noen går til en kirke.

Til samfunnets beste

Det var først da Hathaway kom til Norge at han så de negative sidene ved den amerikanske handelskulturen.

– Materialismen er sterk. Og søndagsåpne butikker gjør ikke saken bedre. Det er en konstant driv etter å få tak i den ene tingen. Det stopper aldri, sier amerikaneren.

– Synes du det er en god idé å gjennomføre regjeringens forslag om søndagsåpne butikker i Norge?

– Nei, er det kontakt svaret fra Hathaway.

– Jeg liker ideen om fritt valg, balansert med styremaktenes regulering til samfunnets beste. I dette tilfelle mener jeg at det er et gode at regjeringen regulerer handelen slik de gjør det i dag. Det er godt for samfunnet. Essensen i dette er jo at nordmenn er enige om at handelsnæringen får klare begrensinger fordi det er til samfunnets beste.

LES OGSÅ: Går samlet ut mot søndagsåpne butikker

Hviledagen

Hathaway er personlig kristen og går i Salem menighet i Bergen. Men han ser ingen tydelige, teologiske argumenter mot søndagsåpne butikker.

– Det er mer et argument for folkehelsen enn det er et teologisk argument. Vi vil jo alltid ha yrkesgrupper som må jobbe på søndager, blant annet helsevesenet og politiet. Bibelen er tydelig på at vi alle trenger en hviledag, men den sier ikke noe om hvilken dag det bør være.

– Hvordan tror du amerikanere ville ha reagert på en innstramming av søndagsåpne butikker?

– Jeg kan bare spekulere. De fleste ville ikke ha likt idéen fordi det ville vært i strid med tanken om frihet. Men dette er ikke noe amerikanere tenker på. En innstramming av søndagsåpne butikker er ikke et alternativ for dem, sier han.

Søndagsåpent

Noen kilometer nord for sentrum av Bergen finner vi Åsane, en av Norges største bydeler. Handelsnæringen blant de 40.000 innbyggerne er i sterk vekst. Nordens største IKEA, flere kjøpesentre og stadige utbygginger av nye boliger gjør at handelsglade innbyggere får stadig flere tilbud. Men som alle andre steder i Norge holdes butikkene stengt. Det vil si, ikke alle.

Plantasjen hagesenter, en rekke bensinstasjoner og 100 kvadratmeter hos matvarebutikken Bunnpris holder åpent. Bunnpris åpnet butikk på Ulvedalen torg på Flaktveit i 2011 - med søndagsåpent.

Siden den gang har Bunnpris tjent godt på å åpne dørene på ukens helligdag.

Ukens beste dag

For butikksjef Øyvind Hus Lutro omsetter for mer på en søndag enn noen av de andre dagene i uken.

– Fredag og lørdag er i nærheten. Men vi er den eneste matvarebutikken som har søndagsåpent her i Åsane. Da kommer folk fra hele bydelen. Vi har 1000 kunder her hver søndag, sier Hus Lutro.

Det går mest i impulsvarer. Og selv om folk gjør storhandel på fredag og lørdag er det alltid noe som glemmes.

– Chips, brus, pizza og snacks. Det er ofte slike ting folk kjøper, sier butikksjefen.

Gangen mellom hyllene i den 100 kvadratmeter store søndagsbutikken er smale. Alt for smale for handlevogner.

– Det er ikke mye plass, men akkurat nok til å ha det mest nødvendige. Det er ikke all verden vi trenger, for det er ikke all verden folk handler. De bruker handlekurver, ikke handlevogner, sier Lutro.

LES OGSÅ: Tro, kirke og miljø

1000 kunder

1000 kunder på en søndag er likevel bare halvparten av det Lutro erfarte da han jobbet i Bunnpris-butikken i Bergen sentrum. Butikken ligger vis av vis Korskirken og har i gjennomsnitt 2000 kunder hver søndag.

Men å stenge av størstedelen av butikken for å åpne 100 kvadratmeter på søndag krever også litt jobb. Hver torsdag ommøblerer Lutro butikken sin. Han fyller hyllene i Brustadbua med varer og åpner en alternativ inngang, søndagsinngangen. Det er likevel ikke mye arbeid, og det er definitivt verdt det.

– Rett ned

Tiltross for at handelen blomstrer på søndager er ikke butikksjefen i Åsane glad for forslaget til regjeringen.

– Hvis regjeringen innfører søndagsåpne butikker utover Brustadbua, hva skjer med omsetningen din da?

– Rett ned, sier Lutro. Han peker i gulvet og plystrer for å illustrere hvilken vei det går.

– Omsetningen min går ned og prisene går opp. Så enkelt er det. Derfor er det en grunn til at hele handelen er imot forslaget. Det handler ikke bare om at vi ikke orker å jobbe på søndager. Det virker ikke som om regjerningen har tenkt godt nok i gjennom problemstillingen, sier han.

Selv jobber han hver søndag.

Lavere lønn?

Lutro er glad for dagens løsning.

– Nordmenn pleier jo å ta det rolig på søndager, men nå vet de at hvis de trenger noe, er det mulig å få tak i det. Da skulle det bare mangle at de ikke skal ha den muligheten. Kundene får det lille de trenger på en søndag.

Butikksjefen ønsker seg ikke amerikanske tilstander i Norge. Han tror en generell åpning av butikkene på søndager vil påvirke lønningene.

– Da ville folk tjent mindre, mye mindre, sier han.

Et varemerke

Bunnpris-kjeden har 213 butikker i Norge og 95 av dem har søndagsåpent.

– Bunnpris har gjort søndagsåpne butikker til sitt varemerke, og da gjelder det å holde på det. Samtidig fokuserer Bunnpris mer på store butikker nå enn før.

Hvis regjeringen nå innfører generell åpning av butikker på søndager ville det bety mindre inntekter for Lutro og butikken hans på Flaktveit.

– Hvis alle hadde åpnet butikkene sine på søndag hadde det ikke vært interessant for meg å drive på søndager. Det er nesten slik, sier Lutro, som nyter godt av at han er «alene» i markedet.

– Samtidig vet jeg at jeg ikke kunne holdt stengt på grunn av konkurransen med de andre. Det er en ond sirkel, sier butikksjefen.

Powered by Labrador CMS