Nei til kirkekaffe og voksendåp
Den norske kirke og frikirkene har blitt enige om en veileder for gudstjenester med 50 deltakere.
Torsdag 30. april åpnet regjeringen for arrangement med inntil 50 personer på offentlig sted. De nye reglene gjelder fra 7. mai, noe som betyr at gudstjenestene kan starte opp igjen søndag.
– Når vi nå åpner opp for fysiske gudstjenester, vil vi at det skal skje på en forsvarlig og kontrollert måte, sier Erhard Hermansen, generalsekretær i Norges Kristne Råd.
Norges Kristne Råd samler de aller fleste kristne trossamfunn i Norge utenfor Den norske kirke. I samarbeid med flere av medlemmene har man utviklet en sjekkliste for hva menigheten må tenke på for å feire trygge gudstjenester under korona.
Veilederen ble klar mandag ettermiddag og Barne- og familiedepartementet har gitt råd i prosessen.
Dåp, bryllup, konfirmasjoner
Også Den Norske kirke ble klar med sin smittevernveileder tirsdag formiddag. Du kan lese den i sin helhet her.
Konstituert preses Atle Sommerfeldt er glad for at flere får delta på dåp, bryllup og begravelser, og at det igjen blir mulig å feire nattverd.
– Og det kan se lyst ut for høstens konfirmasjoner som planlegges gjennomført etter ferien. Det vet jeg mange gleder seg til, sier han og understreker at det kan bli nødvendig med noen flere konfirmasjonsgudstjenester enn vanlig for å overholde krav til antall og avstand, sier han i en pressemelding.
Hermansen i Norges Kristne Råd forteller at frikirkene har hentet inspirasjon fra arbeidet som Den norske kirke har gjort. Derfor er veilederne ganske like.
Les hele veilederen for frikirkene her:
Veileder
De nye reglene forutsetter at en ansvarlig arrangør legger til rette for minst 1 meter avstand mellom deltakerne i gudstjenesten.
Veilederen tar for seg fire områder som kirker må tenke på:
- Syke personer skal ikke delta på kirkelige arrangementer.
- Det må sikres god hygiene.
- Det skal være god avstand og minst mulig kontakt mellom personer.
- Minst mulig felles bruk og berøring av inventar og utstyr.
Ifølge veilederen skal frivillige og deltagere melde fra til menighetsrådets/styrets leder eventuelt daglig leder dersom de utvikler sykdom etter 1-2 dager.
Man skal også unngå håndhilsning, klemming og unødvendig fysisk kontakt. Det anbefales dessuten å unngå og ta i ansiktet. Det må tilrettelegges for håndhygiene, enten ved lett tilgjengelig håndvask eller hånddesinfeksjon for ansatte, frivillige og deltakere.
Nei til kirkekaffe
Selv om det er tillatt med 50 personer i kirkerommet samtidig, er det ikke sikker at alle kirker vil være store nok til å romme så mange personer på en forsvarlig måte..
– Det vil derfor være aktuelt med et lavere deltagerantall i mindre lokaler for å sikre tilstrekkelig avstand, sier Hermansen.
Kirkekaffe er svært vanlig etter gudstjenesten. Dette anbefales ikke i den situasjonen vi er i.
Hermansen sier til Dagen at både orgel, flygel og mikrofoner er utstyr som gjerne brukes av flere.
– Da er det viktig at slikt utstyr desinfiseres. Husk desinfisering av pianotangenter og annet utstyr som kan brukes av flere personer.
Desinfisering bør gjennomføres mellom hvert skifte av utøver, ifølge veilederen.
Flere regler for nattverd
Ifølge veilederen bør man også være spesielt varsom med nattverd.
Nattverd gjennomføres på en slik måte at det ikke er direkte kontakt mellom nattverd-utdeler, elementene og mottaker. Dette kan oppnås med bruk av særkalk. Der man bruker oblater kan disse legges i hver kalk, helst før nattverdsmåltidet begynner, ifølge veilederen.
Fraråder dåp
Dåp av barn kan skje. Her behøver man ikke å bruke hansker. Men når det gjelder baptisitisk dåp, altså av voksne, frarådes dette.
– Dåp av voksne etter baptistisk ordning bør inntil videre ikke gjennomføres, heter det i veilederen.
I forkant av begravelsen anbefales det å redusere antall berøringspunkter, ved å ha åpen inngangsdør, benytte trykte salmeark, ikke benytte puter i benkene og lignende.
Sjekkliste
Veilederen inneholder dessuten en sjekkliste med 16 punkt. Dette er blant annet:
- Lage plan for hygienetiltak og renhold.
- Sikre at det er nok såpe og tørkepapir tilgjengelig ved alle håndvaskstasjoner og toaletter.
- Etablere rutiner og tildele ansvar fororganisering av sitteplasser, tydelig merking av hvilke stoler, benkerader som kan benyttes.
Åpner gradvis
Når det gjelder veileder for Den norske kirke vil denne være klar tirsdag. Det bekrefter kommunikasjonsdirektør i Den norske kirke, Ingeborg Dybvik.
– Vi har fått de svarene vi trenger fra myndighetene, men må jobbe noe mer med formuleringer, sa Dybvik til Dagen mandag ettermiddag.
Veilederen skal godkjennes i et møte tirsdag morgen.
Når menighetene har innarbeidet tiltakene for smittevern, kan kirkene åpne igjen, sier Nilsen, ifølge kirken.no
Lokale ansvarsroller må klargjøres, ansatte trenger opplæring og gudstjenestene må forberedes.
– Lokalt må kirkene også sikre at kirkebyggene blir forsvarlig vasket. Ikke alle kirker vil åpne allerede søndag 10. mai, det vil skje gradvis, sier hun, ifølge nettstedet.