Nekter å følge samlivsvedtak
Metodistkirken i Tyskland går sin egen vei etter at den internasjonale metodistfamilien nylig vedtok å videreføre et tradisjonelt syn på samliv.
I februar ble døren stengt for at samlevende, homofile prester kan bli ordinert og likekjønnede viet i The United Methodist Church (UMC). Det skjedde da Generalkonferansen i USA, der både Metodistkirken i Tyskland og Norge var representert, gikk inn for The Traditional Plan.
– Jeg tolker dette som en type posisjonering fra sentralkonferansen i Tyskland. De er uenige i vedtaket som ble gjort og er villige til å ta konsekvensene av det, sier Knut Refsdal. Han er tilsynsprest for Metodistkirken for Østre Distrikt.
– Ute av UMC
Et enstemmig styre i den tyske sentralkonferansen, kaller iverksettelsen av The Traditional Plan for «uakseptabel». De nekter å innføre kontrolltiltakene og å innskjerpe straffen for ulydighet som vedtaket beskriver. Det går frem i et brev som styret sendte til alle metodistmenighetene i Tyskland.
Refsdal presiserer at vedtaket fra generalkonferansen først blir gjort gjeldende i mai 2021.
– Da vil eventuelt Tyskland måtte gå ut av UMC og etablere en egen tysk metodistkirke. I mellomtiden vil de jobbe for å erstatte vedtaket på generalkonferansen med et annet på den ordinære generalkonferansen i 2020, sier han.
Tillit
Den tyske biskopen, Harald Rückert, underskrev brevet som gikk til menighetene. Han skal også være åndelig leder og organisator for prosessen videre. Han har alt samlet en gruppe som arbeider for å gi prosessen innhold og fremdrift. Ifølge brevet til de tyske menighetene vil den tyske sentralkonferansen i 2020 innføre dyptgående endringer i kirken.
Christian Alsted, biskop for Metodistkirken i de nordiske land og Baltikum, skriver i en e-post til Dagen at Rückert er en særdeles dyktig biskop som han har stor tillit til.
– Jeg uttaler meg ikke om hvordan en kollega utfører sitt arbeid, svarer han når Dagen spør om den tyske biskopen med dette er illojal overfor kirkesamfunnet.
Biskopsrådet, som består av alle biskopene i UMC, gikk inn for One Church Plan med 2/3 flertall. Det ville gi samlevende, homofile prester rett til å bli ordinert og likekjønnede rett til å bli viet i Metodistkirken.
Biskop Rückert stemte med flertallet, og Refsdal tror den tyske biskopen nå arbeider alternativt for å få gjennomslag for det som var biskopenes råd på andre måter:
– Jeg kan tenke meg at han vil si at hensikten med denne generalkonferansen var å finne en videre vei for hele kirken der folk med ulikt syn på menneskelig seksualitet skulle kunne leve sammen. Men Generalkonferansen valgte å overse det tydelige rådet fra biskopene.
– I strid med kirkeordningen
Biskop Alsted forklarer budskapet fra den tyske sentralkonferansen slik:
– Vedtaket er først og fremst en uttalelse mot hele den tradisjonelle planen, og vi vet at flere deler av den ikke vil være gyldige fordi de er i strid med kirkeordningen.
Refsdal presiserer:
– Det som går på innskjerpet straff for de som ikke overholder kirkeordningens bestemmelser, vil bli stående.
I mars skal styrene i de nordeuropeiske og eurasiske sentralkonferansene møtes.
– Her vil vi se på hvilke konsekvenser generalkonferansens beslutninger har for oss. Vår region er mye mer delt enn Tyskland, derfor blir ikke løsningene de samme, skriver biskop Alsted.
Motstridende meninger
I brevet til de tyske menighetene skriver styret at de tror uenigheten vil vedvare i overskuelig fremtid:
– Våre diskusjoner viste det smertefulle faktum at verken vi i styret i den tyske sentralkonferansen eller i UMC på verdensplan klarer å komme til enighet om hvordan homoseksualitet bør vurderes. I kirken vår er det store grupper med motstridende meninger om dette spørsmålet. Til tross for dette ønsker vi å forbli én kirke hvor folk med ulike meninger kan leve sammen. Vi ønsker ikke å gi slipp på hverandre, og vi ønsker ikke å bli delt. Vi vil holde fast og være der for hverandre, for vi er overbevist om at Jesus ønsker å bruke oss og våre gaver sammen og i fellesskap.
For at det skal skje, erkjenner medlemmene i styret i den tyske sentralkonferansen at de må klare å leve sammen og anerkjenne hverandre, selv om de ikke er enige om viktige spørsmål.
– Vi ønsker å være en kirke der homofile mennesker kan bli ordinert og bli velsignet i vielser, samtidig som mennesker med et tradisjonelt syn kan beholde sine ideer og sin livsstil, skriver de.
Lojale
Refsdal mener Metodistkirken i Norge i større grad har tradisjon for å forholde seg lojal overfor det generalkonferansen bestemmer.
– Det er likevel ikke tvil om at et flertall i Norge støtter One Church Plan.
– Hvordan vet du det?
– Vi har aldri stemt om det, men basert på samtaler jeg har hatt og stemmegivning i relaterte saker, er jeg rimelig sikker på at flertallet støtter One Church Plan. Det betyr at for mange oppleves det tyske vedtaket som en støtte i en videre prosess. Mange er opptatt av å finne veier som gjør at vedtaket blir omgjort.
Biskop Harald Rückner er på visitas i Asia og har ikke vært tilgjengelig for kommentar.