Nekter elever å samles for å be
Stadig flere elever opplever at rektorer setter foten ned for bønn og andakter i friminuttet.
– Det har blitt et stort problem for oss at rektorer nekter elever å starte lagsarbeid på skolen, sier Karl-Johan Kjøde, generalsekretær i Norges Kristelige Student- og Skoleungdomsslag, ofte kalt Laget.
De siste to årene kan Kjøde telle 21 tilfeller på ungdomsskoler og videregående skoler hvor elever har blitt møtt med restriksjoner fra rektor. I 18 av tilfellene har elevene blitt nektet rom, ifølge Kjøde.
– Vi merker at rektorer i økende grad nekter skolelag å bli startet. For noen resulterer dette dessverre i at elever mister gnisten og gir opp, sier han.
Muslimsk bønnerom
En av årsakene til at elevene får nei er at ledelsen ved skolen er redd for at elever fra andre religioner også skal starte bønnemøter, ifølge Kjøde.
På Kvadraturen videregående skole i Kristiansand ble det kristne laget kastet ut av skolen fordi noen muslimske elever hadde bedt om tilgang til et klasserom for å be.
– Noen muslimer hadde spurt om et bønnerom, og vi kan ikke diskriminere og si ja til noen og nei til noen andre, sa Morten Torkelsen, rektor ved Kvadraturen til Dagen like før jul.
Like etter ble vedtaket omgjort og elevene får likevel samles på skolen.
– Truende og farlig
Kjøde tror det fins en frykt hos flere rektorer for at muslimer eller elever fra andre religioner skal samles for å be.
– Man frykter for hva det kan gjøre med skolen, hvordan det kan bli en sosial kontroll ut av det, sier Kjøde.
Han mener derimot at all erfaring tilsier det motsatte.
– Vi har jo sett at det er kjempepositivt for unge mennesker å sette ord på sin tro og snakke med hverandre om livssyn, sier han.
– Vi etterlyser et tydeligere språk fra norske politikere, og ikke minst utdanningspolitikere, når det kommer til...Posted by Dagen on 8. mars 2018
Ble bedt om å gå
På Tiller videregående skole i Trondheim har en gruppe elever forsøkt å starte et kristent skolelag det siste året.
Ifølge elever Dagen har vært i kontakt med, fikk de nei fra rektor. Deretter fikk de ja fra en miljøarbeider til å bruke et grupperom.
– Vi tenkte at det var greit, siden miljøarbeideren ga oss et rom, sier Odette Sægesser (20) som går i 2. klasse på skolen med 710 elever og 150 ansatte.
Problemene startet først da Laget satt opp stand for å invitere nye inn.
– Rektor spurte oss hva dette var for noe. Hun ba oss om å ta ned standen. Vi fikk ikke ha stand på skolen, forteller Malin Ulvnes (18).
En gruppe på mellom fire og tolv elever hadde likevel lagssamlinger i et grupperom i høst. Ifølge elevene hadde de cirka fem samlinger da de på nyåret ble oppdaget.
– Vi ble bedt om å forlate grupperommet og fikk vite at samlingen var imot skolens reglement, sier Ulvnes.
Dagen har vært i kontakt med læreren som ba dem forlate klasserommet. Han bekrefter episoden.
– Vi må sette en grense
– Jeg spurte hvem de var og hvorfor de stod der. Det var fordi det ikke var avklart på forhånd. I samråd med elevtjenesten ble elevene bedt om å ta ned standen, sier Horne.
Rektor sier at hvem som helst kan starte et kristent skolelag, men at det er bruken av skolen som er utfordringen.
– Praksis på vår skole, og andre skoler i Trøndelag, er at stand er forbeholdt politiske ungdomspartier, sier Horne.
Hun forklarer standpunktet med Udirs retningslinjer, som sier at skolen skal være reklamefri.
Rektor forklarer at politisk engasjement på skolen er en viktig del av demokratiforståelsen. Slik er det ikke når det kommer til religioner.
– På skolen vår har vi elever fra mange kulturer og religioner. Det vil bli problematisk hvis alle vil ha tilgang til stand i skoletiden. Det blir en vanskelig balansegang, sier Horne.
Utfordrende med religion
Rektor forteller at elevene kan samles i et klasserom etter klokka fire på ettermiddagen.
– Men da er jo alle elevene gått hjem?
– Jeg skulle ønske at jeg kunne imøtekomme dem, men vi kan ikke på grunn av mangfoldet vårt. Vi må sette en grense, sier Horne.
Hun forteller at noen klasserom er stengt i lunsjen og derfor ikke tilgjengelig for elevene.
– Kan dere låse opp et klasserom som de kan samles i?
– Poenget er at vi må ta hensyn til alle elever med religiøs bakgrunn. Vårt hovedoppdrag er opplæring. Tenk hvis hele mangfoldet av elever skulle kunne utøve sin religion på skolen? Det ville blitt en stor ufordring.
– Hva ville blitt utfordrende?
– Vi skal holde oss til oppdraget vårt som er opplæring. Elever har demokratiske møter i lunsjen som de gjerne må engasjere seg i. Den private delen kan de bruke etter skoletid, sier rektor.
– Har dere noen gang prøvd ut å tillate andre religioner å samles på skolen?
– Nei, dette er første gang vi får spørsmålet, sier rektor.
Vil diskutere saken
– Norges Kristelige Student- og Skoleungdomsslag har 200 skolelag på ungdomsskoler og videregående skoler i Norge. Det ser ut til å fungere bra. Hvorfor skal det ikke fungere på Tiller?
– Jeg vil gjerne undersøke dette nærmere og diskutere saken med direktøren for de videregående skolene i Trøndelag, sier Horne.
Hun ønsker at alle skolene skal ha lik praksis. Rektoren sier videre at hun er opptatt av ytringsfrihet og religionsfrihet og at hun ønsker å finne løsninger.
– Jeg ønsker å invitere elevene til en samtale om hvordan vi skal løse dette på skolen med tanke på å kunne bruke rom i lunsjpausen til møter, sier hun.
Ønsker ikke konflikt
Odette Sægesser synes hele saken har blitt komplisert.
– Rektor er jo sjefen på skolen. Hvis hun er uenig, ønsker jeg ikke å starte en konflikt. Hvis hun synes det er helt forferdelig, må vi ta det med ro og ikke presse henne. Jeg vil ikke ha problem med skolen, sier Sægesser.
Hun forteller videre at hun håper ledelsen ved skolen ombestemmer seg.
– Jeg er veldig klar til å starte et lag hvis ledelsen snur. Jeg elsker jo Laget, sier Sægesser.
– Vanskelig å være kristen
Generalsekretæren i Laget er lei seg for den motstanden kristne elever møter i den offentlige skolen.
– Hva gjør det med dem?
– For noen blir det som bensin på bålet. Da skal de i alle fall starte et skolelag. Men for andre skjer dessverre det motsatte, det slukker den iveren de hadde. Å være en kristen på et studiested kan ofte være vanskelig i utgangspunktet, forklarer Kjøde.
BØNN: Om og om igjen har jeg opplevd å gå inn i et bønnerom sammen med andre for å be for tøffe situasjoner. Om og om... Posted by Dagen on 19. februar 2018