Nekter for symbolpolitikk

Endringene i RLE-faget vil gå på mengde, ikke innhold. Det sier KrFs Hans Olav Syversen, som nekter for at navneendringen er «symbolpolitikk».

Publisert Sist oppdatert

Mandag skrev Dagen at det i praksis kan bli vanskelig å få til over 55 prosent vekt på kristendom. Inge Andersland, doktorgradsstipendiat i RLE-didaktikk ved NLA Høgskolen Bergen, viste til at kristendom står for 12 av 54 kompetansemål i faget.

KrFs parlamentariske leder, Hans Olav Syversen, avfeier problematiseringen.

- Kompetansemålene står for så vidt fast. For å si det sånn: har du en lærebok på hundre sider, så vet alle at du går ikke gjennom hver side like tungt. Man må uansett velge ut hva man bruker mest tid på, sier han.

- Blir det da samsvar med kompetansemålene, når 55 prosent av tiden brukes på tolv av målene?

- Hva man skal oppnå med målet vil jo stå fast, men vektlegging av tid vil skje hvis man sterkere betoner hvor mye kristendom det skal undervises i. Så må man søke å ivareta fagets kompetansemål, men med den føringen som ligger der om 55 prosent kristendom, sier Syversen.

Symbolpolitikk

Ole Kristian Bonden, sogneprest i Elverum, kaller KrFs gjennomslag for KRLE-navnet for «symbolpolitikk».

- Dette er noe KrF absolutt ville ha med. Men det blir bare symbolpolitikk. Og det skaper bare frustrasjon og usikkerhet rundt faget. Det er viktigere å skape ro rundt faget, og det gjøres ikke med en ekstra K, men ved å sørge for kompetente lærere, sier Bonden til Østlendingen.

- Er dette symbolpolitikk, Syversen?

- Nei, det at faget endrer navn reflekterer bedre innholdet i faget, altså at kristendom har en betydelig del av faget. Nå blir det bedre samsvar mellom navn og innhold.

- Så dere skal ikke endre faget så mye, altså?

- Det går på mengde, ikke innhold. Som Gunhild Hagesæther i NLA har sagt, har det vært store lokale variasjoner i mengden kristendom i skolene, fra en tredjedel til opp mot 50 prosent. Nå vil det bli klarere føring på hvor mye kristendom det skal være i faget.

Utsetter lærerkrav

- Mange etterlyser at religion blir et obligatorisk fag i lærerutdanningen igjen?

- Det har jeg absolutt sympati for. Nå har den nye regjeringen varslet at det kan bli lengre utdanning for lærerstudenter, og da er det et helt relevant spørsmål.

- Men det er ikke med i samarbeidsavtalen deres med de blå?

- Nei, fordi lærerutdanningen fort kommer i støpeskjeen, og ikke er et naturlig tema nå, men vi setter det på blokka, sier Syversen.

Viktig for språket

Han mener kritikken mot navneskiftet viser at mange ikke har fått med seg at dagens RLE-fag faktisk har størst vekt på kristendom.

- Andre ser sitt snitt til å angripe det faktum at kristendommen har mer plass i faget enn andre religioner. KrF mener at kristendommen har en særskilt betydning i norsk kulturhistorie og norsk religionshistorie. Bare tenk på hvor sterkt innvevet den er i alt fra lover til språket vårt. Tenk på ordtak som «tretti sølvpenger» og «hogget i stein». Det gjør det viktig å betone kristendom mer enn andre religioner.

DAGEN

Powered by Labrador CMS