Nekter skyld for ugandiske homolover
Amerikanske kristenledere mener det er feilslått å gi dem ansvar for lovene mot homofili som er innført i Uganda.
Flere har hevdet at kristne amerikanske grupper med konservative familieverdier har et ansvar for holdninger til homofili som ligger bak loven som nylig ble vedtatt i Uganda.
Her i avisen har generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp og styreleder Kjetil Aano i Mellomkirkelig Råd vært inne på dette.
- Man har på mange måter tapt kampen på hjemmebane og gjør da grep hvor man prøver å vinne en annen plass, sa Aano til Dagen i februar.
Kulturimperialisme
Også i USA har det vært framsatt liknende kritikk. Flere konservative evangelikale ledere insisterer imidlertid på at de aldri har støttet verken loven som først ble foreslått i Uganda, eller den som til slutt ble signert av president Yoweri Museveni.
Den første åpnet for dødsstraff i noen tilfeller, mens livstidsdom er den maksimale strafferammen i loven som ble vedtatt.
- Vi må alltid balansere en frykt for vestlig kulturimperialisme med et ansvar for å tale for globale menneskerettigheter verden rundt, sier Russel Moore ifølge Religious News Service.
Moore leder Sørstatsbaptistenes kommisjon for etikk og religionsfrihet. Sørstatsbaptistene er USAs største protestantiske kirkesamfunn og har kjente kristne profiler som Billy Graham og Rick Warren blant sine drøyt 15 millioner medlemmer.
- De av oss som holder fast ved en kristen seksualetikk, ønsker ikke å se de som er uenige med oss fengslet. Vi ønsker å se dem forsont med Gud gjennom evangeliet, sier Moore.
Amerikansk debatt
Den hete debatten om den ugandiske loven falt sammen med en frisk diskusjon i USA om et lovforslag i delstaten Arizona. Forslaget ville innebære at bedrifter kunne nekte å tilby tjenester til homofile par hvis man mente dette innbar å gå på akkord med sin egen religiøse overbevisning.
For eksempel har det vært diskusjon om hvorvidt fotografer må ta på seg oppdrag under seremonier for homofile par eller bakerier må levere kaker til slike anledninger.
- Situasjonen i Uganda og Arizona ligger galakser fra hverandre, sier Moore. Han mener den første dreier seg om forfølgelse, mens den andre dreier seg om religionsfrihet. Den republikanske guvernøren i delstaten, Jan Brewer, valgte likevel å legge ned veto mot forslaget.
Krever beskyttelse
Pastor Rick Warren i Saddleback Church sør for Los Angeles gikk søndag ut på Facebook og avviste beskydlninger om at han har støttet homoloven i Uganda. I flere år har han hatt et sterkt humanitært engasjement i Afrika. Allerede i 2009 la han ut en video på Youtube der han motsatte seg kriminalisering av homoseksualitet.
«Sist uke vedtok nasjonen Uganda en dårlig lov, som jeg offentlig har gått imot i nesten fem år. Jeg er fortsatt imot den, men rykter består fordi løgner og feil aldri blir fjernet fra internett, skriver han.
Vedlagt ligger et brev som han skrev til pastorer før jul i 2009. Der understreket han at de ikke kan benekte eller utvanne det Bibelen sier om homoseksualitet, men at kirken samtidig må beskytte alle menneskers verd.
Ønsker ikke fengsel
Uganda-misjonæren Chris Howles skriver på sin blogg at den nasjonale motstanden mot homoseksualitet er historisk begrunnet snarere enn religiøst. Han mener kristendommen heller er løsningen enn problemet.
- Det store flertallet av kristne i dette landet har aldri møtt eller snakket med en vestlig misjonær. Heller ikke har lederne deres. Mange av disse holdningene til homoseksualitet kommer direkte fra ugandisk kultur, skrev han.
Redakøren for det kristne nyhetsmagasinet World Magazine, Marvin Olasky, slutter seg til dette. Han spør seg om man ønsker livsfangenskap for dem som bryter ekteskapet, stjeler, drikker uforstandig eller baktaler.
- Med mindre vi ønsker livstidsdom for heteroseksuell synd, tror jeg ikke vi burde gjøre det for homoseksuell synd, skriver han.
Dagen