Neste år innføres utlendingskvote på bibelskolene
Utdanningsdirektoratet foreslår nå en kvote på maks ti prosent med utenlandske elever. Friskole-Norge protesterer.
Dagen har skrevet en rekke artikler om hvordan norske bibelskoler fylles opp av utenlandske elever. Blant dem Fjelltun bibelskole i Stavanger (bildet) som i 2015 ikke hadde én norsk elev.
– Vi ser først og fremst på dette som en stor misjonsutfordring. Men vi skulle gjerne hatt mange norske elever, og vil jobbe bevisst for å få det fremover, sa rektor Johnny Vågen den gang til Dagen.
Skolen forsøkte i 2017 å gjøre endringer som skulle tiltrekke seg flere norske elever. Da dette ikke lyktes, valgte de å legge ned skolen fra samme høst.
Nye regler
Fra høsten 2019 vil antallet elever fra land utenfor EU svært trolig begrenses til maks ti prosent av bibelskolenes totale godkjente elevtall.
Forslaget kommer frem i en høring fra Utdanningsdirektoratet (Udir) om ny forskrift til voksenopplæringsloven. For kort tid siden gikk høringsfristen ut.
Flere politikere har reagert på at norske bibelskoler tar inn mange elever som ikke er norske.
– Vi har sett at mange har brukt skolene som anledning til å få fortsette sitt opphold i Norge. Det synes jeg er uheldig. Studenter bør gå på bibelskole av riktige grunner, det er viktig for at statsstøtte til skolene skal ha legitimitet i befolkningen, sa Anne Tingelstad Wøien, stortingsrepresentant for Senterpartiet til Dagen i fjor vår.
Et flertall på Stortinget har derfor ønsket seg en endring i voksenopplæringsloven som begrenser inntaket av «elever uten fast tilhørighet i Norge».
Som folkehøyskoler
Udir foreslår derfor at den samme makskvoten som folkehøyskolene har, også innføres for bibelskoler. I fjor høst startet det over 900 elever på offentlig godkjente bibelskoler i Norge. Hver fjerde elev var fra utlandet.
Maksgrensen settes til ti prosent av elevtallet som skolen totalt er godkjent for.
Dette gir forutsigbarhet mener Udir.
– Skolen vil dermed kunne forholde seg til et fast antall fra år til år selv om det faktiske elevtallet kan variere og være lavere enn det godkjente elevtallet. Ved skoler der det faktiske elevtallet er lavere enn skolens totale godkjente antall, kan andelen reelt sett være høyere enn den som framgår av forslaget, heter det i høringsforslaget.
Bibelskoler uenig
Udir understreker at de gjennom tilsyn vil kunne kontrollere om bibelskolene oppfyller kvotereglene.
Fire instanser svarte på høringen og kun Kristne Friskoler Forbund (KFF) hadde innvendinger mot kvoteprosenten. De mener det bør åpnes for unntak fra ti-prosentregelen.
– Det er sannsynlig at bibelskoler som er nært knyttet til misjonsorganisasjoner, for eksempel Fjellhaug bibelskole, Ansgar bibelskole og Gå Ut Senteret med flere, i gitte situasjoner kan ha behov for å kunne ta inn elever fra samarbeidskirker i Sør-Amerika, Afrika eller Asia, og at det da i noen tilfeller kan bli vel snevert med ti-prosentgrensen, heter det i høringen fra KFF.
Ønsker dispensasjon
Denne muligheten for unntak fra regelen stiller også Filadelifia bibelskole i Oslo seg bak. I dag har skolen 100 elever med utenlandsk opprinnelse fra land utenfor EU. Totalt har skolen 150 elever.
– Vi har sammen med Kristne Friskoler Forbud gitt uttrykk for at vi ønsker en dispensasjon fra regelen. En slik dispensasjon mener vi bør være mulig for bibelskoler som er sterkt knyttet til menigheter med en stor andel utenlandske medlemmer, sier Ruben Knudsen, daglig leder for Filadelfia bibelskole.
– Tar konsekvensen
– Hva gjør dere hvis dere ikke får dispensasjon?
– Da må vi ta konsekvensen av det, og drive bibelskole med dem vi har igjen. Foreløpig forholder jeg meg til det som er reglene per dags dato, sier Knudsen.