Frp-politiker Åshild Bruun-Gundersen mener endringene i bioteknologi-loven gjør det unødvendig å utvide grensen for selvbestemt abort.

Nesten alle stortingspartiene vurderer å utvide abortgrensen

Frp-politiker Åshild Bruun-Gundersen mener det er en unødvendig debatt etter bioteknologi-endringene tidligere i år.

Publisert Sist oppdatert

Dagens grense for selvbestemt abort etter tolv uker får stadig færre venner. Etter at seks av ni partier på Stortinget har lagt fram sine førsteutkast til partiprogram for neste stortingsperiode, er det bare Høyre som helhjertet støtter dagens abortlov.

I tre partier er programkomiteene delt i abortspørsmålet. Dermed går det altså mot en vår med abort-debatter på flere landsmøter.

Debatt i Senterpartiet

Senterpartiet er vanligvis konservative i verdispørsmål, men også de skal nå ta debatten om grensen for selvbestemt abort.

To av elleve medlemmer av programkomiteen ønsker å erstatte nemndene med «rådgivende team» og gi kvinnen selvbestemmelse frem til uke 18. Helsepolitisk talsperson i Sp, Kjersti Toppe, forventer derimot at forslaget blir nedstemt.

– Det har aldri vært en debatt om abortgrensen på landsmøter i Senterpartiet så lenge jeg har vært med, og jeg føler meg trygg på at landsmøtet kommer til å stå fast ved dagens abortlov, sier Toppe.

– Ikke til salgs

Sps potensielle regjeringspartner Arbeiderparitet har også et mindretall i programkomiteen som ønsker å avskaffe nemndene og innføre selvbestemt abort frem til uke 18. Mindretallet består av blant andre AUF-leder Ina Libak og partiets helsepolitiske talsperson, Ingvild Kjerkhol. På landsmøtet i 2019 ble et lignende forslag nedstemt med knapp margin.

– Hvor viktig er abortgrensen for dere i Sp i regjeringsforhandlinger dersom Aps landsmøte går inn for å utvide grensen?

– Jeg vet ikke om vi kommer til å stille et ultimatum, men jeg opplever at verdisaker alltid har vært viktig for Senterpartiet i forhandlinger. Det var ikke i de åtte årene vi satt i regjering at bioteknologiloven ble liberalisert, for å si det sånn. I verdisaker er vi ikke til salgs, i motsetning til andre partiet, slår Toppe fast.

Fristilte Frp-ere

Fremskrittspartiet skal presentere sitt programutkast neste uke. De ser på abort som et samvittighetsspørsmål og har derfor ikke tradisjon for å nevne abort i sine program.

Helsepolitisk talsperson Åshild Bruun-Gundersen sier at retten til selvbestemt abort står sterkt i partiet, men hun ser ikke behovet for en felles politikk på området.

– Jeg mener selv at dagens abortlov fungerer greit og ser ingen grunn til å utvide den. Men dette er et så essensielt verdispørsmål at Frp-medlemmer som har et annet syn på det, skal ha lov til å ha det, sier Bruun-Gundersen.

Hun legger til at hun ikke har registrert noen debatt i partiet rundt abortspørsmålet.

– Er det dermed utenkelig at Frp kommer til å foreslå å utvide abortgrensen?

– Ja, jeg mener det er et gammeldags syn. Det bør ikke være et mål for noen å gjennomføre en abort så sent som mulig. Dette mener vi å ha løst bra gjennom bioteknologi-forliket som gjør at kvinner kan få mest mulig informasjon om fosteret og svangerskapet og kan ta en avgjørelse så tidlig som mulig, sier Bruun-Gundersen.

Flere liberaliserer

Både Venstre og Miljøpartiet De Grønne har tidligere støttet dagens abortlov, men nå foreslår også de å utvide grensen for selvbestemt abort.

I MDG vil et stort flertall av programkomiteen utvide grensen til uke 18, mens et mindretall bestående av 4 av 12 medlemmer ønsker å beholde dagens abortlov. Venstre vedtok på sitt landsmøte i september at de ønsker å utvide grensen, men sier ikke konkret hvor grensen bør gå.

Ifølge flere meningsmålinger ligger partiet Rødt an til å komme over sperregrensen ved stortingsvalget neste høst. De foreslo i sitt programutkast å utvide grensen for selvbestemt abort helt frem til 22. uke av svangerskapet. Dette er i dag øvre grense for senabort.

Venter på SV-avklaring

SV har lenge ment at abortgrensen bør utvides til uke 16. To uker før programutkastet for neste periode skal presenteres, bekrefter komitélederen at de ennå ikke har konkludert i abort-spørsmålet.

– Jeg vil ikke si noe om antall uker nå. Det er en del av diskusjonen. Det her er veldig krevende, fordi det er det flere hensyn som skal ivaretas, sier leder for programkomiteen, Kirsti Bergstø (SV).

I KrF ønsker man i dag å fjerne abortloven og erstatte den med en grunnlovsfestet rett til liv. Komitéleder Erik Lunde går langt i å si at det ikke vil komme noen overraskelser når han presenterer KrFs programutkast i november.

– Det er begrenset hva jeg kan si før programmet er presentert, men KrFs politikk vil være gjenkjennelig. Vi vil fortsatt ønske å styrke rettsvernet for de ufødte liv, sier Lunde.

Dette mener partiene om grensen for selvbestemt abort

Rødt:

Vil utvide grensen til uke 18. Programkomiteen foreslår å utvide til uke 22.

SV:

Vil utvide grensen til uke 16. Programkomiteen legger frem sitt forslag i uke 43.

Ap:

Støtter dagens abortlov. Flertallet i programkomiteen vil utrede et alternativ til nemndene. Et mindretall vil gjøre abort selvbestemt til uke 18.

Sp:

Støtter dagens abortlov. Flertallet i programkomiteen ønsker å beholde dagens lov, men et mindretall ønsker å utvide grensen til uke 18.

MDG:

Vil stemme mot innskrenkinger i abortloven. Et flertall i programkomiteen vil utvide grensen til uke 18, mens et mindretall vil beholde dagens lov.

Venstre:

Støtter dagens abortlov. Vedtok på landsmøtet å utvide abortgrensen, men tallfestet ikke grense.

KrF:

Vil erstatte abortloven med en «livsvernlov». Programutkastet kommer i løpet av november.

Høyre:

Vil beholde dagens abortlov. Programkomiteen gikk enstemmig inn for det samme.

FrP:

Har ikke et programfestet syn på abort. Programkomiteen legger frem sitt forslag i løpet i oktober.

Powered by Labrador CMS