Nesten alt utsolgt i kristent gigantprosjekt
Et av de største byggeprosjektene i Kristen-Norge er tatt godt imot i markedet. Salget av leiligheter skal tilføre misjonsarbeidet millioner, ifølge de ansvarlige.
Dagen har ved flere anledninger omtalt den store utbyggingen av leiligheter på vintersportsstedet Myrkdalen i Voss kommune.
På tomten til Helgatun fjellpensjonat ble det høsten 2019 igangsatt et prosjekt hvor målet var å få bygget og selge 72 leiligheter. I kristen sammenheng er dette et av de største byggeprosjektene på lang tid.
Hele utbyggingen har en prislapp på 320 millioner kroner, og overskuddet skal tilføre Helgatun sårt tiltrengt kapital til renovering og sikre driften av stedet i framtiden. Byggefeltet har fått navnet Helgatunlia.
Helgatun fjellpensjonat eies av Indremisjonssamskipnaden IMS, som er en av kretsene i Indremisjonsforbundet.
Snart i mål
Prosjektleder Odd Inge Austevoll opplyser til Dagen at 65 av 72 leiligheter er solgt, og at etterspørselen har vært jevnt god under hele byggeprosessen.
– Jeg regner med at alle leilighetene vil være solgt denne vinteren. Da er vi mål med prosjektet som igjen vil oppfylle visjonen vi har for Helgatun i årene fremover, sier Austevoll.
– Bare siden høstferien har vi solgt 30 leiligheter, noe som er sjelden innenfor eiendomsbransjen på så kort tid. Noen skjær i sjøen er det jo alltid med så store prosjekter, men det har vi løst underveis. Byggingen og salget er vi veldig godt fornøyd med, oppsummerer prosjektlederen.
Tre bygg som til sammen skal huse 30 leiligheter blir igangsatt fra mai og utover sommeren, og slik løpet er lagt opp vil de siste leilighetene bli overlevert desember 2023.
Garantert snø
– Hva tror du er årsaken til at etterspørselen etter leilighetene i Myrkdalen har vært såpass stor, Austevoll?
– Først og fremst er Myrkdalen et av de mest snørike områdene på Vestlandet, og det gjør området attraktivt for ski og vintersport, svarer han.
– Koronatiden har nok også bidratt til økt interesse for fritidsboliger fordi mange nordmenn har valgt å investere i Norge på grunn av begrensningene i utenlandsferie under pandemien. Dette er noe som også har kommet prosjektet vårt til gode.
– Hvem er det som er kjøpere av leilighetene ved Helgatunlia?
– Det er hele spekteret av folk, men vi har også misjonsvenner blant kjøperne, sier Austevoll.
Ruste opp Helgatun
Prosjektlederen kan foreløpig ikke si noe eksakt om hvor mye overskuddet fra salgene av leilighetene vil generere tilbake til leirstedet. Men det å pløye avkastningen tilbake til fjellpensjonatet har hele tiden vært den viktigste motivasjonen for eieren Indremisjonssamskipnaden (IMS)
Styreleder Ole Bernar Innvær i IMS forteller at arbeidet med hvordan man skal utvikle Helgatun i framtiden er i sving. Prosessen ledes i denne omgang av styret for Helgatun, og en arbeider med konkrete planer for hvordan midlene fra utbyggingen skal forvaltes til det beste for det tradisjonsrike misjonsstedet, sier han. Hvor mye penger det konkret er snakk om ønsker heller ikke Innvær å dele med omverden på dette tidspunktet.
– Det jeg kan si er at det er snakk om millioninvesteringer, sier Innvær.
Misjonsstasjon i fjellheimen
– Har dere noen ganger kjent på usikkerhet for at byggeprosjektet kunne strande underveis?
– Dette er et prosjekt som har hatt en viss risiko i seg. Helgatun ble pantsatt da prosjektet startet. Men vi har hele tiden ment at tomten vi satt på utgjorde en stor verdi. Uten at vi foretok oss noe, er det heller ikke sikkert det ville gått bra med Helgatun.
– Denne satsingen ble vår måte å finne en vei videre på for Helgatun, og vi har et sterkt ønske om at stedet fortsatt skal være en misjonsstasjon i framtiden. Med alle hyttefolkene og utbyggingen vi ser i Myrkdalen er det kanskje viktigere enn noen gang at denne stasjonen er i bygda, understreker styrelederen.
Åpnet på 1970-tallet
Eiendomseventyret for misjonsorganisasjonen startet I 1972. På den tiden var det noen få gårder, men lite annet i Myrkdalen. Samme året fikk Sunnhordland, Hardanger og Voss Indremisjonssamskipnaden kjøpe en tomt av en lokal bonde for vel. 60.000 kroner.
Noen år seinere åpnet Helgatun som et kristent leirsted og pensjonat. Siden den gang har utallige konfirmanter og andre grupper i kristen sammenheng reist på leir eller hatt sine samlinger på stedet.
Med tiden har vedlikeholdsoppgavene blitt mer og mer presserende for å kunne møte framtiden som et velholdt og moderne samlingssted.