POPULÆRT: Storbritannia har omfavnet nettgudstjenester. Jarle Haugland sier at det er usikkert hvordan norske tall er.

Nesten halve London har vært på gudstjeneste i sommer

Nettgudstjenester har sendt kirke-deltakelsen i Storbritannia i taket. – Dette er inspirerende, sier norsk medieleder.

Publisert Sist oppdatert

Det er Durham University som sammen med markedsføringsselskapet Savanta Comres har utført den grundige undersøkelsen blant korona-faste briter. De har studert ulike religiøse uttrykk, og deriblant religiøse møter.

Undersøkelsen spør om deltakelse kirke, moske, synagoge eller tempel. Tallene er altså ikke bare for kirken. Men talsmann for forskningsprosjektet og ekspert på digital teologi, Peter Phillips, anslår at det nesten utelukkende er snakk om kristne gudstjenester.

– De fleste moskeer og synagoger har avlyst sine samlinger og rådet medlemmene til å samles til bønn hjemme med familien. Så selv om vi spør om alle typer nettbaserte gudstjenester, tror jeg at det er rett å si at én av fire briter har deltatt på kristne gudstjenester, sier Phillips.

– Muslimske forskere har sagt at muslimsk engasjement i religiøse møter på nett har vært minimal.

– Veldig høyt

I juli sa 26 prosent av respondentene at de hadde deltatt på en organisert gudstjeneste regelmessig, altså en gang i måneden. I august var tallet 29 prosent. For London er tallet hele 46 prosent, ifølge forskerne.

– Det er veldig høye tall. Vi vet ikke om det er tilsvarende tall i Norge, men dette viser nok noe av potensialet i det digitale, sier Jarle Haugland, som leder medieorganisasjonen Tro & Medier. I dag arrangerer de et frokostseminar for kirkeledere om situasjonen for den digitale kirkesatsingen.

Firedobling

Et offisielt estimat sier at én av ti briter går til kirke vanligvis. Men ifølge Phillips er de realistiske anslagene lavere. I tillegg viser andre rapporter at 30 prosent av ordinære kirkegjengere ikke deltar på digitale gudstjenester.

– Så det sammenlignbare tallet er rundt seks til syv prosent. Dermed ser vi altså rundt en firedobling av tallene for juli og august, sier Phillips.

I rene tall tilsvarer dette at antall besøkende på kristne gudstjenester har gått fra fire millioner hver søndag, til 19 millioner.

London hovedsete

Undersøkelsen viser at London er Storbritannias hovedstad, også når det kommer til tro. Gjennomsnittet for digitale gudstjenestebesøk i London er hele 46 prosent.

– Vi har sett en stund at noe stort er på gang i London, sier Peter Phillips.

– Dette er enda et funn som viser dette klart og tydelig. London har en svært høy andel mennesker som engasjerer seg i tro og religion. Det er ikke bare mennesker som kommer inn til Londons store kirker, det er faktisk London-beboere, sier han og presiserer hva funnet betyr:

– Omtrent halvparten av Londons innbyggere er ukentlig engasjert i en digital, kristen gudstjeneste.

Et annet hovedfunn i undersøkelsen er at nesten halvparten av landets unge mennesker oppga at de jevnlig deltar på trosrelaterte aktiviteter på nett.

Et førstemøte

Under dagens frokostseminar, som også er digitalt, skal kirkeledere og andre interesserte drøfte erfaringer fra nettgudstjenester i norsk kontekst.

Haugland sier at det er mangefasettert. Han tror en del menigheter puster lettet ut når man endelig kan samles fysisk og slår av kameraene med glede. Andre har oppdaget nye muligheter og vil fortsette å utforske disse.

– En del ser at det blir lettere å nå utenfor egne kretser, men også å følge tettere opp menigheten. Så skal vi ikke la oss blende fullt og helt av det. En digital gudstjeneste kan være et godt førstemøte og et godt alternativ for å begynne å bevege seg nærmere den kristne troen. Det finnes noe som den digitale verden aldri kan erstatte, sier Haugland, som tror at de menighetene som lykkes best med interaksjon er de som har lyktes med å ivareta en nær og personlig kommunikasjon på nett.

SEMINAR: Jarle Haugland i Tro & Medier arrangerer i dag frokostseminar om nettgudstjenester.

Usikker fremtid

Haugland sier at mye er usikkert når det gjelder kirkens digitale fremtid.

– Jeg håper ikke at vi nå tenker oss tilbake til slik som det var. Alle må ta en grundig evaluering og tenke gjennom hva vi har lært og hva som er verdifullt å videreføre, sier Haugland.

– Kanskje har vi fått et fornyet blikk på hva det vil si å være kirke, sier han.

Powered by Labrador CMS