Nesten rein blå liste fra Rogaland KrF

15 av 16 delegater fra Rogaland KrF vil gå inn i regjering med Høyre, Frp og Venstre. – Det er et regnestykke som ikke går opp, sa en skuffet Gro Helleland på vei ut fra møtet.

Publisert Sist oppdatert

Seint lørdag ettermiddag ble det klart at bare én av de som ble valgt fra Rogaland KrFs fylkesårsmøte vil gå inn for partileder Knut Arild Hareides valg om å gå i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

På det tidspunktet var det klart at en tredjedel av årsmøtet ønsker å gå i regjeringsforhandlinger med Ap og Sp, men flertallet stemte inn bare én, fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal.

Gro Helleland fra Lund KrF var fryktelig skuffet på vei ut fra møtet.

– Det er en matematikk som ikke går opp. Det er én tredjedel som vil støtte Hareide, men det blir bare stemt inn én av femten, sa en oppgitt Helleland.

– Skuffet

– Jeg er fornøyd med utfallet av veivalgsdiskusjonen hvor en tredjedel støtter Hareide, sier Inge Takle Mæstad, leder av Nye Stavanger KrF.

Han er mindre fornøyd med delegasjonsvalget.

– Det er skuffende. Akkurat nå er jeg skuffet. En tredjedel av årsmøtet her er skuffet. Mange medlemmer som står bak den en tredjedelen. Jeg synes det er synd at ledelsen og årsmøtet var mer tydelig på hvordan man kan gjøre dette på en mer representativ måte, sier Takle Mæstad.

Fylkesleder Oddny Helen Turøy oppfordret på forhånd årsmøtet til å ta hensyn til det store mindretallet i salen når delegater skulle velges. Etter valget sier hun til Dagen at hun skulle ønske at årsmøtet hadde vist mer raushet.

– Jeg skulle ønske vi hadde valgt flere på den andre siden. Det er viktig at mindretallet blir representert. Men det er flertallet som bestemmer, sier hun.

– Er Rogaland KrF splittet?

– Jeg opplever ikke at vi er splittet, men noen opplever seg som vinnere og andre som tapere. Vi må ta hensyn til at det er et mindretall som opplever at de ikke er hørt, sier hun.

Overveldende flertall

Årsmøtet stemte over tre resolusjoner om hvilken vei partiet skal velge.

91 stemte for regjeringen Solberg, 43 stemte for partileder Knut Arild Hareides råd om å ta partiet inn i regjering med Ap og Sp mens 4 delegater ville fortsette i opposisjon. Det tilsvarer 32 prosent støtte for Hareides valg og 68 prosent flertall for regjeringssamtaler med Høyre, Frp og Venstre.

Før debatten var det bekymring for at det ville bli en splittende og opprivende debatt. Fylkesleder Turøy sa til Dagen før møtet begynte at debatten har hardnet til.

– Vi skal tåle litt kvass debatt også. Men jeg håper at vi klarer å tenke at vi skal jobbe sammen etterpå også, så jeg håper det blir en saklig og god debatt.

Et flertall i debatten tok til orde for å gå inn i regjeringen Solberg.

– Mens Arbeiderpartiet kalte KrF kvinnefiendlteg og gufs for fortiden, stod Høie sammen med KrF i reservasjonsdebatten, sa Reid Ivar Dahl, leder av resolusjonskomiteen og første nestleder i Rogaland KrF.

Han viste til debatten om reservasjonsstriden hvor helseminister Bent Høie fra Høyre i en periode forsvarte legers reservasjonsrett. Han fortsatte:

– Når det gjelder Downsparagrafen, sa Hadia Tajik blankt nei på e-post. Mens Erna sa at vi må få slutt på tvillingabort, og hun åpnet for å forhandle om å fjerne downsparagrafen. For meg er ikke det lyden av ein statsminister som fortjener å bli kastet av KrF.

Abort preget debatten

Nettopp abortspørsmålet preget de mange innleggene for å gå inn i regjeringen Solberg.

Marie Ljones Brekke, Stavanger KrF hentet frem erfaringer fra skoledebatter.

– Ikke hadde jeg trodd jeg skulle stå her og snakke om at vi vurderer å bytte ut Erna med Jonas. Men det gjør vi. Jeg hadde som ungdomspolitiker ofte vondt i magen før skoledebatter, for vi i KrF ble latterliggjort av representanter på venstresiden. I abortspørsmål lager de ofte KrF som klovn. Det gjelder også i saker som gjelder Israel, ekteskap og familie. Det mangler venstresida grunnleggende forståelse for. Jeg opplever at det er vanskeleg at det skal kalles mine nærmeste venner i politikken.

Tidligere Kvitsøy-ordfører Ole Olsen tok frem kristendommens plass og næringslivets kår i samfunnet.

– Når ein kvitsøybu reiser til Stavanger i staden for å dra hummerteinen, er det alvorlig. Og det er alvorlig. Kristendommens plass i samfunnet er utrolig viktig. Vi må også skape verdier før vi bruker dem. Vi skal ikke skifte ut regjeringen vi har i dag, men vi skal gå inn og gjøre den enda bedre, sa han.

– Går feil vei

Delegatene som argumenterte for å gå til venstresiden, var bekymret for retningen på dagens regjering.

– Det går feil vei. De rike blir rikere. De fattige fattigere. Frp fremmer en mer og mer liberal ruspolitikk. Og så har vi asylpolitikken. Jeg går for Hareide. Vi går ikke i regjering med SV og Rødt. Det er ingen som har sagt det, men de kan bli støtteparti. La oss stå på Hareides side, sa Signe Nijkamp fra Sandnes KrF.

Tidligere KrF-statsråd og æresmedlem Einar Steensnæs rådet fylkesårsmøtet til å følge partileder Knut Arild Hareides råd om å gå til Ap og Sp.

– Noen sier de velger Erna (Solberg) fremfor Jonas (Gahr Støre). Det er en kraftig forenkling. For når du velger Erna, velger du også Fremskrittspartiet og Venstre. Det er tre blå partier som i mangt er på tvers med KrF, sa Steensnæs.

Maria Heskestad Lund fra Sandnes KrF fortalte at hun var en av de nyinnmeldte medlemmene, men at hun ikke har stemt KrF ved de to siste valgene.

– Olaug Bollestad og Knut Arild Hareide er i bunn og grunn enige. Spørsmålet er hva de vektlegger. Jeg ønsker at vi i KrF skal kjempe for våre viktige kjernesaker, men vi må gjøre det samtidig som vi går i rett retning.

– Dere vet mitt råd

Olaug Bollestad tok ordet i en lavmælt og innstendig oppfordring til fylkesårsmøtet før de gikk til avstemning.

– Dere vet mitt råd. Vi er ett lag. Vi har én politikk. Vi skal henge sammen før 2. november og etter 2. november. Det er det vi tror på som er det sentrale. Vi diskuterer veivalg og ikke partiledelse, sa hun.

– Når vi nå voterer, vet jeg at det blir et flertall for deg jeg står for. Tror jeg. Men prøv å tenk at det vi gjør her også skal ha en legitimitet etter landsmøtet. Det vil jeg legge tungt inn over oss. Det har vært mistanke om kupp både her og der. Vi skal ha legitimitet etterpå. Jeg ber dere tenke over det, sa hun i en innstendig bønn til fylkesårsmøtet.

Det ble foreslått en benkekandidat i tillegg til de 23 foreslåtte kandidatene. Det var Ole Olsen fra Kvitsøy.

Første del av årsmøtet ble viet til en omfattende debatt om hvordan delegatene skal velges. Siden alle gikk ut fra at det var flertall i årsmøtet for den blå siden, ble det fryktet at det bare skulle velges delegater som vil inn i regjeringen Solberg.

Et forslag om å legge om stemmereglene slik at det ble sikret et mindretall med delegater som vil gå til venstre, ble behandlet, men fikk ikke flertall.

Powered by Labrador CMS