Netanyahu avlyser migrantavtale

Mandag annonserte Israels statsminister at 16.000 afrikanske asylsøkere vil bli sendt til land i Vesten. I går avlyste han avtalen med FN etter massivt press.

Publisert Sist oppdatert

Kontoret til Benjamin Netanyahu opplyste mandag at Israel hadde inngått avtale med FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) om å sende flere tusen afrikanske asylsøkere som oppholder seg i Israel, videre til land i Vesten i stedet for å returnere dem til hjemlandet eller deportere dem til andre afrikanske land.

Avtalen innebar også at like mange innvandrere skulle få midlertidig opphold i Israel.Men sent samme dag sa Netanyahu at avtalen ikke vil tre i kraft ennå, selv om han allerede hadde signert den.

Lille Afrika

Han opplyste at han først ville snakke med innbyggerne sør i Tel Aviv, et område hvor flertallet av migrantene har bosatt seg. Området blir ofte omtalt som «Lille Afrika» og mange innbyggere har i lengre tid klaget på økt kriminalitet og bedt regjeringen ta grep.

– Jeg vil snakke med representanter for innbyggerne før jeg ser på avtalen igjen, skrev han på Facebook, og opplyste om at møtet vil finne sted tirsdag morgen.

Ifølge israelske medier har Netanyahu siden mandag vært utsatt for hardt press fra høyresiden i eget parti og fra flere av koalisjonspartnerne, om ikke å gjennomføre avtalen. Ved lunsjtider tirsdag ga han etter.

Tidligere på dagen kritiserte utdanningsminister Naftali Bennet (Jødisk Hjem) Netanyahu i sterke ordelag og sa at det ikke var nok å sette avtalen på vent. Han krevde at den ble kansellert umiddelbart. Avtalen med FN kom overraskende på koalisjonspartnerne.

Flertallet av de afrikanske migrantene kommer fra de krigsherjede landene Sudan og Eritrea, og mange av dem oppgir at de er asylsøkere. Israel på sin side mener at et stort flertall egentlig er arbeidsinnvandrere, og myndighetene har hittil understreket at de ikke har noen forpliktelse til å gi dem opphold.

Mens avtalen med FN ville ført til at nær halvparten av de rundt 35.000 afrikanske innvandrerne ville forlatt Israel, blir landet nå tvunget til fortsatt å gi dem opphold. Planen om å deportere dem til land som Rwanda og Uganda, har vist seg å være umulig å gjennomføre.

Lovpriste avtalen

Del én av avtalen med FN gikk ut på at rundt 16.000 afrikanske innvandrere skulle sendes til flere vestlige land som er villig til å bosette dem. Ifølge israelske myndigheter skulle avtalen med FN gjennomføres i løpet av de fem neste årene.

I en uttalelse fra kontoret til statsminister Benjamin Netanyahu mandag het det at Israel har kommet fram til en avtale med FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) som er «uten sidestykke».

Blant landene som Netanyahu nevnte som mottakerland, var Canada, Tyskland og Italia. Ifølge The Times of Israel opplyser andre kilder at også USA og Sverige var blant land som ekunne være villige til å ta imot afrikanske flyktninger fra Israel.

UNHCR sa på sin side at det var inngått en avtale med Israel, men nevnte ingenting om hvilke land som skulle ta imot asylsøkerne. En talsmann for det tyske innenriksdepartementet sier at tyske myndigheter ikke har kjennskap til planer om at afrikanske asylsøkere skulle sendes fra Israel til Tyskland.

Venstresidens plan

Del to av avtalen gikk ut på at flertallet av de gjenværende afrikanske innvandrerne skulle få midlertidig opphold i Israel. Planen var at de skulle bosettes i områder utenfor Tel Aviv, samtidig som de fattige områdene sør i Tel Aviv skulle rehabiliteres.

– Dette er den beste løsningen som går an å få til, sa Benjamin Netanyahu til israelske medier mandag.

Planen var identisk med forslag fra den israelske venstresiden, forslag som regjeringen konsekvent har avvist å behandle.

I februar intervjuet Dagen knessetrepresentant Michal Rozin (Meretz) som var enig i at noe må gjøres i det sørlige Tel Aviv.

– Jeg har hatt kontakt med kibbutzbevegelsen og byggenæringen, og til sammen har disse sagt at de kan ansette 15.000 av immigrantene dersom disse er villige til å flytte på seg. Jeg har lagt frem denne planen i Knesset, men det har vært null respons fra regjeringen, sa hun til Dagen.

Powered by Labrador CMS