Netanyahu leder an i israelsk hyllest av Pence

– Ingen tidligere visepresident har vist større forpliktelse overfor Israel, sier den israelske statsministeren.

Publisert Sist oppdatert

USAs visepresident, Mike Pence, avsluttet i går et tre dager langt opphold i Israel med besøk til Vestmuren og Holocaust-museet Yad Vashem i Jerusalem. Et planlagt besøk på Vestbredden ble avlyst etter at palestinernes president Mahmoud Abbas nektet å møte ham.

I sin tale til nasjonalforsamlingen Knesset forsvarte Pence beslutningen om å flytte ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem. Han opplyste at den vil bli åpnet allerede mot slutten av 2019, vesentlig tidligere enn antatt.

Han betegnet dessuten atomavtalen med Iran som en katastrofe og sa at Trump-administrasjonen ikke lenger vil rette seg etter den, med mindre den blir «fikset». Til medlemmene av Knesset sa Pence at USA er innstilt på å sette i verk effektive og varige begrensninger på Irans atom- og rakettprogram.

Varm velkomst

Da Netanyahu introduserte Mike Pence, sa han at det var passende at Pence var den første amerikanske visepresident som talte til den israelske nasjonalforsamlingen, for «ingen tidligere visepresident har vist større forpliktelse overfor Israel».

I introduksjonen viste Netanyahu til at Pence i løpet av sine 12 år i Kongressen konsekvent støttet den jødiske staten. Han var en av lederne for Congressional Israel Allies Caucus, som tilsvarer Israels Venner på det norske Stortinget, og han var med i en gruppe i Kongressen som arbeidet mot antisemittisme.

Netanyahu sa også at Pence i sin tid var en tydelig støttespiller for Israels bygging av sikkerhetsbarrieren, han ga flere ganger uttrykk for at USA burde flytte ambassaden til Jerusalem, og han tok til orde for kutt i støtten til UNRWA, FN-organisasjonen som arbeider blant palestinske flyktninger.

Skjelte ut Pence

Representanter fra de arabiske partiene i den israelske nasjonalforsamlingen boikottet på sin side Pences besøk. Før Pence fikk startet talen sin, ble han avbrutt av arabiske representanter som stormet inn i salen med bannere med påskriften «Jerusalem er palestinas hovedstad».

Flere av dem skjelte ut Pence før de startet en pipekonsert.

Statsminister Benjamin Netanyahu kalte protestene en skam. Han og de fleste representantene i Knesset ønsket Pence velkommen med lang applaus som overdøvet protestene.

Etter kort tid ble de arabiske representantene fjernet av vakter. Knessetpresident Yuli Edelstein sa fra om at de ikke fikk komme tilbake i løpet av sesjonen.

– Gave til ekstremister

Pence oppfordret palestinerne til å vende tilbake til forhandlingsbordet og sa at fred bare kan nås gjennom dialog. Visepresidenten forsikret at USA aldri vil tillate at Israels sikkerhet blir truet.

Pences budskap ble avvist i Ramallah. I en uttalelse fra Palestinas frigjøringsorganisasjon (PLO) omtales hans tale som «messiansk» og «en gave til ekstremister».

– Pences messianske gave er en gave til ekstremister og viser at den amerikanske administrasjonen er del av problemet og ikke løsningen. Hans budskap til resten av verden er klart: Bryt internasjonale lover og resolusjoner og bli belønnet av USA, sier PLOs generalsekretær Saeb Erekat.

Opposisjons-støtte

Representanter for israelske opposisjonspartier gir på sin side støtte til Pence.

– Vi gratulerer Pence med hans besøk i Israel og i Knesset. Han skal vite at ikke bare regjeringen, men også opposisjonen gleder seg over besøket hans. Pence er en av Israels beste venner og en veteran i kampen mot boikottbevegelsen. Han fortjener at vi setter pris på det han har utrettet, sa Yair Lapid, fra sentrumspartiet Yesh Atid.

Han la til at det er skuffende at Abbas og de palestinske myndighetene boikotter den ­amerikanske visepresidenten.

– De foretrekker igjen å være ofre istedenfor å ha en konstruktiv holdning, sa Lapid, ifølge nyhetstjenesten Arutz Sheva.

Rundreise

Pence innledet sin rundreise i Midtøsten i Egypt, der både muslimske og kristne ledere avlyste møter med ham i protest mot Trumps Jerusalem-utspill.

Søndag besøkte han Jordan, der kong Abdullah advarte ham mot følgene av beslutningen om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad og flytting av USAs ambassade dit.

– USA er nødt til å gjenoppbygge tilliten etter beslutningen, uttalte kongen.

Abbas i Brussel

Samme dag som Pence talte i Knesset, dro Abbas til Brussel. Der møtte han EUs utenrikssjef Federica Mogherini til lunsj.

Abbas oppfordret EUs medlemsland om så raskt som mulig å gi offisiell anerkjennelse til staten Palestina. Dette er på ingen måte i strid med målet om å få i gang igjen fredssamtalene, argumenterte han.

– Det vil tvert imot oppmuntre det palestinske folk til å fortsette å håpe og vente på fred, sa Abbas.

Kun ni av EUs 29 medlemmer har anerkjent Palestina som stat.

Powered by Labrador CMS