Netanyahu: Mesterpolitiker kjempet til siste slutt
Benjamin Netanyahu ble til slutt utmanøvrert som Israels statsminister etter å ha ledet den jødiske staten i tolv år på rad.
71-åringen med kallenavnet Bibi, har klamret seg til makten gjennom flere alvorlige konflikter og langvarig politisk uro, til tross for at han er tiltalt for bedrageri, bestikkelser og tillitsbrudd.
Men ved valget i mars gikk det igjen dårlig da han i fjerde forsøk på under to år nok en gang mislyktes i å få det flertallet han måtte ha for å holde seg unna retten.
Til slutt ble motbakken for bratt for den kompromissløse politikeren, som hittil har greid å overbevise velgerne om at bare han kan sikre Israel mot farlige trusler som Iran og militante palestinere.
Kunngjøringen fra tidligere allierte og like kompromissløse Naftali Bennett om at han går i koalisjon med sentrumspolitikeren Yair Lapid, gjorde slutt på hans styre, det lengste i Israels historie.
Netanyahu har ikke nølt med å lange ut mot Bennett og Lapid og kaller koalisjonen deres en fare for Israels sikkerhet.
Sionistisk arv
Netanyahus far var en historiker som var aktiv i høyreorienterte sionistgrupper. Denne ideologiske arven har bidratt til å forme hans politiske karriere.
I en tale til Verdens holocaustforum i fjor sa han at det jødiske folk «alltid må ta på alvor trusler fra dem som søker å utrydde oss».
Han manet israelerne til «å konfrontere alle trusler, selv når de er små, og framfor alt alltid å ha makt til å forsvare oss selv».
Netanyahu, røslig, med rusten stemme og sølvfarget hentesveis, som innimellom bevilger seg en sigar, har to sønner med kona Sara og en datter fra et tidligere ekteskap.
Oppvokst dels i USA
Broren Yonatan var den eneste israelske soldaten som ble drept i kommandoraidet for å befri gisler på et kapret fly i Entebbe i Uganda i 1976. Det merket ham for livet.
Han vokste opp delvis i Israel og delvis i USA, der han fikk sin utdannelse på det prestisjefylte Massachusetts Institute of Technology (MIT).
Flytende amerikansk engelsk gjorde ham til et populært intervjuobjekt på amerikansk TV, der han forsvarte Israel gjennom 80- og 90-tallet. Det bidro til at han ble kjent både hjemme og ute.
Yngste statsminister
Han var skeptisk til Oslo-avtalen, ble leder for Likud i 1993 og ble i 1996 Israels yngste statsminister noensinne, 46 år gammel.
Han tapte makten i 1999, men gjenvant den ti år senere og har aldri siden gitt slipp på den, trass i at han er den første israelske statsministeren som er tiltalt mens han ennå styrte landet.
I senere år har han lyktes med historiske avtaler om normalisering med fire arabiske land, og han sto for verdens mest vellykkede vaksinasjonskampanje mot koronaviruset.
Bred koalisjon mot ham
Men han har møtt økende motstand mot sin økonomiske politikk, og han har ikke engasjert seg i fredssamtaler av betydning med palestinerne, som er provosert av den kraftige utvidelsen av ulovlige bosetninger på Vestbredden i hans tid ved makten.
Den siste politiske utviklingen, med en koalisjon mot ham som spenner fra venstresiden til krefter til høyre for ham selv, med arabisk støtte, følger etter flere uker med økende spenning mellom Israel og palestinerne, som toppet seg med den elleve dager lange Gaza-krigen.
I konflikt med allierte
Netanyahu, som lenge har kalt seg selv Mr. Sikkerhet, har ofte advart mot trusselen fra Hizbollah i Libanon og deres støttespiller Iran, et regime han kaller den største trusselen mot det jødiske folk siden Nazi-Tyskland.
Å hindre Iran i å utvikle atomvåpen har vært en sentral del av hans utenrikspolitikk. Men dermed har han også kommet i konflikt med noen av landets viktigste allierte.
I en omstridt episode talte han til Kongressen i Washington i 2015, uten å ha blitt invitert av president Barack Obama, og brukte plattformen til å fordømme Obamas atomforhandlinger med Iran.
(©NTB)