Netanyahu sier nei til nye boliger på Vestbredden
Israels planer om å bygge 24.000 nye boliger på Vestbredden er avlyst. Det opplyser statsminister Benjamin Netanyahu i en offisiell erklæring.
Netanyahu begrunner avgjørelsen med at kritikken som byggeprosjektet vil vekke i andre land, vil gjøre det vanskeligere for Israel å påvirke verdenssamfunnet til å si nei til en atomavtale med Iran.
Byggeplanene skal ha blitt utarbeidet av Israels boligminister Uri Ariel, som nå synes å ha fått en offentlig irettesettelse av Netanyahu. Statsministeren er vanligvis svært positiv til bygging av bosetninger på den okkuperte Vestbredden, men denne gangen ser det ut som om det har vært en dårlig samordning mellom ham og boligministeren.
- Avsporing
«Verdens oppmerksomhet må ikke bli avsporet fra det viktigste målet: å hindre at Iran oppnår en avtale som gjør at landet kan fortsette sitt kjernefysiske militære program,» heter det i uttalelsen fra Netanyahu.
Israel frykter at Iran er i ferd med å lage en atombombe og er svært skeptisk til forhandlingene som foregår mellom verdens stormakter og presteregimet i Teheran. Israel er sterkt imot at verdenssamfunnet lemper på sanksjonene mot Iran.
Erklæringen fra Netanyahus kontor ble sendt ut etter at palestinernes president Mahmoud Abbas advarte om at fredsforhandlingene med Israel vil være over hvis planene ikke blir droppet.
Han skal ha innkalt palestinske ministre til et hastemøte der «alle alternativer lå på bordet», samtidig som han truet med å bringe saken inn for FN.
USA-motstand
Det nye prosjektet var ikke offentlig kjent før avisen Haaretz og fredsbevegelsen Peace Now omtalte det tirsdag.
USAs utenriksminister John Kerry uttrykte i forrige uke sterk bekymring for Israels bosetningspolitikk i de okkuperte palestinske områdene. I forrige uke besøkte han Israel og Vestbredden i et forsøk på å blåse nytt liv inn i fredsforhandlinger mellom Israel og palestinerne, som så langt synes å stå i stampe.
Bygging av bosetninger på Vestbredden og i Øst-Jerusalem regnes av de fleste land for å være ulovlig og i strid med folkeretten. De mange israelske bosetningene har gjort at palestinernes drøm om en egen selvstyrt stat synes stadig vanskeligere å gjennomføre i praksis. (©NTB)