Netanyahu ut mot «overtroiske oppfatninger» om koronavaksinen
Koronavaksineringen i Israel går ikke like fort i februar som i januar. Myndighetene skylder på konspirasjonsteorier som gjør folk skeptiske.
Israel antas å være landet i verden med høyest andel vaksinerte så langt. Over 44 prosent av israelske borgere har fått minst én dose av vaksinen til Pfizer og Biontech.
Men tempoet er gått noe ned i februar, med litt over 106.000 doser satt per dag. I januar var tallet over 127.000.
Statsminister Benjamin Netanyahu sa i forrige uke hva han mener er et hovedproblem: – Falske nyheter og overtroiske og noen ganger ondsinnede oppfatninger som plantes i befolkningen og på internett.
Fjernes fra sosiale medier
For å slå tilbake konspirasjonsteorier og desinformasjon, har det israelske helsedepartementet opprettet et «kommandosenter» som følger med i sosiale medier.
Her sitter det folk som overvåker meldinger på hebraisk, arabisk, russisk, engelsk og flere andre språk. De er logget på Facebook, Twitter, Instagram og Telegram, og staben skal utvides i løpet av de neste dagene.
Finner de åpenbar desinformasjon, kontaktes justisdepartementet – som så forsøker å overtale det aktuelle sosiale mediet til å fjerne påstandene.
I tillegg samarbeider helsedepartementet med leger og religiøse ledere for å unngå at feilaktige oppfatninger sprer seg. Ett eksempel er en påstand om at vaksinen fører til ufrivillig barnløshet.
Flere typer skepsis
Men helsemyndighetene har en vanskelig oppgave siden ulike grupper av befolkningen er skeptiske av ulike grunner.
* Blant ultraortodokse jøder blir konspirasjonsteorier spredt av populære religiøse ledere.
* Palestinere med israelsk statsborgerskap – omtalt av myndighetene som israelske arabere – har generelt lav tillit til myndighetene. Denne gruppen utgjør omtrent 20 prosent av Israels befolkning.
* Mange unge israelere frykter ikke å bli alvorlig syke og er derfor mindre interessert i vaksinen.
Plakater og influensere
For å nå fram til de ulike gruppene, forsøker myndighetene seg med forskjellige strategier.
I en forstad til Tel Aviv er DJ-er leid inn for å skape partystemning på sentre der unge israelere kan vaksinere seg. Også influensere er hyret inn for å oppfordre folk til å ta vaksinen.
Siden mange ultraortodokse i liten grad bruker internett, blir informasjon i disse miljøene spredt via plakater som henges opp. Helsemyndighetene henger opp informasjonsplakater, for å motvirke effekten av konspirasjons-plakater.
Israelske museer, biblioteker og konsertsteder skal etter planen åpne i løpet av måneden. Men kun for dem som er vaksinert, ifølge myndighetene.
Palestinere må vente
Innsatsen er imidlertid omstridt i miljøer der tilliten til helsemyndighetene er lav. Vaksinemotstanderen Avishai Matia har gått hardt ut mot store sosiale medier som har suspendert kontoene hans.
Matia er én av flere vaksineskeptikere som hevder vaksinen til Pfizer og Biontech i praksis testes på den israelske befolkningen. Realiteten er at vaksinen er testet tidligere og godkjent for nødbruk også i en rekke andre land.
Israel har ellers fått kritikk for antallet vaksinedoser landet har sendt til Vestbredden. Myndighetene i Israel har vist til Oslo-avtalene fra 1990-tallet og mener at det er de palestinske selvstyremyndighetene som må sørge for vaksinering av sin befolkning.