Statsminister Benjamin Netanyahu vinker til sine tilhengere i Likuds partihovedkvarter i Tel Aviv natt til onsdag. Foto: Nir Elias / Reuters / NTB scanpix

Netanyahu vil starte regjeringsforhandlinger

Både statsminister Benjamin Netanyahu og utfordreren Yitzhak Herzog vil danne ny israelsk regjering. Eksperter mener Netanyahu ligger best an.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg vil gjøre alt som står i min makt for å danne en nye regjering med en sosial profil, sa Herzog i en tale til sine tilhengere i Tel Aviv tirsdag kveld.

Samtidig varsler statsministeren at han allerede har invitert ledere for andre høyrepartier til samtaler for å danne en ny koalisjonsregjering så raskt som mulig.

– Vi oppnådde en stor seier for nasjonalistene, under ledelse av Likud, sa Netanyahu i en tale i sitt valgkamphovedkvarter noen timer etter at valgdagsmålingene ble offentliggjort.

Ifølge en av målingene får Netanyahus Likud og Yitzhak Herzogs valgforbund Sionistunionen 27 mandater hver, mens en annen måling gir Likud 28 mandater, ett mandat mer enn utfordrerne.

– Det er ingen tvil om at det er høyresiden som har vunnet, men man trenger 61 mandater for å sikre et flertall. Det gjenstår med andre ord ganske tøffe koalisjonsforhandlinger, sier Midtøsten-forsker og stipendiat Marte Heian-Engdal ved Universitetet i Oslo til NTB.

Framgang for Likud

Sammenlignet med de siste målingene som ble gjort før valgdagen, der Sionistunionen har ledet, gjorde Likud det bedre enn ventet. I en Twittermelding kaller Netanyahu det en stor seier.

– Mot alle odds: en stor seier for Likud, en stor seier for den nasjonale leiren ledet av Likud og en stor seier for det israelske folk, skriver Netanyahu.

Men Israels nåværende statsminister har harde forhandlinger i vente.

– Netanyahu har trolig brukt valgkampen til å skape avtaler med blant andre sentrumhøyrepartiet Kulanu, som er en avstikker fra Likud. Kulanus leder, Moshe Kahlon, som kan bli avgjørende for blokkene, vil nok selge sin støtte dyrt, mener Heian-Engdal.

Anti-Netanyahu-stemmer?

Herzog leder Arbeiderpartiet og det nye valgforbundet Sionistunionen. Her inngår også sentrumspartiet Hatnuah, som ledes av tidligere utenriksminister Tzipi Livni.

– Herzog har det om mulig verre enn Netanyahu. Han trenger støtte fra sentrumspartiet Yesh Atid og de ultranasjonalistiske partiene. Problemet er bare at ultranasjonalistene vil nekte å sitte i regjering med Yesh Atid, sier Heian-Engdal.

Hun trekker fram at en mulig ulempe for Herzog er at mange stemte på ham som statsministerkandidat hovedsakelig fordi de ikke ønsker en nye periode med Netanyahu som statsminister.

– Det skaper imidlertid et stort problem for Herzog fordi stemmene ikke egentlig representer en støtte til ham eller Sionistunionens politikk, sier Heian-Engdal.

Arabisk fellesliste

Den arabiske Felleslisten blir tredje størst i Knesset, ifølge valgdagsmålingene. Alliansen er en nykommer ved årets valg og består av tre arabiske partier og Israels gamle kommunistparti, det jødisk-arabiske Hadash.

De har tidligere gjort det klart at de vil støtte Sionistunionen i eventuelle regjeringsforhandlinger, men at partiene ikke vil inngå i regjeringen.

– Herzog har sagt seg villig til å gi en ministerpost til Felleslisten. Men det vil bli en koalisjonsregjering med store, interne intriger. Det eneste de har felles er at de vil kvitte seg med Netanyahu, sier Heian-Engdal.

De offisielle valgresultatene er ventet først onsdag morgen.

Innlegg av Dagen.

Powered by Labrador CMS