STÅR BAK: Alexis Lundh, leder for heltfri.net er en av de som står bak nettsiden.

Nettside om seksualitet møtt med krass kritikk: – Problematisk, skriver Oslo-biskop

Ni kristne organisasjoner lanserte nylig en ny nettside om identitet og seksualitet. Kritikken har ikke latt vente på seg.

Publisert Sist oppdatert

I en kronikk i Vårt Land kaller Oslo-biskop Kari Veiteberg nettsidens undervisning «tilsynelatende bibelsk basert», og slår fast at problemet er at ressursene om homofili og ekteskap «hardnakka held fast på at ekteskapet berre er mellom kvinne og mann».

Hun mener også det er problematisk at undervisningsressursen underforstått slår fast at seksuelt samliv før ekteskapet er mot Guds ord.

Biskopen skriver til slutt at hun ikke kan anbefale opplegget til bruk i Den norske kirke. «Det skadar meir enn det byggjer opp, og det driv ikkje til Kristus», konkluderer hun.

Skal gi ungdomsledere frimodighet

Undervisningen består av et ressurshefte, seks videoer og spørsmål knyttet til hvert tema. Nettsiden er et samarbeidsprosjekt mellom Normisjon og Acta - barn og unge i Normisjon, Misjonssambandet og Misjonssambandet Ung, Indremisjonsforbundet og ImF-ung, Tro & Medier, Laget (NKSS) og Ungdom i Oppdrag (UiO).

Identitetogseksualitet.no skal «gi ungdomsledere og kristne ledere frimodighet til å samtale med tenåringer om disippelskap, seksualitet, homofilt samliv, porno og grenseoverskridende adferd.»

Var forberedt på kritikk

Alexis Lundh, leder for heltfri.net og en av de som står bak nettsiden, sier til Dagen at de har fått mange positive tilbakemeldinger på undervisningen.

– Jeg ser at flere skriver i kommentarfelt at et slikt undervisningsopplegg har vært etterlengtet. Det er veldig hyggelig.

STYRELEDER: Sverre Elgvin Lied er styreleder i Frimodig kirke.

En av dem som er positive, er Sverre Elgvin Lied, styreleder i Frimodig kirke. Han har kikket kjapt gjennom noen av filmene og han nøler ikke med å anbefale nettsiden – særlig for kristne ledere som jobber med ungdom.

– I hele bredden av det kristne landskapet har vi altfor lenge vært passive og usikre på hvordan vi skal adressere disse spørsmålene, og så må ungdom finne svar andre steder. Men vi kan ha tillit til at evangeliet er gode nyheter og gir gode rammer for livet. Dette er en god begynnelse på å utvikler flere frimodige og gode ressurser, sier han.

Forberedt på kritikk

Men det er også flere som har ytret seg kritisk mot nettsiden. En av dem er altså biskop Kari Veiteberg.

Lundh forteller at de var forberedt på kritikk, men at han likevel er overrasket over at Oslo-biskopen ikke vil anbefale opplegget til bruk i Den norske kirke.

– Det er krevende, men det sier vel noe om at rommet for at det finnes to syn på ekteskapet i DNK ikke er reelt. Det har jeg selv erfart, sier han.

Dagen har vært i kontakt med Veiteberg for kommentar, men hun var på visitas onsdag. Hun skriver i en kort kommentar til Lundh at «Alle som vil gifte seg i DNK skal få muligheten til det. Det er det ett syn på».

Dårlig gjort

Åste Dokka, kommentator i Vårt Land, skriver at «problemene med rådene som gis i filmene ikke først og fremst er at de er urealistiske, men at de ikke er gode.» Hun skriver videre at «det er dårlig gjort å be ungdommen bære dette for Kristi skyld, når det finnes så mye annet tungt som trenger bæring.»

KOMMENTATOR: Åste Dokka er kommentator i Vårt Land.

– Legger dere for store byrder på de unge med undervisningen dere gir, Lundh?

– Det er dette vi tror på. Hvis vi skal endre på det, så tror vi jo noe helt annet. Vi er ærlige på at idealene våre er noe vi ikke alltid lever opp til. Det er her evangeliet er på sitt beste og vakreste. Jesus møtte mennesker i deres sorg og smerte, men han vek ikke fra idealene eller sin intensjon ved at vi er skapt av Gud. Jeg tenker på ingen måte at vi skal holde noe tilbake, men jeg har forståelse for at undervisningen vi gir ikke passer inn i samfunnet.

Lite ydmyk

Solveig Gjesdahl, generalsekretær i Skeivt Kristent Nettverk, sa i et intervju med Vårt Land at hun opplever at filmen presenterer en fasit og er lite ydmyk og lyttende mot de menneskene undervisningen handler om.

– Har dere hatt homofile og lesbiske i referansegruppen?

– Mennesker med tiltrekning til samme kjønn har lest de ulike manusene. Det ligger i kortene at det ville vært unaturlig å hente inn Skeivt Kristent Nettverk i en slik referansegruppe, fordi de har et totalt annet ståsted enn oss, sier Lundh.

– Det vi presenterer er ikke nye tanker

Ungdom i oppdrag er en av ni organisasjoner som står bak nettstedet identitetogseksualitet.no. Nestleder Ann-Helen Sperrud forteller at grunnen til at de ble med, var ønsket om å formidle en seksualitet som er bygget på den tradisjonelle kristne forståelsen.

– Det står vi på, og det vil vi formidle i en verden som sier så mye annet.

– Hvilke tilbakemeldinger har dere i UIO fått fra folk i egen organisasjon?

– Ingen foreløpig. Det skyldes nok at det er mange som ikke har sett det ennå.

MISJONSLEDER: Ann-Helen Sperrud er nestleder i Ungdom i Oppdrag.

Sperrud reagerer på kritikk i retning av at rådene de gir er «farlige».

– Det vi presenterer er ikke nye tanker, og det er ikke farlig å hevde noe som kirken har hevdet i 2000 år. Å bruke Bibelen som øverste norm for seksualetikk tror vi fører til gode grenser. Det gir hjelp til å sette grenser i en verden som er grenseløs, og det hjelper mennesker å holde på sitt «nei».

Sperrud legger til at hun tror det er en sunn ting i «en verden som roper på at man skal si ja og teste ut alt».

Fremstår som en viktig ressurs

Erik Andreassen, pastor og daglig leder i Oslo misjonskirke Betlehem, skriver i en e-post til Dagen at han ikke har hatt anledning til å se grundig på helheten i undervisningen, og at han ikke har sett filmene.

Han har tidligere skrevet boka Kropp, som et bidrag til samtalen om kropp og seksualitet i kristne miljø.

PASTOR: Erik Andreassen er pastor og daglig leder i Oslo misjonskirke Betlehem.

Han mener at nettsiden umiddelbart fremstår som en viktig ressurs for ungdomsledere som ønsker å formidle en klassisk, konservativ forståelse av seksualitet.

– Jeg kan bare ane hvor mye arbeid som ligger bak, skriver han.

Bærekraftig og realistisk løsning?

Pastoren mener også at det står verdifulle ting på temasiden om homofilt samliv, som har blitt kritisert av flere. Andreassen sitter likevel igjen med noen spørsmål.

Han spør blant annet om forfatterne har tatt Paulus på alvor når de skiller mellom følelser og praksis når det gjelder homofili.

– Eller er det en moderne konstruksjon vi har laget for å kunne klare å leve med hvor avvisende Paulus faktisk er, spør han.

Nettsiden, hevder han, har det som et viktig premiss at Paulus kjente til trofaste, homofile forhold som ligner det vi kjenner i dag som homofilt samliv.

Han spør videre: «I hvilken grad har vi vært villig til å ta inn over oss alt det ved antikk likekjønnet sex, hvordan dette ble både forstått og praktisert, som ikke ligner på de fenomen vi i dag står ovenfor?»

Andreassen peker videre på løsningen som han mener nettsiden presenterer for kristne homofile: «et sølibatært liv, at vi andre går sammen med dem i smerten, og at vi blir bedre på å gjøre fellesskapene våre til en storfamilie som lever livene sine sammen.»

– I hvilken grad er dette en vei som har vist seg bærekraftig og realistisk, spør Erik Andreassen.

– Vi anerkjenner smerten

Alexis Lundh har blitt forelagt spørsmålene og henviser til ressursheftet i fordypningen som kan lastes ned.

– Denne teologiske tilnærmingen er noe vi vil avvise. Vi anerkjenner samtidig smerten dette vil kunne medføre, men ser også at mange kristne med tiltrekning til samme kjønn etterlever dette, skriver han.

Powered by Labrador CMS