Ni fylkesledere åpner for homofilt ekteskap
Ni av sytten fylkesledere i KrFU mener at ungdomspartiet må godta ekteskap for homofile. Fem fylkesledere går også inn for adopsjon for homofile.
I går skrev Dagen at KrFU-leder Emil André Erstad fikk kritikk fra fem fylkesledere for sitt utspill i NRK om å gå inn for homofilt ekteskap og adopsjon.
Nå sier også fylkesleder i Sogn og Fjordane KrFU, Solveig Økland, at hun er uenig i Erstads anliggender.
- Bibelen er klar på at ekteskapet skal være mellom en mann og en kvinne. Jeg synes ikke at KrF og KrFU bør legge ned kampen for å reservere ekteskapsloven, sier Økland til Dagen.
Mange usikre
Emil André Erstad innrømmer at han ikke er sikker på om han har et flertall bak seg i ungdomspartiet.
- Mange har ikke tatt standpunkt, og det er hovedgrunnen til at jeg løftet saken i min tale på KrFUs lederkonferanse i helgen, sier Erstad.
Han fortalte da at han ville gå ut i media med saken. Nå får han støtte fra elleve av sytten fylkesledere for å starte debatten.
Syv av fylkeslederne ønsket tirsdag debatten velkommen i en pressemelding. Erstad fikk da støtte fra sitt eget fylkeslag Hordaland, samt Akershus, Buskerud, Nord-Trøndelag, Troms, Hedmark og Østfold.
- I dagens politiske klima er det urealistisk å reversere ekteskapsloven, og det er dermed ikke der vårt fokus bør være, sier Eivind Skår i Hordaland KrFU til Dagen.
Nå sier også fylkeslederne i Nordland, Vestfold, Aust-Agder og Telemark til Dagen at de ønsker en debatt om homofiles rettigheter.
Åtte for ekteskap
Så langt er ni av fylkeslederne også enige i å frede ekteskapsloven og la homofile gifte seg. Det er Nordland, Østfold, Buskerud, Troms, Akershus, Vestfold, Hordaland, Telemark og Nord-Trøndelags fylkesledere.
- Men jeg er ikke helt sikker på om dette er et godt tidspunkt å ta denne debatten på nå, sier Reid Arne Teigen i Telemark KrFU.
- Jeg mener at man kan åpne for homofilt ekteskap fordi dette handler om å regulere samlivet mellom to mennesker, sier Sunniva Skogan i Troms KrFU.
Hun synes at det er noe vanskeligere å ta standpunkt for eller mot homofil adopsjon.
- Fordi det da dreier seg om flere enn de to som ønsker å inngå i et ekteskap. Barnas beste må ligge til grunn ved adopsjon. Jeg mener at en mor og en far er det beste man kan gi et barn, sier Skogan.
Fire for adopsjon
Det er kun de fem fylkeslederne i Nordland, Østfold, Vestfold, Buskerud og Nord-Trøndelag som personlig har bestemt seg for at partiet bør la homofile adoptere.
- Homofile par kan ta like godt vare på et barn som heterofile. Og da å bruke «best for barnet»-argumentet er og har alltid vært for tynt, sier Susanne Nedregård i Buskerud KrFU.
- KrF og KrFU burde åpne for homofil adopsjon og ekteskap. Dette fordi at alle folk skal ha lik rett. Folk er like mye verdt om de er homofile eller ikke, sier Anders Salamonsen i Nordland KrFU.
Assistert befruktning
Han er også den eneste som er positiv til å åpne for assistert befruktning til homofile.
- Dette blir jo det samme som med en vanlig familie som ikke kan få barn. Hvorfor skal de få lov og ikke et homofilt par? Derfor mener jeg homofile også kan få assistert befruktning, sier Salamonsen.
Det er ikke Elfrida Vikdal i Nord-Trøndelag KrFU med på.
- Vi har en streng politikk på assistert befruktning uansett om det er homofile par eller ikke. Det handler om at et barn skal ha rett til å kjenne sin biologiske mor og far, sier Vikdal.
Fylkeslederne i Hedmark, Aust-Agder og Hordaland avventer debatten før de tar stilling til homofilt ekteskap og adopsjon.
DAGEN