NORGESVENN: Nicky Cruz har vært mange ganger i Norge. Bildet er fra et besøk i Sarons Dal i 1997.

Nicky Cruz’ knivskarpe budskap

Nicky Cruz (75) kom ikke som museumsobjekt, men som en sann evangelist som utfordret til full Jesus-overgivelse. Se møtene fra Sarons Dal i opptak her.

Publisert Sist oppdatert

De fleste norske tenåringer aner knapt noe om legenden Nicky Cruz – men alle som var i salen i Sarons Dal fredag formiddag vet nå veldig mye mer.

Cruz la ikke noe imellom da han fortalte sin livshistorie og til slutt inviterte de frafalne tilbake og de ikke-troende til frelse.

Mimrefaktor

Nicky Cruz var nærmest en stjerne i kristen-Norge i 1970-åra da han besøkte steder som Jesusfestivalen i Molde, Sarons Dal og andre stevner. Han reiste sammen med Troens Bevis-leder Aril Edvardsen, mannen som skal ha tatt ham i Norge. Alle som var unge kristne på 70-tallet kjente godt til Cruz, men tider har henrullet.

– En del av dere vet kanskje ikke hvem jeg er, men noen har sett filmen «Korset og springkniven». Da vet dere det, sa han.

– Han var veldig stor, husker Jørgen Aass, en av flere sentrale skikkelser i Guds Fred-miljøet i Oslo som var viktig i datidens Jesus-bevegelse. Men Aass mener Cruz den gangen mest holdt seg til pinsesammenhenger her til lands.

– Aril reiste med ham og introduserte ham for Norge, sier stevnesjef Sten Sørensen i Sarons Dal. Lite var derfor mer naturlig enn at Cruz vendte tilbake til Kvinesdal og Sarons Dal i sommer, mange år etter sitt forrige besøk her, og mange vil kunne mimre fram gode minner om Cruz.

– Sterk appell

– Men det er det at han er evangelist som gjør at han er invitert. Han har alltid hatt en sterk appell, sier stevnesjef Sørensen til Dagen.

Han mener hundretusener må ha lest «Korset og springkniven», og enda flere har fått med seg historien gjennom filmatiseringen av boka.

– Generasjonen som vokste opp med hans dramatiske historie, har aldri glemt ham. Mange har spurt hvor han er og hva han gjør, forteller han.

Cruz besøkte i fjor pinsemenigheten Filadelfia i Vennesla.

– Det slo veldig an, og noen i staben hos oss hørte ham der, forteller Sørensen om bakgrunnen for at Cruz ble invitert igjen.

Brutal oppvekst

På podiet i går fortalte Cruz om sin oppvekst, som en av 18 brødre, samt en søster, på øya Puerto Rico i Karibia. Foreldrene drev med hekseri, og hver ellevte måned kom et nytt barn til verden. Etter hvert var ikke disse barna ­særlig velkomne, og Nicky ble ­direkte mishandlet av moren som sa at hun forbannet den dagen da hun fødte ham og kalte Nicky djevelens sønn.

– Du kommer ikke lavere ned, sa Cruz som var 15 da han rømte til New York. Full av hat ble han medlem i en gategjeng og snart gjengens brutale leder. Han tok lite for å stikke kniven i noen, og stoff, vold og et utsvevende seksualliv var hverdagskost – helt til et uventet møte med en predikant.

At David Wilkerson overlevde møtet med den knivfektende tenåringen Nicky var nesten et mirakel. At han kort tid etter skulle få lede den unge gjenglederen til Jesus, var bare enda et mirakel.

Resten er historie, som det heter, og gjengitt i detalj i boka «Korset og springkniven». Den er nylig nyutgitt av Hermon Forlag.

– Ensomheten dreper

Med bakgrunn i sin egen historie snakket Cruz i Sarons Dal om ensomheten som rir mange, mange i storbyen New York med sine 22,2 millioner innbyggere, forstedene medregnet.

– Ensomhet er en av de største sykdommene i New York, sa han og fortalte hvordan han selv hadde hatt det. Da smerten over ikke å være elsket, hamret i hjertet, kom tankene om å ta sitt eget liv.

– Jeg var tøff i gjengen, men en liten guttunge når jeg var alene, sa han og henvendte seg særlig til tenåringene som droppet sitt eget møteopplegg for å få med seg ­legenden Cruz.

– Jeg var ikke en mann, men ­Jesus gjorde meg til en mann. Han kom til meg i min synd og min ensomhet. Så la ikke Djevel­en dra noen fordel av at du har det vondt, sa Cruz som avrundet med en sterk appell til tenåringene på de første stolradene om omvendelse og overgivelse, både til dem som ikke hadde tatt imot før og de som hadde ramlet av lasset.

Hans egen bakgrunnen med rus, knivstikking og kuler som kvein gjennom lufta, ble byttet ut. Han fór ikke lenger rundt med springkniven, og hatet mot moren forsvant.

– Hatet forsvant, men jeg elsket henne ikke, medgir han. Men også dette kom han over, og da moren ble alvorlig syk et par år etter Nickys omvendelse, dro han tilbake til Puerto Rico for å tilgi henne. Da tok hun imot Jesus og ba sønnen om tilgivelse. Både hun og faren forlot hekseriet, og også faren kom til tro etter hvert. Det samme gjorde 13 av Nickys brødre, hvorav tre ble pastorer.

– Vend ditt hjerte til Gud. Det er det Den hellige ånd ser etter, sa Cruz som proklamerte at Gud er god, tross alt han hadde vært igjennom.

Nicky Cruz

Evangelisten Nicky Cruz ble født 6. desember, 1938.

Etter en tøff oppvekst i Puerto Rico ble han leder for den fryktede Mau-Maus- gjengen i New York hvor han senere møtte evangelisten David Wilkerson, etter kort tid tok imot Jesus og selv ble evangelist.

Han grunnla Nicky Cruz Outreach og jobbet også under Wilkerson med ungdomsorganisasjonen Teen Challenge.

Cruz har vært flere ganger i Norge siden 1970-tallet.

Han grunnla Nicky Cruz Outreach og jobbet også under Wilkerson med ungdomsorganisasjonen Teen Challenge.

Powered by Labrador CMS