Nikab og burka kan blir forbudt i Norge

Både Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet vil vurdere å ta opp spørsmålet om et norsk lovforbud mot burka og andre plagg som dekker ansiktet på nytt, skriver VG.

Publisert Sist oppdatert

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, EMD, ga tirsdag Frankrike medhold i at lovforbudet er godt innenfor de europeiske menneskerettighetene.

– Vi må vurdere om vi skal fremme forslaget på nytt, etter at domstolen i Strasbourg nå har stadfestet det vi i Frp hele tiden har sagt: At et forbud er godt innenfor menneskerettighetene, sier Mazyar Keshvari, Frps integreringspolitiske talsmann til VG.

Setter saken i et nytt lys

Også Jan Bøhler, Aps storbypolitiske talsmann, mener at dommen fra Strasbourg setter saken i et helt nytt lys:

– Da Stortinget avviste et slikt forbud i 2013, var hovedargumentet at Norge risikerte å bli dømt i EMD. Nå er det argumentet borte. Jeg mener vi må ta en ny diskusjon om et mulig lovforbud etter dette, sier Bøhler til VG.

Til NTB tirsdag kveld sa Keshvari at det neppe ville bli aktuelt med en omkamp.

– Vårt standpunkt har vært klinkende klart hele tiden, men vi erkjenner at det ikke er flertall for det vi mener. Selv om de andre partienes stråmannsargumentasjon faller bort i og med dommen fra Strasbourg, er det ingenting som tilsier at de vil endre mening, sa Keshvari.

Jagland glad for dommen

Tidligere Ap-leder, nå generalsekretær i Europarådet Thorbjørn Jagland sier til NRK at han er glad for dommen:

– Jeg synes det er en gledelig dom. Den slår fast at ethvert menneske som er med i et samfunn har en forpliktelse til å vise ansiktet sitt, ellers kan ingen andre samfunnsmedlemmer forholde seg til deg.

Jagland mener tirsdagens dom åpner for et forbud også i Norge.

– Jeg vil tro at dommen kan bli anvendt på akkurat samme måte i andre medlemsland, dersom de ønsker et tilsvarende forbud, sier Jagland.

Ap har tidligere vært delt på midten i spørsmålet om restriksjoner på ansiktsdekkende plagg. Frp og Arbeiderpartiet har til sammen 84 representanter på Stortinget og mangler dermed én for å få flertall for et eventuelt forbud. urka

Powered by Labrador CMS