NLA-professor: – Jeg er redd for å miste jobben
Punktet om samliv i NLAs verdidokument møter motstand blant ansatte.
De siste ukene har ledelsen ved NLA Høgskolen møtt kraftig kritikk etter at de leide ut lokalene til et foredrag med Mike Davidson. Den irske terapeuten fortalte om hvordan han som homofil hadde fått hjelp til å bli heterofil.
Etter foredraget sa to ansatte opp sine stillinger. Rektor Erik Waaler rykket raskt ut og beklaget at skolen hadde leid ut lokalene sine til arrangørene.
Nå er ansatte urolige for om deres bibelsyn kan komme til å bli oppfattet som illojalt ved høgskolen.
Bibelsynet til NLA Høgskolen kommer til uttrykk i deres verdidokument. Her står det følgende:
«Ekteskapet er rammen for det seksuelle samliv mellom mann og kvinne. Guds ord viser oss at det livslange ekteskap er den ordning som Gud har innstiftet. Seksuelt samliv utenom det monogame ekteskap mellom kvinne og mann er i strid med Bibelens ord.»
– Står for det samme
For Line Alice Ytrehus, professor i interkulturelle studier, ble arrangementet og studentenes sterke og såre reaksjoner en vekker.
– Jeg opplevde at innholdet i dette kveldsseminaret bare var et uttrykk for det NLA faktisk står for i sitt verdidokument, sier Ytrehus, som er nestleder i Forskerforbundet ved NLA.
– Men skolen har jo vært tydelig på at de ikke står for innholdet i foredraget?
– Det har de sagt, men hvis man leser verdidokumentet så fins det ingen åpning der for å leve i et homofilt forhold. Enten blir du heterofil eller så forblir du singel. Det kan oppleves som at heteroseksuelle ikke er fullverdige mennesker slik de er. Vi ønsker alle at studenter skal oppleve at de blir møtt med respekt, uavhengig av tro, legning i samsvar med NLAs formål.
– Illojal?
Etter foredraget sa hun til sine studenter at hun var uenig i skolens samlivssyn. Nå frykter hun at det kan få konsekvenser for hennes ansettelse.
– Jeg ønsker ikke å slutte. Men hvis jeg mister jobben fordi jeg er illojal mot verdidokumentet, så får jeg bare miste jobben. Da er dette stedet for smalt for meg, sier hun.
Både Ytrehus og Jensen mener at søkere til skolen blir vurdert ut fra deres syn på samliv.
De mener begge å kjenne personer som ikke fikk jobben fordi de hadde «feil syn» i samlivsspørsmålet.
Ingen av dem ønsker å gå ut med navn eller tid for når dette skjedde.
Spør søkere om verdier
Rektor ved NLA, Erik Waaler, er lei seg for at spørsmål knyttet til samliv har vært smertefulle for både elever og ansatte.
Han ønsker likevel å gjøre det klart at verdidokumentet er viktig for NLA fordi det forteller hva skolen står for.
– Ansatte hevder at søkere til stillinger har blitt spurt om samliv i jobbintervju. Skjer dette?
– Nei. Vi legger ikke opp til det. Intervjuguiden vår har ett spørsmål som dreier seg om verdier. Vi spør søkere om hvordan de opplever at de identifiserer seg med skolens kristne verdigrunnlag. Vi sender dessuten ut verdidokumentet vårt før intervjuet slik at søkere er orientert om våre verdier.
– Er svarene dere får fra søkeren på dette området avgjørende for om personen får jobben?
– Tilsetting bygger alltid på en helhetsvurdering der vi legger vekt på kompetanse, evne til å undervise, personlige egenskaper, samarbeidsevne og forhold til verdiene våre.
Aldri vurdert å si opp noen
– Hva skjer med ansatte som går ut i mediene og argumenterer mot verdidokumentet? Blir det oppfattet som illojalt?
– Vi forventer at ansatte redegjør for NLAs ståsted, legger frem skolens argumenter på en positiv måte og skiller klart mellom eget syn og NLAs syn.
– Noen sier at de er redde for å miste jobben hvis uttrykker et annet syn enn det som er i verdidokumentet. Er dette oppsigelsesgrunn?
– Jeg har vært rektor i fem år og har aldri vurdert si opp noen på det grunnlaget.
Professor Line Alice Ytrehus frykter at hennes syn vil oppleves illojalt og at dette kan føre til at hun mister jobben. Har hun grunn til å frykte?
– Vi driver ikke med personalbehandling i media. På generelt grunnlag vil jeg likevel svare nei. Jeg ser ikke for meg at vi får et sånt scenario.
– Opplever du at det pågår en verdikamp på NLA akkurat nå?
– Ved en akademisk institusjon er det vanlig at man er uenig om ulike spørsmål. Men skolen skal være et sted hvor det er plass til alle studenter uansett seksuell legning, hudfarge eller religion, sier Waaler.
Skal ut på høring
Verdidokumentet til NLA en nå under revisjon.
– Ledergruppen har jobbet med dokumentet en tid. Det skal deretter ut på høring blant ansatte og så skal styret bearbeide forslaget vårt, sier Waaler.
– Noen ansatte ved skolen mener punktet om at «ekteskapet er rammen for det seksuelle samliv mellom mann og kvinne» må endres. Ser du for deg at dette endres i verdidokumentet?
– Vi jobber med å få frem et helt nytt verdidokument og vil først dele det internt. Vi legger opp til et kortere og mer overordnet dokument. Jeg tror likevel ikke at synet på ekteskapet blir endret, sier Waaler.
Heller ikke nestleder i styret, Helge Bjørkhaug, mener det kommer til å skje.
– På et overordnet nivå er det lite som tyder på at NLAs eiere vil endre sin samlivsetikk, skriver han i en epost.
Planen er at det reviderte dokumentet skal ut på høring blant de ansatte før jul. Dernest vil det gå til styret til videre behandling.