N/A: TREFFENDE: Rektor Sigbjørn Sødal mener studietilbudet til NLA Høgskolen er godt tilpasset målet om å forvalte kristen tro og tradisjon i vår tid.

NLA-rektor lettet etter frikjenning: – Svært viktig avklaring

NOKUT mener NLA Høgskolen har en tilfredsstillende akademisk frihet. Likevel oppfyller de ikke alle krav til akkreditering.

Publisert Sist oppdatert

Styret i NOKUT er tydelig på at det ikke er grunnlag for å si at ansatte og studenter ved NLA høyskolen mangler tilstrekkelig akademisk frihet.

Det ble klart på et styremøte torsdag.

– Ut fra den juridiske tolkningen vi har lagt til grunn, og dokumentasjonen fra NLA Høgskolen har vi konkludert med at det ikke er påvist brudd på NLA Høgskolens plikt til å fremme og verne akademisk frihet, skriver direktør i NOKUT, Kristin Vinje, i en pressemelding.

PÅVIST FEIL: Kristin Vinje er direktør i NOKUT.

Hun mener likevel at skolen skal ta med seg rådene fra den sakkyndige komiteen.

– Ekstra gledelig

Rektor ved NLA Høgskolen, Sigbjørn Sødal, har ikke ønsket å stille til intervju om vedtaket, men sa dette like etter avgjørelsen falt.

– Vi må få tid til å lese avgjørelsen først, men de følger tydeligvis ikke den sakkyndige komiteen fullt ut på alt, sa Sødal til Dagen.

I en pressemelding skriver rektoren at han er tilfreds med utfallet – og da særlig NOKUTs uttalelse om skolens akademisk frihet.

– Dette er ekstra gledelig fordi tilsynssaken kom i stand etter at NOKUT hadde mottatt bekymringsmeldinger om NLAs praktisering av prinsippet om akademisk frihet, skriver Sødal og fortsetter:

– Med den omfattende dokumentasjonen som vedtaket bygger på, representerer det en svært viktig avklaring, ikke bare for NLA Høgskolen, men jeg vil tro også for andre kristne høgskoler.

Han understreker at skolen vil fortsette å jobbe for akademisk frihet på skolen.

KAN MISTE STATUS: NLA Høgskolens lokaler i Oslo.

Dette var anklagene

I august la en sakkyndig komité fram en rapport påviste flere feil ved NLA Høgskolen. Det handlet særlig om tre punkter:

∙ NLA Høyskolen fremmer og verner ikke akademisk frihet i tilstrekkelig grad, noe som knyttes direkte opp mot verdidokumentet.

∙ Høgskolen oppfyller ikke kravene til fagmiljø og har for få førsteamanuenser til å ivareta en studieportefølje med økende andel masterstudenter.

∙ Skolen har heller ikke kunnet dokumentere tilfredsstillende forskningsvirksomhet innen alle sine fagområder.

Avviste påstand om manglende akademisk frihet

Styret i NOKUT valgte derimot ikke å ta alle forslagene til følge.

Styret i NOKUT sier seg enig i at fagmiljøet og forskningen har vært for svak, men avviser påstandene om manglende akademisk frihet.

Styret understreker også at NLA Høgskolen må styrke fagmiljøet innen økonomi og administrasjon

Rektor Sødal skriver i pressemeldingen at styrking av forskningen og den vitenskapelige kompetansen er hovedsatsingsområder i NLAs strategi.

– Her betrakter vi påleggene som en stimulans til videre arbeid, skriver han.

Risikerer fortsatt milliontap

Dersom feilene ikke blir rettet risikerer skolen å miste høyskoleakkrediteringen og statsstøtten på over 280 millioner kroner.

– NLA Høgskolen har fått en frist på to år for å dokumentere at de mangelfulle forholdene er utbedret. Etter opprettingsfristen vil det bli gjort en ny sakkyndig vurdering, skriver Vinje.

NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) har ansvaret for å kontrollere kvaliteten på utdanningene i Norge.

NLA har lenge bestridt punktet om manglende akademisk frihet, men har sagt seg enig i at fagmiljøet og forskningsaktiviteten bør styrkes.

Verdidokument – Kimen til konflikten

Det har stormet rundt NLA Høgskolen i lang tid. I kjernen står det omstridte verdidokumentet, som blant annet slår fast at det heterofile ekteskapet er en «bærende norm i samlivsetikken».

Både ansatte og studenter har protestert mot dokumentet og ment at det er uforenlig med å være en utdanningsinstitusjon.

Den sakkyndige komiteen mente praktiseringen av dokumentet er problematisk med tanke på den akademiske friheten.

Powered by Labrador CMS