FORNØYD: Maria Celine Lundeby og hovedstyreleder Raymond Bjuland var fornøyd etter at NLM vedtok strukturendring som åpner for kvinner i hovedstyret.

NLM åpner for kvinner i sentralstyret

Misjonssambandet vedtok torsdag strukturendringen som åpner for kvinner i sentralstyret.

Publisert Sist oppdatert

På forhånd var det stor spenning knyttet til den omfattende strukturendringen som er foreslått i Misjonssambandet.

Forslaget innebærer at hovedstyret erstattes av et sentralstyre hvor også kvinner kan delta. Lære- og tilsynsansvaret i organisasjonen samles i et nytt rådsmøte og et nasjonalt tilsynsråd bestående av menn. Sentralstyret skal ha administrativt og strategisk ansvar.

I rådsmøtet tidligere i år fikk forslaget støtte fra 31, mens 21 stemte mot.

Saken trengte to tredjedels flertall på generalforsamlingen for å bli vedtatt.

Forslag om utsettelse

Før generalforsamlingen stemte over forslaget ble det fremmet et forslag på vegne av flere om å utsette behandlingen av saken. Forslaget ble fremmet av tidligere hovedstyreleder Vegard Svensen på vegne av flere.

«Struktursaken er ikke enkel å diskutere akkurat nå. Vi vet med stor sikkerhet at dette vil skape en lite tjenlig og opphetet debatt i en organisasjon, som på grunn av de siste års tumulter, allerede fremstår som nokså splittet», heter det i forslaget.

Utsettelsesforslaget ble nedstemt med 571 mot 107 stemmer.

– På høy tid

Da utsettelsesforslaget kom, gikk en rekke kvinner fram på talerstolen.

En av dem var Maria Celine Lundeby, ungdomskonsulent i NLM. Hun har vært en forkjemper for strukturendringen og hadde en klar beskjed til generalforsamlingen.

Maria Celine Lundeby på NLMs generalforsamling: N/A

– Vi må på ingen måte utsette behandlingen av forslaget. Det er på høy tid å ta stilling til det, sa Lundeby til delegatene.

Åse Karine Ruud mener organisasjonen trenger kunnskapen som kvinnene besitter.

Åse Karine Ruud på NLMs generalforsamling.

– Dette forslaget kan ikke utsettes. Vi kvinner har veldig lyst til å være med, og det er mange som har lyst å bidra, sa Ruud.

En av dem som var glad for at utsettelsesforslaget ikke ble vedtatt, er Marit Andersen, forkynner i NLM.

Hun ble historisk torsdag da hun som første kvinne holdt bibeltime på NLMs generalforsamling.

HISTORISK: Marit Andersen holdt torsdag bibeltime på generalforsamlingen som første kvinne noen sinne.

– Det verste med forslaget var at samtalen ville blitt kvelt, og hvis det er noe vi trenger, er det en god og åpen samtale. Vi har for få arenaer der det kan skje, sier hun til Dagen.

Etter avstemningen torsdag opplever hun at «vi kan lande litt og komme videre.»

– For kvinners rolle i organisasjonen er noe som ligger der hele tiden og som gjør at folk er litt frustrerte.

Mener det ikke er enkelt å skille

Under debatten pekte Terje Eggebø på at det har blitt en uvane i organisasjonen å utsette når krevende saker skal behandles.

– Jeg er blant dem som sier at det ikke er så enkelt å skille mellom åndelige og verdslige saker, men jeg vil likevel ikke støtte en utsettelse, sa han.

– Hjelper oss å forstå

Jarleif Gaustad, leder for fellesskapsutvikling i NLM, mener forslaget gir en mer forståelig struktur i organisasjonen.

– Jeg møter mange unge som ikke skjønner strukturen vår. Jeg synes dokumentet hjelper oss å forstå. Dokumentet er ikke perfekt, men det er heller ikke de ordningene vi har i dag. Det er viktig at vi nå tar et steg videre og stemmer for forslaget, og at vi tar lærdom av det vi ser og erfarer, sa Gaustad til generalforsamlingen.

«Uredd og motstrøms»

Forkynner Åshild Sørhus var en av få kvinner som ikke ønsket de nye endringene velkommen. Hun uttrykte glede over å være med i en «uredd, bibelsk, motstrøms misjonsorganisasjon».

– Jeg tror Gud har designet oss ulikt, og jeg tror Gud mener at vi er like verdifulle. Om du sliter med det punktet, da sliter du med å lese Bibelens tjenestedelingsprinsipp, sa hun.

– Et signal til unge kvinner

Ingebjørg Nandrup, høgskolelektor ved Fjellhaug internasjonale høgskole, fikk siste ord i debatten og mente at det er mange grunner til at man burde stemme for forslaget til nye grunnregler.

Ingebjørg Nandrup er høgskolelektor ved Fjellhaug internasjonale høgskole.

– De jeg tenker mest på, er unge jenter og kvinner som lurer på om det er plass for dem i NLM. Å stemme for kvinner i ledelsen gir et signal til disse som kanskje aldri kommer til å havne i toppledelsen, men som ønsker å se verden for Kristus. Det er et signal om at vi ønsker et større mangfold av engasjerte forbilder, sa Nandrup til generalforsamlingen.

Nandrup har vært sentral i kvinnenettverket i NLM.

Gledesutbrudd i salen

Da det ble kjent at vedtaket gikk gjennom, kunne man høre gledesutbrudd i salen. Ett av dem kom fra Maria Celine Lundeby.

– Jeg er veldig positivt overrasket, sier Lundeby til Dagen.

FORNØYD: Maria Celine Lundeby var svært fornøyd med vedtaket. Her feirer hun sammen med hovedstyreformann Raymond Bjuland.

På tross av at hun har vært en forkjemper for endringen, var hun ikke sikker på om saken hadde støtten som var nødvendig for å få to tredjedelers flertall.

Nå trekker hun et lettelsens sukk.

– Jeg er veldig glad for dette. Dette handler om hva vi signaliserer utad til andre jenter i organisasjonen. Nå får vi en ryddigere og mer forståelig praksis ut fra det teologiske grunnlaget, sier Lundeby.

Powered by Labrador CMS