NLM får 100 nye innsamlingsbokser i Oslo
Misjonssambandet får enerett på innsamlingsbokser for brukte klær på Oslos vestkant. Dermed overtar de 100 plasser fra Fretex og UFF.
I mer enn ti år har Fretex og UFF hatt enerett på å sette ut innsamlingsbokser for klær på kommunal grunn i Oslo.
Som et resultat av at flere nye aktører har kommet til, utlyste Oslo kommune i høst en anbudskonkurranse. NLM Miljø, som blant annet leverer klær til Misjonssambandets gjenbruksbutikker, ble rangert høyest av Oslo kommune.
– Vi ble veldig glade for at vi fikk være med, og ekstra glade for at vi fikk høyest poengscore, sier daglig leder i NLM Miljø, Bent Udnesseter.
Valgte vestkanten
Avtalen innebærer at NLM får sette ut 100 innsamlingsbokser på kommunens returpunkter i Oslo. Disse plassene har tidligere tilhørt Fretex og U-landshjelp fra Folk til Folk (UFF).
Disse kommer i tillegg til boksen som NLM Miljø allerede har plassert ut på privat grunn i Oslo.
Boksene skal plasseres ut fra begynnelsen av mars.
Kommunen har delt opp byen i fire soner, og siden NLM Miljø ble rangert høyest fikk de sitt førstevalg. Sonen strekker seg fra Holmenkollen til Majorstuen og Bygdøy.
– Hvorfor valgte dere Oslo vest?
– Vi tror at kvaliteten på klærne som leveres kan være høyere der. Det har betydning for kundene våre. Det gir god kvalitet til en rimelig penge for de som har behov i Norge og øker prisen man får betalt i eksportmarkedet, sier Udnesseter.
– En trend som vil fortsette
NLM Miljø samler inn brukte klær og tekstiler. De ønsker å levere så mye som mulig til NLM Gjenbruks 35 butikker i Norge. Det som ikke selges i Norge blir sendt videre til Øst-Europa for sortering til gjenbruksbutikker eller til gjenvinning.
Fra før har NLM utplassert rundt 500 innsamlingsbokser landet over. Udnesseter forventer at de 100 nye boksene i Oslo vil doble det totale volumet.
Han opplyser at tekstiler er den varegruppen som vokser mest i NLMs gjenbruksbutikker.
– Folk handler mer gjenbruk, og det er en trend som vil fortsette. Da ønsker vi å styrke butikkene og sørge for å utvide sortimentet.
Selv om gjenbruk av klær er i vinden, viser tall fra 2020 at gjennomsnittsnordmannen fortsatt kjøper mindre enn ett brukt plagg i året. Likevel spår eksperter at salget av bruktklær vil eksplodere i løpet av dette tiåret.
Ikke «håndplukket gjenbruk»
I Oslo og andre norske byer har det vokst fram en rekke gjenbruksbutikker som har et lite, men håndplukket utvalg til høyere priser. NLM Gjenbruk ønsker heller å tilby lave priser i butikkene for å være til hjelp for dem som trenger å handle billig.
– En stor del har glede av å handle gjenbruk av økonomisk motivasjon. Det skrives mye om håndplukket gjenbruk, men vi må passe på at folk føler de får mye for pengene.
Gjenbruksbutikkene har de siste årene sørget for rundt 30 millioner årlig til Misjonssambandet.
Bruker klimavennlige løsninger
Udnesseter opplyser at NLM Miljø har lagt vekt klimavennlige løsninger i sitt anbud. Tekstilene skal hentes inn med elbiler, og produsenten av innsamlingsboksene sørger for å plante trær for å kompensere for produksjonen.
– Oslo ønsker å være en miljøvennlig by og vi tenker at vi leverer godt på Oslos klimapolitikk og mål, sier Udnesseter.
NLM Miljø ble sertifisert som Miljøfyrtårn få dager før anbudet ble sendt.
Må ta imot søppel
Avtalen med Oslo kommune innebærer at NLM nå også må ta imot ødelagte klær og tekstiler i innsamlingsboksene i Oslo. Det bringer med seg noen utfordringer.
– Resirkulering av tekstiler er komplisert, og det er ikke på langt nær utbygd nok industriell kapasitet til å resirkulere alt som er av filler. Det vil ta tid å bygge ut kapasiteten.
Han opplyser at de leverer ødelagte tekstiler til leverandører i Polen som kan gjenvinne deler av dem.
Målet er likevel å gjenbruke mest mulig.
– På en allerede presset klode bør ingen gjenbrukbare plagg gå til resirkulering. Økt gjenbruk er god ressursforvaltning og tjener miljøet, sier Udnesseter.
Fretex trekker seg
I tillegg til NLM har Kirkens Bymisjon, UFF og Røde Kors fått tildelt hver sin sone i Oslo kommune med mellom 80 og 100 innsamlingsbokser i hver.
Frelsesarmeens Fretex valgte å ikke delta i anbudskonkurransen. Avtalen med Oslo kommune krever at aktørene må ta imot alle typer tekstiler, både til ombruk og til materialgjenvinning. Det ønsker ikke Fretex.
Dermed må rundt 200 Fretex-bokser fjernes fra kommunal grunn i Oslo
– Fretex mottar gaver, det vil si tekstiler til gjenbruk som er hele, rene og tørre. Hvis Fretex hadde svart på tilbudsinvitasjonen, måtte vi endret vår kommunikasjon til også å gjelde tekstilavfall. Det tror vi vil skape unødvendig stor forvirring for giverne, sier kommunikasjonssjef Trine Gjermundbo i Fretex i en e-post til Dagen.
Fretex ønsker i stedet å fokusere på kjernevirksomheten, nemlig klær til gjenbruk.
– Fretex har i alt 3.500 innsamlingsbokser ute, i tillegg til andre innsamlingsløsninger, så vi skal fortsette å stå på for et bedre miljø og for å bidra til Frelsesarmeens sosiale arbeid, sier Gjermundbo.